O dostavbu Temelína se poperou Rusko a USA, připustil expert

18.01.2012 21:25

Energetický expert Jiří Gavor tipuje, že o dostavbu Temelína bude soupeřit Rusko a USA. Francii příliš šancí nedává, už jen proto, že nemá dobré evropské reference. Přesto Gavor doufá, že nakonec zvítězí ten nejlepší a volbu neovlivní politika.

O dostavbu Temelína se poperou Rusko a USA, připustil expert
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

„Já bych byl rád, kdyby vyhrála nejlepší nabídka,“ řekl lakonicky energetický konzultant Jiří Gavor v Hyde Parku na ČT. Obává se však, že volbu, kdo dostaví Temelín, ovlivní politika. „Větší šance bych dával zápasu mezi ruským a americkým dodavatelem,“ tipoval Gavor. Francie má podle něj nevýhodu, že dva její referenční zdroje v Evropě se potýkají s problémy.

Jako výhodu ruské strany uvedl tradici a také to, že spolupracuje se Škodou. Přestou odborník přisuzuje i velké možnosti Američanům.

Spekulace, že by mohlo dojít k tzv. blackoutu v české síti, tedy že by zkolabovala, odmítl. „Je třeba investovat do sítí,“ nastínil hlavní řešení. Díky tomu by byly stabilnější a riziko blackoutu by se snížilo. „Nemůžeme spoléhat, že Německo vyřeší propojení do příštího roku,“ připomněl, že v sousední zemi narůstá využití obnovitelných zdrojů. Kvůli tomu teče přes Česko až moc elektřiny.

Prozatím bude elektřina fungovat dál jako exportní zboží. V Německu prý brzy nastane deficit (kvůli rušení jaderných elektráren), ale Gavor odhaduje, že ho brzy stát pokryje. „Ekonomicky za to zaplatí,“ připustil na jedné straně. Na straně druhé ale budou Němci podle něj lépe připraveni na rozvoj obnovitelných zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…