Neposlušná ČSSD. Komárka neposlouchají, na Hrad chtějí Zemana i Dienstbiera

15.12.2012 18:22

Prezidentský kandidát Miloš Zeman má širokou podporu napříč veřejností, politiky i osobnostmi veřejného života. Nad tím, kdo jej podpoří z řad ČSSD, ale stále visí otazník.

Neposlušná ČSSD. Komárka neposlouchají, na Hrad chtějí Zemana i Dienstbiera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman

Sociální demokracie sice do prezidentské volby nominovala jako svého kandidáta Jiřího Dienstbiera, někteří z jejích členů se ale netají svými sympatiemi spíše s kandidátem SPOZ-Zemanovců a bývalým předsedou ČSSD Milošem Zemanem.

Komárek má jasno. Zeman na Hrad

Toho doporučil členům ČSSD i její čestný předseda Valtr Komárek. Podle něho by se prezidentem měl stát důvěryhodný člověk, který by mohl lidem vrátit naději v budoucnost. "Podle mého názoru jeho jméno je přímo dáno. Je jím Miloš Zeman," uvedl ve svém dopise určeném delegátům v sobotu konaného pražského kongresu ČSSD, na němž si strana volila i své vedení. 

Delegáti ovšem Komárkův dopis zřejmě příliš vážně nebrali. Podle Tomáše Petříčka, který měl na kongresu, jenž se konal v pražském hotelu Olšanka, na starosti komunikaci s médii, se sice s dopisem doyena sociální demokracie každý z delegátů seznámil, rozhodnutí bude ale na něm samém. "Členové ČSSD určitě Valtra Komárka vnímají jako vzor, má zajímavé názory. Ale že by se jimi přímo řídili, to se říct nedá," uvedl na kongresu, jehož se zúčastnili jak vysocí, tak řadoví členové pražské ČSSD, mj. třeba i Petr Hulinský, který z jejího čela odstoupil, nebo podnikatel Václav Kočka," pro ParlamentníListy.cz Petříček.

Máme jediného kandidáta. Tím je Dienstbier

Fakt, že si sociální demokraté příliš neberou Komárkova doporučení k srdci, dokládá i skutečnost, že se zaštiťují jménem Jiřího Dienstbiera. "Kandidátem ČSSD je Jiří Dienstbier a je na české veřejnosti, jak vyhodnotí a ocení jeho program a osobnost," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Rovněž Antonín Seďa z ČSSD lobbuje jednoznačně za Dienstbiera. "ČSSD má jediného kandidáta, a tím je Jiří Dientsbier. Jsem přesvědčen, že tuto nominaci sociální demokraté budou respektovat," řekl pro ParlamentníListy.cz poslanec s tím, že Miloš Zeman je kandidátem konkurence.

Jeroným Tejc se k jednotlivým prezidentským kandidátům příliš vyjadřovat nechtěl. Uvedl pouze, že je rád, že se podařilo prosadit přímou volbu a rozhodování nechá na občanech.

Všichni ukřivdění. Kromě Standy

Stejný názor má i jeho spolustraník Jiří Koskuba. Ten však vhodí hlas tomu, komu uzná za vhodné. Žádný rozkol ve straně ohledně prezidentských kandidátů tak nevidí. "I když by mnohým protivníkům moc vyhovoval. Jen je škoda, že jsme stranou, snad s výjimkou bohatého Standy, ukřivděných expředsedů," uvedl poslanec Koskuba.

Bez ohledu na případné rozmíšky v řadách členů ČSSD rozhodnou poprvé v historii o osobě hradního pána občané v přímé volbě. Na podporu Miloše Zemana se v minulosti vyjádřil pozitivně třeba odborářský boss Jaroslav Zavadil. Zeman také vede u zástupců KSČM, kteří nakonec do boje o křeslo prezidenta republiky vlastního kandidáta nevyslali.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…