Nová online poradna pomůže lékařům s otázkami k elektronické evidenci tržeb

28.02.2017 11:04

První fáze elektronické evidence tržeb (EET) byla v České republice spuštěna 1. prosince 2016. Problematika EET vzbudila silné emoce a dodnes je předmětem bouřlivých debat. Přestože se zavedení EET bude většiny lékařů týkat až od 1. března 2018, někteří se musí zapojit do systému již o rok dříve. Tato nová povinnost tak s sebou přináší řadu otázek. Společnost CompuGroup Medical (CGM) proto otevřela na portálu CGM Svět online poradnu, ve které bude lékařům na jejich specifické dotazy související s EET odpovídat renomovaný daňový poradce Ing. Tomáš Hajdušek.

Nová online poradna pomůže lékařům s otázkami k elektronické evidenci tržeb
Foto: dodavatel TZ
Popisek: lékař

Pro většinu lékařů bude povinnost EET platit od 1. března 2018, někteří ji však budou muset zavést již 1. března 2017. Dřívější zavedení platí pro ty, kteří v ordinaci realizují i doprovodný prodej s tržbou vyšší než 175 tisíc Kč nebo přesahující 49 % tržeb dané ambulance. Tento nový zákon tak s sebou přináší významnou změnu v nastavených procesech ordinace. „Je nesporné, že zavedení elektronické evidence tržeb s sebou přináší novou agendu, která podnikatele za prvé stojí peníze a za druhé klade na ně či jejich zaměstnance nové nároky. Jde o novou povinnost, uloženou státem, jejíž plnění ale musí zajistit a zaplatit samotný podnikatel,“ říká daňový poradce Ing. Tomáš Hajdušek.
 
S úskalími elektronické evidence tržeb pomůže poradna
 
Zájem ze strany lékařů o informace týkající se problematiky EET dokládá i počet reakcí na krátkou anketu realizovanou na portálu CGM Svět. Více než 1 700 lékařů si díky ní v prosinci loňského roku ověřilo, zda se jich EET týká již letos, nebo až příští rok. „Odezva lékařů na připravenou anketu byla velmi silná. V souvislosti se zaváděním elektronické evidence tržeb vyvstává řada otázek a objevují se i nejasnosti. Proto jsme se rozhodli otevřít online poradnu, prostřednictvím které chceme lékařům odpovídat na dotazy ohledně EET a co nejvíc jim tak usnadnit vstup do nového systému, říká Jan Hlaváček, General Manager AIS společnosti CompuGroup Medical České republika.
 
Poradna je dostupná na portále CGM Svět, který naleznete na adrese www.cgmsvet.cz. Odpovědi na otázky bude podávat daňový poradce Ing. Tomáš Hajdušek, který se problematikou intenzivně zaobírá a má praktické zkušenosti se zaváděním EET u restauratérů a hoteliérů, na něž dopadla povinnost elektronicky evidovat tržby jako první. „Věříme, že tato nová služba bude opravdovým bonusem. Současně bych chtěl lékaře uklidnit, opravdu není důvod k obavám. Kvalitní dodavatelé informačních systémů jim nabídnou řešení a se zaváděním EET pomohou. Důležité je ověřit si u finančních úřadů, kdy se koho bude EET týkat,“ uzavírá Jan Hlaváček.
 
Možnost vyzkoušet si, jak bude probíhat elektronická evidence tržeb v ordinacích, mají lékaři již nyní, a to díky novému modulu EET od společnosti CompuGroup Medical. Jedná se o jednoduché řešení, které bude přímo integrované v ambulantním systému a lékařům tak splnění této povinnosti výrazně usnadní.
 
Ing. Tomáš Hajdušek
 
Ing. Tomáš Hajdušek je daňovým poradcem, členem Komory daňových poradců ČR, bývalým náměstkem ministra průmyslu a obchodu pro oblast podnikání a ochranu spotřebitele a externím specialistou CompuGroup Medical Česká republika pro oblast EET. V Komoře daňových poradců ČR je vedoucí sekce správy daní. V poslední době intenzivně pomáhá podnikatelům se zavedením nové povinnosti elektronické evidence tržeb.

reklama

autor: red

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…