Nového ředitele DPP vybere headhuntingová firma, prohlásil Ludvík

11.12.2011 15:11

Situace v Dopravním podniku hlavního města Prahy (DPP) byla předmětem další diskuse v Otázkách Václava Moravce. O podezřelém úniku peněz a možné korupci se přišli bavit náměstek pražského primátora Josef Nosek, šéf dozorčí rady DPP a ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík a Karel Randák z Nadačního fondu boje proti korupci.

Nového ředitele DPP vybere headhuntingová firma, prohlásil Ludvík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanice metra

V úterý řekl novinářům bývalý ředitel rozvědky Karel Randák z Nadačního fondu proti korupci, že z DPP vyvádí peníze organizovaná skupina lidí. Finance jdou například z dodávek náhradních dílů, pohonných hmot nebo z výroby jízdenek. Minimálně ve dvou případech figuruje firma Cokeville Asset napojená na lobbistu Ivo Rittiga.

Fond má prý důkazy, že mezi Rittigem a firmou existuje smlouva o spolupráci, na jejímž základě má firma Rittigovi vyplácet provize ve výši 160 tisíc eur (asi čtyři miliony korun) měsíčně a další procenta ze zisku. Smlouva je údajně koncipována tak, že ze strany Rittiga nemusí být žádné plnění. Za období od ledna 2007 do února 2008 vyplatila společnost Rittigovi provize ve výši 73 milionů korun.

V DPP uděláme forenzní audit, slíbil Ludvík

Dozorčí rada podle Ludvíka zadala výběrové řízení na auditora. „Počítáme s tím, že by to mohl být forenzní vyšetřovací audit. DPP má ale řadu dodavatelů a bude to náročná práce,“ řekl v OVM.

Randák řekl, že fond hodlá iniciovat podání trestního oznámení. „Pokud v dopravním podniku nenastoupí policejní vyšetřování, audit přinese jen pár výsledků. Musíme jít po nejkřiklavějších kauzách. Udělat systémový audit, vědět, kde unikají peníze a může nastat korupce,“ míní.

„Dopravní podnik je samostatná organizace, která má vlastní manažerskou strukturu. My jsme jenom akcionář, který určuje, kam se má společnost ubírat. Udělali jsme změny ve vedení společnosti, když jsme zjistili situaci v DPP,“ vysvětlil náměstek primátora Nosek.  

Měli bychom zjisti, kde končí peníze. Zda na magistrátu nebo v kanceláři Šachta & Partners

Randák navrhl, aby se zjistilo, kam jdou a kde končí peníze. Zda v advokátní kanceláři Šachta & Partners nebo zpátky na magistrátu. „Ukazuje se, že někdo v dopravním podniku byl nucen k tomu, aby uzavřel smlouvu s tím, že se mu peníze někdy vrátí. Minimálně jsme schopní nasměrovat policii správným směrem,“ slíbil Randák.

Pro pražský dopravní podnik tiskne jízdenky firma Neograph. Necelá polovina z ceny každé vytisknuté jízdenky ale končí v Karibiku na Panenských ostrovech u firmy Cokeville Assets.

DPP platí Neographu 37 haléřů za kus, z toho 17 haléřů pak jde do Karibiku. "Takto od nás odtekly peníze v řádech několika desítek milionů korun," přiznal v pořadu Reportéři ČT obchodní ředitel Neographu Vladimír Sitta.

Smlouva mezi českou firmou a Karibikem měla vzniknout v roce 2007. Píše se v ní, že pokud Neograph zvládne navázat spolupráci s dopravním podnikem, bude na tom profitovat i Cokeville Assets. V roce 2008 byla spolupráce navázána a na účty Cokeville Assets začalo ročně putovat asi sedm milionů korun.

Za firmou Cokeville Assets stojí Petr Kmeť, který v Praze sídlí ve stejné budově jako právníci dopravního podniku, kancelář Šachta & Partners. Stejná kancelář vypracovala i návrh smlouvy Neographu a Cokeville Assets.

Fond proti korupci nekrade informace o společnostech. Dostává je od lidí

Randák odmítl, že by informace o firmě Šachta & Partners jeho fond ukradl. „Fond od samého začátku deklaroval, že chce sbírat informace v zájmu rozkrytí podobných případů. Vyzýváme k tomu občany. Absorbujeme podněty od jednotlivých stěžovatelů. V rámci toho docházíme k některým zajímavým informacím,“ vysvětlil v OVM.

Nosek vysvětlil, že změna v DPP začne u generálního ředitele. Celý management prý vyměnit nelze, protože jinak by přestaly v lednu jezdit tramvaje.

Nového ředitele DPP vybere headguntingová agentura

„Oslovíme pět největších headhuntingových agentur, kdo by měl být nejlepším ředitelem dopravního podniku. Nejlepší by bylo, aby to bylo mimo politickou sféru a dopravní podnik. Odmítám, aby se tam hlásili notoričtí hlásiči,“ navrhl Ludvík postup hledání nového ředitele. Headhuntingová agentura s nejlepší nabídkou pak uspořádá výběrové řízení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…