Novinář Kotrba analyzuje: Hloupá Němcová, TOPkaři s holým zadkem, autoři sraček... A chytrý Babiš

14.10.2013 9:13

JINÝMA OČIMA Andrej Babiš je schopný pravičák, který se dohodne s každým, sdělil ParlamentnímListům.cz politický analytik a novinář Štěpán Kotrba. Miroslava Němcová naopak nepochopila, že antikomunismus netáhne. ČSSD kráčí k volebnímu vítězství nikoliv kvůli slibům Bohuslava Sobotky, ale kvůli praktické práci Haška a jeho hejtmanů, hodnotí Kotrba a místo varování před ztrátou svobody nabádá k opravě podle něj zdevastovaného státu a vymáhání práva a spravedlnosti.

Novinář Kotrba analyzuje: Hloupá Němcová, TOPkaři s holým zadkem, autoři sraček... A chytrý Babiš
Foto: archiv
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

Kde se vzal, tu se vzal Andrej Babiš a jeho ANO na druhém místě mnohých průzkumů preferencí. Kde se ty hlasy berou? Dostane je i ve volbách? Jak s nimi pak naloží? ODS, TOP 09 i ČSSD se tváří, že "s Babišem teda rozhodně ne..." - tudíž nelevicová koalice podle těchto větiček asi nehrozí...

Hlasy pro Babiše znamenají, že ODS se pro své voliče stala nevolitelnou. A tak volí přirozeně – „třídně“ – stranu vedenou velkopodnikatelem. Koho by voliči ODS měli volit? TOP 09, vedenou „pravdoláskaři“ a Kalouskem? Chudého mluvčího cestovních kanceláří Okamuru, bouřícího lumpenproletariát? Stranu Jany Bobošíkové s její nejasnou minulostí a odpadlíky od ODS? Voliči ODS nemají koho volit. A proto Babiše nejspíše do sněmovny zvolí.

Má Babiš šanci pevně zakotvit na politické scéně? Kde zakotví, jací lidí se mohou stát jeho voliči? Nástupcem kterých politických sil a proudů se může stát?

Babiš je prototypem korporátního pragmatika, ne nějakého absolventa CEVRO. Hovoří věcně a rozumně. Nehovoří o ničem, co nezná. Nebude opakovat v ODS oblíbená neoliberální klišé o trhu, který vyřeší vše. Protože nevyřeší a nikdy nevyřešil. Nebude žvanit jako Tlustý o modré kalkulačce. Na to je příliš inteligentní. Na rozdíl od neschopných pravičáků je on pravičák schopný.

Z byznysu ví, že musí být schopný všeho. Bude proevropský, protože ví, že dotace ze „socialistické“ EU pomáhají tuto zemi a tím i jeho byznys financovat. Bude podporovat euro, protože ví, že celní bariéry a kursové rozdíly byznysu škodí. Trh o půl miliardě lidí je větší než trh o 10 milionech občanů. Bude podporovat shodu podnikatelů se státem, protože bez záštity státu není nic. A dohodne se s politikem jakékoliv barvy. A jakýkoliv politik se ve výsledku dohodne s ním. Peníze jsou moc a moc jsou peníze.

Situace v ČSSD je mediálně navozována jako klidná, zpoza pokličky ovšem prosvítá neklid: Patočkova "kroužkovací" akce, antibillboardy na Haška i Sobotku, zákazy preferenčních kampaní... Kdo teď tahá za delší konec provázku? Hašek, nebo Sobotka? A co vývoj vztahů s Milošem Zemanem?

Patočku si sobotkovci a špidlovci vypěstovali. No tak uvidíme, co dokáže. Myslím, že ve svém umanutém fanatismu kope Sobotkovi hrob.

Povolební uspořádání bude nejspíše určovat prezident Zeman s ČSSD. Ve hře je nějaká forma dohody s komunisty, zasáhnout do věci může úspěch SPOZ, jsou zde možná i lidovci, Babiš... A spekuluje se stále o sobotkovsko-kalouskovské koalici. Jak se to rýsuje?

Jsem snad prorok? O koalicích se rozhoduje po volbách. A výsledek nakonec vždy určí občané, ne manipulace předvolebních průzkumů.

S jakými pocity sledujete kampaň ODS a TOP 09? ODS vystaví po celé republice Němcovou coby "premiérku-protiváhu Zemana", TOP 09 vsadila na "agenta 009". Obě strany mluví o ohrožení demokracie, hrozbě komunistů a podobně... Čeho zajímavého si všímáte?

Němcová je hloupá. Nejde si nevšimnout. A voliči ODS tu bezobsažnou vyprázdněnost vidí. „Rozsah Klausem vyhlášené amnestie bych jako premiérka nepodepsala…,“ pravila pro Reflex. Klaus přitom amnestií zamezil kriminalizaci dobré poloviny veličin ODS… A je jediný, který je schopen pravici znovu shromáždit a určit jí směr. Antikomunismus už netáhne. Hayek také ne.

Agent 009 je hloupá pubertálnost, zaměřená na prvovoliče, ne vážně míněná kampaň konzervativní strany. Copak je konzervativní strana konglomerát bývalých lidovců, několika velkostatkářů, liberálů z pražské levicové intelektuální kavárny a pragmatických starostů s holým zadkem a nulovou zkušeností z řízení státu? Ne, TOP 09 splnila svou úlohu církevními restitucemi a teď bude fungovat jako strana šafářů tohoto majetku.

Je legitimní obava, že pokud bude ČSSD a KSČM mít ústavní většinu, udělá nezvratné kroky, omezí svobodu a demokracii, posune nás k autokracii, zničí ekonomiku vysokými daněmi a plýtváním? Jak případně vyvracet podobné obavy, kterými voliče vábí k urnám pravicové strany?

Už také blbnete? Proč by levice omezovala svobodu a demokracii??? Teda pokud „svobodou“ a „demokracií“ nemyslíte stav, kdy všichni kašlou na zákony, policie spolupracuje se zločinci, poslanci odklánějí peníze, podnikatelé krátí daně a vyvážejí je za hranice, soudci soudí nezávisle na zákonech, úředníci podvádějí a hasiči nemají na benzín...

Co je autokracie? Pořádek a respekt k zákonům? Funkčnost státu nemůže být zadarmo. Politika tupých škrtů páně Kalouska dostala stát tam, kde je teď. Svoboda není anarchie a demokracie je vláda lidí. Ne vláda nad lidmi. Platit daně není hloupost, ale povinnost. Bez příjmů státu nemůže stát fungovat. Čili ano, daně se budou muset zvýšit. Ale ne daně spotřební (DPH), ale daně z příjmu. Bude se muset omezit možnost odečítat si od základu pro výpočet daně bavoráky a ferrari. Veřejné zakázky bude muset dostávat jen ten, jehož vlastnická struktura je známá a kdo nemá daňové nedoplatky, nezaměstnává načerno gastarbeitery a dodržuje i další pravidla...

Firmy, které se ucházejí o státní zakázky, by měly prokázat jistinu na vázaném účtu ve výši kontraktu. A pokuty by měly být součástí všech smluv. Ti, kteří jednou zkrachují, by neměli minimálně pět let mít právo podnikat v jiné firmě. Jednatelé a členové správních a dozorčích rad by měli být odpovědní ne do výše základního jmění s. r. o. či a. s., ale do výše osobního majetku. Budou se muset ucpat všechny díry, kudy odtékají státu peníze. Tunely jako Blanka, předražené dálnice, solární elektrárny, řepka v benzinu… Tam se plýtvalo. A tam se musí zavírat odpovědní.

Nyní je třeba stavět domovy důchodců a startovací byty, řešit zastaralost silnic, železnic, mostů. Investovat do školství a vědy. Je třeba znovu postavit zprivatizované a zrušené mateřské školy a vyškolit pro ně učitelky. Stejně tak je třeba investovat do základních škol a zaplatit učitele, aby ze škol neutíkali. Kabinety přírodopisu jsou ještě z dob socialismu, kabinety polytechnické výchovy chybí, chemické a fyzikální laboratoře nejsou na úrovni. Moderní vybavení stojí spoustu peněz. A spoléhat se pouze na křídu a tabuli v jedenadvacátém století nelze. Je třeba stabilizovat sociální služby a výrazně zlepšit jak jejich kvalitu, tak zvýšit jejich kapacitu.

Stárneme… A musíme se umět o seniory kvalitně postarat. Neumíráme už na infarkty, ale na Alzheimera. Většina rodin není schopna se kvalitně postarat o seniory. Potřebujeme stacionáře i LDN, specializovanou gerontopsychiatrii. Je třeba zlepšovat práci policie, zrevidovat funkčnost státních zastupitelství a soudů… Zločinci jsou vybaveni desetkrát líp než policisté… To je neudržitelný stav. Je třeba začít pracovat pro lidi. Hlasy pro levici nepřijdou samy. Voliči dnes vystavují účet ne Sobotkovi za jeho předsevzetí, ale Haškovi a hejtmanům. Za jejich práci.

Jak hodnotit ekonomické, nebo spíše národohospodářské koncepce jednotlivých stran? Kdo vítězí a kdo mlátí prázdnou slámu?

Vítězí ten, kdo neožebračil polovinu národa za pouhá dvě volební období. Všichni vidí, kam dospělo škrtání veřejných výdajů. Málokdo za tu dobu zbohatl. Je třeba volit vlastní peněženkou. Je třeba číst pečlivě politické programy a podívat se na to, co ta která strana už dokázala. Nevěřte pohádkám o Otesánkovi, ani o zlém vlkovi a hodné Karkulce.

Na pohádky jste už staří… Nečekejte od politiků víc než od svých sousedů. Volte ty strany, které už něco dokázaly udělat pro vás osobně. Nevolte žvásty o přímé demokracii, nechcete-li zažít stejnou hysterii jako při prezidentské volbě při každých volbách. Nevolte „rekonstrukci“ státu, protože ho není třeba rekonstruovat. Nejsou lidi ani peníze. Zdevastovaný stát je třeba opravit, aby byl funkční. Je třeba využít těch, kteří ve veřejné správě zůstali. Nevolte ty, kteří teprve na americký povel začali vřískat o protikorupčním tažení. Poslouchá se to hezky, ale výsledky se jaksi nedostavily.

Nevolte hrdiny, protože těch jsou plné hřbitovy. Volte lidi uvážlivé, které vaše starosti neobtěžují. Nevolte snílky a romantické naivy. Volte pragmatiky, kteří ukázali v komunální politice, že dokáží vést obec. Teprve pak mohou dokazovat, že jsou schopni řídit stát. Nevolte dle komentářů babišomédií a bakalonovin, protože ti, kteří ty sračky píší, nedokázali sami nikdy nic. Volte strany silné, které dokáží svůj program prosadit. Volte ve svém vlastním zájmu. Ne pro děti a vnoučata, ale pro vás.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…