O rozpuštění sněmovny by se mělo hlasovat příští týden

08.08.2013 10:31

Podle informací České televize by se mělo o rozpuštění Poslanecké sněmovny rozhodovat ve sněmovně už příští týden. Žádost o svolání mimořádné schůze podají spolu sociální demokraté, TOP 09 a komunisté, uvedla televize a server iDnes.cz.

O rozpuštění sněmovny by se mělo hlasovat příští týden
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování v poslanecké sněmovně

O svolání schůze k rozpuštění sněmovny požádali již včera večer poslanci z TOP 09 i z ČSSD poté, co koalice nedala dohromady proti důvěře vládě Jiřího Rusnoka většinu 101 hlasů.

O předčasné volby usilovaly dosud opoziční strany. Po středečním večeru se k nim přidala i strana bývalé vládní koalice TOP 09, kterou k tomuto novému postoji přiměl rozpad koalice.

Je třeba 120 hlasů

K rozpuštění sněmovny, o něž se ČSSD již jednou pokoušela, je třeba 120 hlasů, sociální demokraté disponují 54, komunisté 26 a TOP 09 má 42 hlasy. Rozpuštění by proto mělo projít. Předčasné volby by se tak konaly nejspíš v říjnu. Přesný termín voleb by ale vyhlásil prezident Miloš Zeman, ovšem podle Ústavy ČR se mají konat do 60 dnů od rozpuštění sněmovny.

O výsledku jednání lídrů klubů informoval server iDnes.cz šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik a potvrdil to údajně i šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík.

"Já myslím, že není na co čekat, není důvod prodlužovat nestabilitu," poznamenal k situaci předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. 

Mimořádná schůze musí být podle jednacího řádu svolána do deseti dnů od podání žádosti a poslanci o ní musí být informováni pět dnů předem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…