Novinář úřadu knížete: Rozejděte se s havlismem. Buď dodáme zbraně my, nebo Číňani

24.05.2013 9:43

Členové organizace Nesehnutí kritizují průběh zbrojařského veletrhu IDET. Z vyjádření prezidenta české zbrojařské lobbistické organizace Jiřího Hynka prý vyplývá, že prodejci zbraní chtějí vyvážet zbraně do zemí, kde probíhají občanské války. Novinář Štěpán Kotrba na serveru Britské listy ale píše, že je to nesmysl a Nesehnutí označuje za naivní hipísáky.

Novinář úřadu knížete: Rozejděte se s havlismem. Buď dodáme zbraně my, nebo Číňani
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Sociálně ekologické hnutí s názvem Nesehnutí v tiskové zprávě reaguje na brněnský veletrh zbraní IDET. Přestože jej čeští zbrojaři prezentují jako "veletrh obranné techniky", je prý zřejmé, že skutečný cíl propagátorů je jiný. "Šéf českých zbrojařů se otevřeně hlásí k tomu, že chce vyvážet zbraně do zemí, které jsou zmítány občanskými válkami, do zemí, kde jsou v masovém měřítku vražděni civilisté, a do zemí, které berou jako svůj zbrojní sklad různé teroristické skupiny po světě," komentuje postoj zbrojařů Milan Štefanec z Nesehnutí.

Po státní správě a zejména Ministerstvu zahraničních věcí, které vydává souhlasné či nesouhlasné stanovisko k vývozu, obchodníci prý žádají, aby je v tomto počínání neomezovalo. Jen tak prý lze interpretovat prohlášení šéfa Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) Jiřího Hynka na půdě Senátu. České firmy by podle něj rády vyvážely do zemí jako je Mali, Kongo, Vietnam, Jemen, Pákistán nebo Libye.

Nesehnutí je tím silně pobouřeno a znepokojeno. "AOBP se dlouhodobě snaží nabourávat pravidla, která v ČR regulují obchod se zbraněmi. Smyslem těchto regulací je omezit případy, kdy zbraně vyvezené z ČR končí v rukou diktátorských režimů, u teroristických skupin, či jsou využívány k zahájení či prodlužování ozbrojeného konfliktu," stojí v tiskové zprávě organizace.

Naivní hipísáci

Vůči tomuto názoru se na Brtských listech jasně staví novinář Štěpán Kotrba. Dle jeho názoru, nebudou-li se vozit zbraně do Konga, Jemenu, Somálska a dalších zemí z České republiky, budou je tam vozit čínští zbrojaři.

"Romantický havlovský idealismus vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí za dvacet let ukázal, že nenastolí mír na světě, kam české zbrojovky nebudou dodávat 'kouřící hlavně'. Nestalo se nic. V Africe i Asii se válčí dál. Pouze zbraně české provenience nahradily čínské, běloruské a íránské kopie starých kalašnikovů, případně zastaralý arzenál milionové čínské armády, která přezbrojuje," píše Kotrba.

I ostatní země prodávají své staré zbraně, také Francie otevřela poválečné sklady a její pušky se ocitly v Libyi. "To je globální trh se zbraněmi," konstatuje novinář. "Nesehnutí jsou naivními hipísáky, kteří se snaží pouze poškozovat český průmysl. Nikdo už jejich výkřiky nebere vážně. Český zbrojní průmysl chce pouze ty podmínky, které mají i ostatní země EU. Nic víc a nic méně. České Ministerstvo zahraničních věcí by se už jednou provždy mělo s havlismem rozžehnat," uzavírají Britské listy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…