ODS chce po volbách nabídnout ženám zkrácenou mateřskou ve výši celého platu

13.08.2009 14:24

Nová možnost výběru mateřské dovolené by měla pomoci především ženám, které se chtějí rychle vrátit do práce. Občanští demokraté tak představili první body svého programu.

ODS chce po volbách nabídnout ženám zkrácenou mateřskou ve výši celého platu

Občanští demokraté chtějí po volbách prosadit novinku - osmnáctitýdenní mateřskou. Ženy by díky ní dostávaly 100 procent svého platu. Potom by ale přišly o rodičovský příspěvek. Ten se od roku 2007 vyplácí ve třech fázích, jako dvouletý, tříletý a čtyřletý.

Nově by tak k takzvané třírychlostní mateřské přibyla dvourychlostní.

Vedle možnosti rychleji vyčerpat mateřský příspěvek by ženám zůstal nárok pobírat klasickou mateřskou v délce 28 týdnů se 70 procenty platu a s navázáním na jeden ze tří druhů rodičovského příspěvku.

"Tam, kde maminka opravdu chce jít pracovat velmi brzo, tak by jí to bylo umožněno, jakkoli jsme si vědomi toho, že by se to týkalo pouze několika procent žen, ale tato možnost tady má být," řekl Nečas.

Nový příspěvek na péči o dítě

Ve svém novém programu navrhují občanští demokraté také nový příspěvek na péči o dítě. Pomohl by rodinám, které nemohou najít pro dítě školku v okolí a zároveň nemají nárok na rodičovskou dávku.

Příspěvek by se vydával formou poukázky, podmínkou by však byla čtyřicetiprocentní spoluúčast rodiny. Jednalo by se o daňově uznatelný výdaj, rodině by mohl tuto částku uhradit zaměstnavatel. Stát by se na mateřské dávce podílel 60 procenty, maximálně by však rodině přispěl 2000 korun měsíčně. Ta by mohla peníze využít na proplácení služeb za hlídání dětí.

Místopředseda ODS Petr Nečas by byl rád, kdyby se současná škála péče o dítě rozšířila. Dnes mohou rodiče využít pouze obecné školky, které jsou však často přeplněné nebo drahé soukromé školky.

V minulém školním roce neuspělo se žádostí o umístění dítěte do školky 19 tisíc uchazečů. Problémy mají rodiče, kteří chtějí do školky umístit dítě mladší tří let nebo pokud chtějí potomka dávat do školky jen pár hodin v měsíci.

Současnou svízelnou situaci se školkami chce řešit ODS i ČSSD, každá strana má ale jiný plán. Sociální demokraté chtějí zřizovat více školek a jeslí přístupných pro všechno děti. Na to ale v současné době chybí finance.

O nutnosti rozšířit počet jeslí hovoří i takzvané barcelonské cíle Evropské unie. Nečas je chtěl zrušit ale nepodařilo se mu to. Nyní je má v programu ČSSD.

Nečas by spíše než rozšiřování školek rád prosadil alternativní služby. Ministerstvo práce už dříve pod jeho vedením pracovalo na takzvané vzájemné rodičovské výpomoci, miniškolkách a firemních školkách.

ČSSD zřejmě proti

Prorodinný balíček s těmito návrhy čeká ve sněmovně na první čtení. Do voleb ale zbývá už jen jedna schůze, takže se schválení asi nedočká. ODS je však připravena ho prosadit i po volbách, sociální demokracie by pro něj ruku asi nezvedla.

Zákon o vzájemné rodičovské pomoci by umožnil rodičům přibrat si k hlídání svého dítěte ještě dítě známých nebo sousedů. Vznikla by nová živnost pečovatele/pečovatelky o děti. Za peníze z evropských fondů by se zprovoznil systém akreditovaných kurzů vzdělání pro profesionální pečovatele.

"Bylo by to velmi vhodné například pro ženy, které přišly o zaměstnání, jsou například na venkově, je jim nad 50 let, po absolvování kurzu by si mohly zřídit tuto živnost," vysvětlil Nečas.

Podle Nečase jsou všechny návrhy občanských demokratů propočítané tak, aby nevyvolaly vyšší výdaje z rozpočtu. Díky novým opatřením by mohlo jít více rodičů do práce, vydělávat a platit daně.

Otcovská dovolená až po krizi

V původním návrhu prorodinného balíčku byla i otcovská dovolená. Nyní by ji ODS chtěla odložit na dobu, kdy odezní hospodářská krize. Při zavedení týdenní otcovské dovolené by se podle Nečase zvýšily roční výdaje státního rozpočtu o zhruba půl miliardy korun.

Foto:ods.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…