Nerušte moderní nemocnici na léčbu rakoviny, opakuje se v rádiu. A VZP žaluje

05.04.2013 7:41

Spor mezi Protonovým centrem na ozařování a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou stále neutichá. V současnosti startuje rozhodčí řízení, které má rozhodnout o platnosti smlouvy o smlouvě budoucí, kterou před zahájením stavby Protonové centrum s VZP uzavřelo.

Nerušte moderní nemocnici na léčbu rakoviny, opakuje se v rádiu. A VZP žaluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Protonové centrum za čtyři miliardy korun si před zahájením stavby chtělo zajistit přísun jedné miliardy ročně z léčby až 1 600 pacientů, na což tehdy VZP kývla. Dnes to však odmítá a vše musí řešit soud.

Do sporu se hlasitě zapojili i příznivci nemocnice, kteří ji pomocí placených spotů v rádiu hájí a kritizují přístup pojišťovny. Poukazují na to, že čeští pacienti by bez centra neměli přístup k nejmodernějšímu způsobu léčby rakoviny.

Protonová léčba rakoviny je příliš nákladná

Vedení VZP s tím však nesouhlasí, k moderní léčbě už podle nich slouží i například Cyberknife v Ostravě nebo Leksellův gama nůž v Praze. "Léčba jedné klientky nás stála 725 tisíc korun, což je zhruba o 200 tisíc korun víc, než kolik by totéž stálo například v Německu či Švýcarsku," dodal pro server iDnes.cz mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Proti kontroverzní reklamě se VZP bude bránit. "V souvislosti s reklamní kampaní podáváme žalobu na ochranu osobnosti ředitele a na ochranu dobrého jména VZP," uvedl Tichý. Spot podle něj pacienty klame jen proto, aby si nemocnice zajistila přísun peněz. Zabývá se jím už i Rada pro reklamu.

Kámen úrazu tkví v ceně za jednotlivé léčení pacientů. VZP totiž za léčbu patnácti tisíc pacientů pomocí ozařování zaplatí přibližně 1,3 miliardy ročně, přičemž za stejnou částku by dopřála léčbu jen necelým dvěma tisícům nemocných. Policie nyní šetří, jak je tedy možné, že VZP dřív slíbila léčbu tolika pacientů za tuto cenu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …