Nepovinná očkování

10.03.2014 8:26

Nepovinná očkování
Foto:
Popisek:

V prvním roce života dítěte mohou rodiče zvolit nepovinné očkování proti rotavirům. Rotavirové infekce jsou nejčastější příčinou hospitalizací dětí do pěti let s infekčními průjmy. Často se projevují zvracením, průjmy, někdy může dojít až k dehydrataci. Očkování proti rotavirům se podává dětem ve dvou dávkách ústy bez nutnosti vpichu (první dávka od šesti týdnů věku, druhá/ resp. třetí pak minimálně s čtyřtýdenním odstupem, očkování musí být dokončeno do konce 24. /resp. 26. týdne). Očkování proti rotavirům je nepovinné a je hrazeno rodiči, ale téměř všechny pojišťovny na něj přispívají. Preventivní programy některých pojišťoven navíc nyní zvýhodňují toto očkování až o 1400 Kč.

Výjimečné postavení v dětském očkovacím kalendáři zaujímá očkování proti pneumokokům. Pneumokoky mohou způsobit závažná invazivní onemocnění, ale také velmi časté a bolestivé záněty středního ucha. Přestože je očkování proti pneumokokům nepovinné, je hrazeno ze zdravotního pojištění. Očkuje se ve čtyřech dávkách (ve 3, 4 a 5 měsících věku dítěte), mezi 11. a 15. měsícem pak následuje přeočkování čtvrtou dávkou.

Před nástupem do dětského kolektivu je pak vhodné uvažovat například o očkování proti žloutence typu A, která je určena dětem od jednoho roku, případně o očkování proti chřipce. Pokud děti tráví mnoho času v přírodě, je pro ně vhodné také očkování proti klíšťové encefalitidě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…