Neuvěřitelně šokovaný Václav Havel. Dílo Kristýny Kočí

14.04.2011 13:27

Znechucení a naštvanost. Takové pocity vzbuzuje tajně nahrávaný rozhovor Kristýny Kočí o puči proti straně Věci veřejné. V něm jmenuje exprezidenta Václava Havla, ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a bývalou státní zástupkyni Renátu Veseckou. Všichni zmínění se distancují od toho, že by měli s poslankyní Kristýnou Kočí něco společného.

Neuvěřitelně šokovaný Václav Havel. Dílo Kristýny Kočí

Pokračování rozhovoru Kristýny Kočí dnes zveřejnil deník TÝDEN. CZ. Nahrál ho účastník setkání v kavárně v centru Prahy a člen frýdecko-místecké organizace Věcí veřejných Lukáš Vích. Kočí v něm hovoří o puči uvnitř Véček, který je dlouhodobě připravován ve spolupráci s ODS. Sama Kočí včera sice prohlásila, že takový rozhovor se udál, ale jedním dechem vše označila za promyšlenou lež a mystifikaci, protože věděla, že je nahrávána.

Havel do toho nechce být zaplétán

Na otázku, co prezident, myšleno Václav Klaus, Kočí v nahrávce odpovídá: „Ten je jedinej jako nebezpečnej.  Akorát, že řekněme, že my a už se to blíží, on se taky posere při tom nárůstu těch informací. V tý společnosti se to posouvá, takže on si toho moc nedovolí, navíc podle všeho se chystá za mne postavit Havel. Už pro tu náladu v té společnosti."

SLEDUJEME téma nahrávka Kočí
Kočí šokuje: "Klaus se posere. Podpoří mě Havel."
Výtah z tajné nahrávky Kristýny Kočí

Za exprezidenta Václava Havla k tomu odpověděla ParlamentnímListům.cz jeho tajemnice Sabina Tančevová: „Václav Havel Kristýnu Kočí osobně nezná a nikdy se s ní nesetkal. Současné politické dění sleduje a je z něj znechucen. Je šokován, že by měl být do něj i on zaplétán."

Pospíšil: Nešpiňte justici!

Ohledně ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila se Kočí otřela jen letmo. Prohlásila, že Renata Vesecká, někteří lidé z pražského státního zastupitelství a z Plzně půjdou sedět. „Mně je jedno, jestli Bárta ovládá celou policii, protože my držíme celou justici. Proto ten Pospíšil. Všechno je promyšlený," řekla dál.

SLEDUJEME téma vládní krize
Spiknutí v ODS: Co vše Kočí potvrdila a pak popřela

„Potkávám se s ní jen v parlamentu. Zná mě, ale netykáme si a nekomunikujeme spolu. Tohle je strašná fantasmagorie. To nemohl vypustit člověk při smyslech. Ztratila soudnost. A tyhle nesmysly hlavně poškozují justici jako takovou. Jestli paní Kočí žije v mýtech, že někdo ovládá justici, která je nezávislá, tak je to absurdní. A těmahle kecama poškozuje pověst justice u veřejnosti. A mě to štve. Jsem tím mimořádně pobouřenej," zdůraznil velmi rozčileně pro ParlamentníListy.cz Jiří Pospíšil a sms zprávou dodal, že by se paní Kočí měla omluvit ne jemu, ale české justici, protože jako ústavní činitelka si nemůže dovolit takto zpochybňovat její nezávislost.

Vesecké vadí mystifikace

O bývalou nejvyšší státní zástupkyni se Kočí otírá ve výše zmíněné pasáži, kde hovoří i ministru Pospíšilovi. Renata Vesecká zmínku na nahrávce nechápe. „Mé odvolání, stejně jako odvolání policejního prezidenta vede k ovládnutí trestní justice. Takže zmínka paní Kočí o mé osobě opravdu nedává smysl. Mé čtyřiadvacetileté zkušenosti z justice mi říkají, že jde o velmi podivné politické hry," reagovala pro ParlamentníListy.cz Vesecká.

„Je naprosto nevhodné, aby vrcholní politici takto veřejně pracovali s údajnými mystifikacemi. To naprosto znevěrohodňuje politiku jako takovou i samotné autory těchto tzv. mystifikací," komentuje v pořadí druhý pokus o zlehčení kompromitujících audiozáznamů v posledních čtrnácti dnech. Proč by měla figurovat v nějakých politických hrách a podle Kočí "jít sedět" bývalá šéfka státních zástupců nechápe tím více. "V současnosti jsem řadová státní zástupkyně na dovolené, v květnu odcházím do advokacie," dodává Vesecká.

reklama

autor: Jan Rychetský, Petr Mašek

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…