O volbách ovládne Česko UPÍR a vojáci v ulicích místo policistů. Chystá se protest

12.07.2012 17:10

Starý nevyřešený spor paralyzuje společný postup policejních odborářů vůči ministru financí Kalouskovi. Ten přitom podle obou stran překročil únosnou mez. ParlamentnímListům.cz to přiznal místopředseda Unie bezpečnostních složek Ministerstva vnitra Miloš Plechatý. Konkurenční Nezávislý odborový svaz Policie ČR prý ale něco chystá.

O volbách ovládne Česko UPÍR a vojáci v ulicích  místo policistů. Chystá se protest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prostor ohraničený policejní páskou

Miroslav Kalousek se v posledních dnech pustil do čehosi, coby se dalo nazvat totální válkou s vyšetřovateli kauzy CASA. Zpochybňuje především důvody k trestnímu stíhání své poslankyně a exministryně obrany Vlasty Parkanové. Prý se dokonce stal obětí policejní provokace, a to hned dvakrát.

Úterní řeč Nečasova ministra financí v Poslanecké sněmovně už ale nebyla jen o věcných argumentech, telefonát s vyšetřovatelem Jiřím Mazánkem, kterému měl prý vyhrožovat, označil jako estébáckou provokaci. Policisté z obou odborových organizací jdou sice nadmíru pohoršeni, k akci se ale chystá jen NOS PČR. Jindy mnohem radikálnější UBS MV bude jednat a pokud vláda splní alespoň jednu ze dvou podmínek, zruší i akci Upír.

Vysvětlíme Kalouskovi, že nejsme StB

"Podle nás jde ze strany pana Kalouska o zasahování do vyšetřování. Je také nepřípustné takto hovořit o polici. Estébácké metody či provokace, tak to už je za hranou," komentuje úterní Kalouskovy proslovy šéf NOS Milan Štěpánek. Ač Kalouskově zálibě v expresivních výrazech rozumí, politik podobná slova vyslovit nesmí.

Štěpánek je Kalouskovým chováním znepokojen natolik silně, že se nebrání přirovnání k pokusům ochromit policii personálními změnami v dobách Opoziční smlouvy. "A to rozhodně nenecháme jen tak. Zatím nemohu být zcela konrétní, ale z reakcí mých kolegů je zcela zjevné, že toho mají dost. V řádu dnů až týdnů se sejdeme a domluvíme konkrétní kroky. Půjde o akci, při které panu Kalouskovi vysvětlíme, že policie nepoužívá estébácké metody. Uráží to všechny policisty a přesně ten dojem to v lidech zanechává. není podstatné, že to pan ministr údajně myslel jen na vyšetřovatele kauzy CASA," uvedl Štěpánek. Podrobnosti se prý veřejnost dozví v nejbližších dnech.

Odpor policie proti postupu ministra Kalouska ale paralyzují problémy v komunikaci mezi oběma policejními odborářskými organizacemi. "Nechci hovořit o nějaké vzájemné rivalitě. Ale pokud se mne někdo ptá na akce NOS PČR, pak mu k tomu nemohu nic říct. Oni se nám nesvěřují. Slyšel jsem, že lidé okolo pana Štěpánka něco připravují, ale v UBS nevíme nic," uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda UBS MV Miloš Plechatý.

UBS má dvě podmínky, výsledek jednání může znát už odpoledne

Jeho policejní odboráři zatím ke Kalouskově vystupování ve sněmovně poskytovat komentáře nechtějí. Poslanci si totiž na čtvrteční jednání bezpečnostního výboru pozvali právě lidi z UBS kvůli akci Upír. Požadavky jsou jasné.

"Škrty ohledně let 2013 a 2014, které by zlikvidovaly bezpečnostní složky musí být kompletně zrušeny. Druhým požadavkem je zbavení vnitra dluhu, který vznikl zaviněním Ivana Langera. Pokud k tomu politici přistoupí, odstupujeme od Upíra. Pokud ne, Upír bude a ne jenom jednou. Od jedné z našich podmínek jsme pak ochotni ustoupit," uvedl Plechatý s tím, že lídr UBS Zdeněk Buřič snad uspěje. S Kalouskovými výroky pak Upír souviset vůbec nebude. "Konkrétní věci říkat nebudu, musíme se poradit s kolegy," dodal odborář.

O co vlastně jde v akci Upír? Původně lidé z UBS avizovali masový protest v den podzimních krajských a senátních voleb. Policisté a hasiči, a UBS doufá, že všichni do jednoho, by svým velitelům oznámili, že v tento den jdou darovat krev. V tom jim podle názoru některých právníků nemohou velitelé bránit, mohou pouze oznámit, že počet lidí ve službě je nula. V takové situaci musí premiér zajistit veřejný pořádek a bezpečnost obyvatel jediným způsobem-povolat armádu. Maskáče v ulicích v den voleb pak budou podle policistů symbolickým gestem pro obyvatele ČR.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…