Nerad bych maloval čerta na zeď... Koskuba má pochybnosti o služebním zákonu

30.08.2014 14:41

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra v pravidelné názorové aréně komentářů uplynulých dnů. Tentokrát se utká Jiří Koskuba, poslanec ČSSD, se senátorem ODS Jaroslavem Kuberou na téma: Služební zákon i političtí náměstci na ministerstvech.

Nerad bych maloval čerta na zeď... Koskuba má pochybnosti o služebním zákonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Vládou plánované zřízení funkce takzvaných politických náměstků na ministerstvech ostře odmítá prezident Miloš Zeman. Jak uvedl v polovině srpna v České televizi, podle něj takoví lidé delegovaní jednotlivými stranami na ministerstva budou zbyteční a nebudou mít na starosti žádnou práci. Funkce politických náměstků je však součástí návrhu služebního zákona, o jehož konečné podobě poslanci rozhodují.

Existuje podle Jaroslava Kubery a Jiřího Koskuby vůbec nějaká šance tento trend, který v praxi existuje, uzavřít a skončit?

„Dost záleží na tom, co si pod tímto pojmem představujete. Jasně, s ohledem na četné zkušenosti z posledních, byť ‚posametových‘ let v nich můžete vidět toliko politické budižkničemy či trafikanty se stotisícovými platy. Jak se ostatně tvrdě vyjádřil samotný pan prezident. Netvrdím, že podobní náměstci nebyli, nejsou a nebudou. Bohužel, nikoliv však jenom náměstci a hlavně nejenom na ministerstvech! Podobné vyjádření proto nebylo jenom tvrdé. Ono na hony zavání populismem. Pan prezident před časem sám, jako bývalý premiér, se v tomto směru mohl se svou jednobarevnou vládou chovat jinak. Ačkoliv vládou opřenou nikoliv o koaliční, ale smlouvu opoziční. Snad mi hlava státu promine, ale obávám se, že se tak nestalo. Ostatně i po nástupu do nejvyššího úřadu v zemi obměnil prezidentskou kancelář sobě blízkými lidmi podstatně více, než předtím sliboval. Stejně jako nelze říci, že po rozpuštění sněmovny jím jmenovaná úřednická vláda nebyla výkladní skříní SPOZ,“ reagoval v komentáři pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Koskuba: Sebelepší ministr nemůže fungovat bez kvalitních spolupracovníků

Připomněl, že podle něj navíc šlo v případě SPOZ o stranu ještě s nadějí na volební úspěch a dokonce nesoucí prezidentovo jméno. „Přitom její spíše než úřednická zjevně politická sestava byla jím samotným představena jako vláda odborníků. Přesto, přiznávám, bych si v rámci objektivity nedovolil tvrdit, že tam některé odborníky nebylo možno i nalézt. Jasně, může se říci: ‚Tady se přece jednalo přímo o ministry!‘ Jenomže sebelepší ministr nemůže dost dobře fungovat bez kvalitních nejbližších spolupracovníků. Jemu nejen známých, ale i vyhovujících. A těmi by měli být a jsou právě jeho náměstci. Nevidím pak velký rozdíl v tom, vybere-li mu je sekretariát té či oné partaje nebo nějaký generální ředitel státní správy. Je totiž více než pravděpodobné, že ten by stejně byl toliko takový český Sir Humphrey Appleby,“ pokračoval dál poslanec.

Proto kdyby se - byť prý čistě teoreticky - sám měl stát ministrem, náměstky by si též chtěl vybrat sám. „Tohle však - buďte prosím v klidu – ani jedno opravdu nehrozí. Ono už samotné sestavení vlády je obvykle plné zákulisních tahanic, intrik, kamarádšoftů a kšeftíků. Z mnoha stran. Nikoliv toliko těch politických. Ale tu a tam i řady zájmových skupin. Kulantně tomu říkáme ‚kompromisy‘. Přiznejme si to, prosím. Takže podle mne tohle všechno není o nějakém zákonu, jako ostatně mnohé další. Je to hlavně a jenom o lidech. Nebo mělo by být. O jejich životních zkušenostech a schopnostech. Jak odborných, tak morálních. Navíc včetně jedné dosti podstatné – umět vůbec něco a někoho řídit. Krásná naivní představa, co? Bohužel, takhle to však nefunguje. Nejenom tady v Čechách, ale i jinde,“ posteskl si Koskuba.

Volit a být volen je právo i hlupáků, kariéristů a nemakačenků

Proto to podle něj se současným světem vypadá, jak vypadá. „Je to, bohužel, jistá daň za svobodu, za demokracii. Volit a být volen je totiž právo většiny lidí. Včetně hlupáků, kariéristů, nemakačenků, šibalů až přímo lumpů. Stejně tak nelze podobným ‚dobrákům‘ bránit zúčastnit se výběrového řízení na tu či onu pozici. Nejsou-li tam kamarádíčky a jejich intrikami rovnou jmenováni. Se zakázkami je to naprosto stejné. Přitom i tento posledně zmíněný zdánlivě nedemokratický způsob výběru by nemusel být nutně neférovým. Jenom by za něj musel ten, co jmenuje, nést plnou a hlavně snadno vymahatelnou odpovědnost. Jenže to je zatím přání z říše pohádek a snů. A to je ten problém,“ zakončil první téma poslanec ČSSD.

Kubera: Nesmyslná estráda

Podle senátora ODS Jaroslava Kubery by se nemělo při vší kritice, která se často z mnoha stran ozývá, do doby, než se týká i toho, kdo ji hlasitě prezentoval, zapomínat hlavně na to, že POLITIKA JE UMĚNÍ VLÁDNOUT. „Proč by tedy náměstek nemohl být politický? Já v celém tom problému vidím spíš jen nesmyslnou estrádu. A pokud přece jen na toto téma hovoříme, možná by stálo za úvahu zamyslet se a klidně se hádat nad tím, kolik těch náměstků má být. Pokud by se stanovil počet jeden, bylo by asi po problému,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kubera.

Ukončí služební zákon neřesti, jak se od něj očekává?

Druhým tématem je otázka, zda se oba politici domnívají, že služební zákon v současné podobě pomůže napravit neřesti, které se zatím ve státní správě děly?

Senátor ODS a primátor Teplic má jasno. „To je hloupost, pokud si to někdo od zákona slibuje. A nejen od tohoto – žádný zákon nezabrání všemu, co by si všichni možná přáli,“ uvedl. A jako příklad dodává to, že už zřejmě dochází i všem těm propagátorům zveřejňování smluv a veškerých dodavatelů, jak to v praxi nese spíše problémy než užitek, jaký se od toho počínání očekával.

„Nefunguje to prostě tak. Já už jsem v Senátu zažil celou řadu návrhů zákonů, které se nakonec vracely k přepracování, poněvadž bylo patrné, že by život a stav prostředí spíš komplikovaly. Návrh služebního zákona předkládal už v roce 2002 Vladimír Špidla. Jak je vidět, když se podíváme do kalendáře, máme rok 2014 a stále se o tom hlavně mluví. Uvidíme. Podle mě je v souvislosti s tím také dobré upozornit na to, že nový zákon vůbec neřeší úředníky samospráv. Budou tak na něčem dokonce biti, poněvadž podmínky pro státního úředníka a tyto úředníky se budou lišit. Přitom práci vykonávají značně podobnou,“ upozornil Kubera s tím, že občan většinou nerozděluje a ani ho příliš nezajímá při jednání na úřadech, zda jedná s takovým, či onakým úředníkem. „Podstatné je, zda mu může pomoci či vyjít vstříc v tom, za čím na ten úřad přichází,“ podotkl.

Závěrem Kubera ještě promluvil na téma „trafik“, které stále ještě hýbou českou politickou scénou a které se staly důvodem pranýřování a obvinění hned několika politiků. Ani to podle něj současný návrh služebního zákona nijak neuvede na pravou míru.

„U nás se vždycky něco kritizuje, když se to hodí. Ale jestlipak si lidi třeba uvědomují, že například nový velvyslanec USA je kamarádem Obamy? To tedy asi dostal také trafiku, ne? A proč to nikoho ve Spojených státech nepobuřuje? O tom, že na velice dobrém místě sedí i jistá dáma, která hrávala s princem Charlesem v nějakém orchestru, ani není třeba nijak zvlášť mluvit. Ovšem ani tam to nikdo nevidí jako problém. U nás je tomu však jinak,“ konstatoval Kubera.

Snad to není účel. Ruku do ohně bych za to ale nedal, přiznal Koskuba

A co si myslí o služebním zákonu Jiří Koskuba? Pomůže porazit neřesti, s kterými se Česko na úrovni státní správy potýká?

„Nerad bych maloval čerta na zeď. Ale silně o tom pochybuji. Dost to souvisí s předchozím tématem. Je to o lidech. Vždyť zákonů a jejich dalších a dalších novel se od listopadu před 25 lety v téhle zemi vytvořilo tolik, že se v tom už nikdo nevyzná. Jak politici, tak úředníci. Dokonce ani řádně vystudovaní právníci. A vzhledem k délce jednání zřejmě ani soudy. U zákonů není přece důležitý jejich počet, ale srozumitelnost a následné dodržování. A hlavně pak ve všech případech, kdy byly porušeny, snadná a rychlá vymahatelnost! U nás tomu však je, bohužel, přesně naopak. Smutný fakt. Doufejme jen, že to není účel. I když ruku do ohně bych za to nedal,“ zakončil téma tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …