ODS má problémy s náborem černých duší. A s napojením na Ratha

03.07.2012 14:02

EXKLUZIVNĚ Občanští demokraté mají patrně opět problém s černými dušemi, tedy účelovým hromadným náborem členů místních sdružení. Vypovídá o tom alespoň zápis z jednání Oblastní rady Praha-západ z 19. června. Kauzu bude řešit i celostátní vedení strany.

ODS má problémy s náborem černých duší. A s napojením na Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

O co jde? ParlamentníListy.cz mají zápis z jednání Oblastní rady ODS Praha-západ č. 6/2012 z 19. června letošního roku. Mimo jiné se zde řešila i problematika takzvaných černých duší. Ale i napojení některých členů ODS na exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Výkonná rada ODS má věc řešit příští pondělí 9. července.

Vazby členů ODS na Davida Ratha

Oblastní rada se zabývala usneseními místních sdružení Dobřichovice a Všenory, které vyjádřily znepokojení v souvislosti s vyšetřovaným případem korupčního jednání bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha a dalších zadržených, zejména Miroslava Lepila a Lucie Novanské. Konkrétně, že probíhá vyšetřování aktivit i firmy ML Compet, a.s. (dříve pod názvem Executive Project Group a.s., ještě dříve Zagolia a.s.) a že významným představitelem této firmy byl i Pavel Makovský, člen a předseda Místního sdružení ODS Ohrobec. Ve firmě se dříve angažoval i spolupracovník Davida Ratha Filip Bušina.

„Pavel Makovský působil v této firmě jako předseda představenstva ve stejné době jako vyšetřovaný Miroslav Lepil, který zde zastával funkci místopředsedy představenstva. Miroslav Lepil je i faktickým vlastníkem vyšetřované firmy ML Compet, protože je jejím jediným akcionářem,“ uvedlo MS Dobřichovice.

To požádalo Pavla Makovského, aby vysvětlil své vazby na všechny zadržené v kauze kolem bývalého hejtmana Ratha a aby ihned pozastavil své členství nejen ve všech orgánech ODS, ale i své členství v ODS. Údajné propojení Pavla Makovského, člena ODS, se zadrženými Lepilem a Novanskou by mohlo prý vážně poškodit ODS i v krajských volbách.

Černé duše v Černolicích a Ohrobci

Dalším problémem diskutovaným na oblastní radě bylo, že MS Černolice nabralo v krátké době 34 členů a nyní jich má 51 členů, v lednu mělo sdružení jen devět členů. Rada MS ODS Horoměřice vyzvala v tomto smyslu Oblastní radu ODS Praha-západ, aby navrhla Výkonné radě ODS odebrání licence MS ODS Černolice z důvodu opakovaného provozování „velrybářských“ praktik.

Podle člena oblastní rady Milana Mrkvy lze doložit, že za nové členy zaplatil členské příspěvky někdo jiný. Místopředseda oblastního sdružení René Šefr měl dle zápisu říct, že je nutné podobné praktiky odsoudit a že se jedná se o úžasný mediální materiál. Proto je nutné odeslat to na Výkonnou radu ODS, jinak hrozí zrušení celé oblasti.

Oblastní rada ODS Praha-západ se usnesla, že v souladu s článkem 6 stanov ODS podává návrh Výkonné radě ODS na zrušení licence MS ODS Černolice. Návrh na zrušení licence MS Ohrobec schválen nebyl. Dále oblastní rada pověřila předsedu OR Praha-západ Ladislava Kašpara, aby neprodleně informoval předsedu regionu Petra Bendla o informacích, které zazněly na jednání rady.

Oblastní rada dále požádala Regionální radu ODS Středočeského kraje, aby navrhla výkonné radě zrušení členství v ODS Antonínu Zdeborskému. Ten je místopředsedou oblastního sdružení a předsedou MS ODS Černolice.

Tolik k jednání oblastní rady sdružení Praha-západ. ParlamentníListy.cz požádaly předáky středočeské ODS i členy výkonné rady, aby se vyjádřili, zda podporují usnesení oblastní rady a zda ho případně podpoří na Výkonné radě ODS, která se má věcí zabývat příští pondělí 9. července.

Bendl podpoří vedení Prahy-západ

Předseda ODS střední Čechy a ministr zemědělství Petr Bendl usnesení Oblastní rady Praha-západ podporuje. „Ano, samozřejmě!“ uvedl Bendl krátce v SMS.

K záležitosti se vyjádřil i kandidát ODS na hejtmana a místopředseda regionu Raduan Nwelati. „Pokud by se prokázalo, že někde proběhl nábor černých duší, tak určitě budu zastáncem toho, aby takové sdružení bylo potrestáno. Co se týče pana Makovského, tak já nemám informace, že by byl napojen na pana doktora Ratha, ale určitě se sejdu s lidmi, kteří ty věci navrhují, abych ty informace získal a ověřil si je. A z pozice místopředsedy regionu bych se rád sešel i s ním, protože ze své funkce jsem povinen podílet se na řešení takové situace. Předpokládám, že o tom bude jednat i regionální rada. Čili na základě informací zaujmu pak k celé věci definitivní stanovisko. Pokud se podezření potvrdí, tak to usnesení podpořím, ale nejdříve chci slyšet obě dvě strany,“ řekl ParlamentnímListům.cz Nwelati.

Poslanec a další místopředseda regionu a současně i člen Výkonné rady ODS Ivan Fuksa ale nechtěl celou věc komentovat s tím, že je na dovolené: „Jsem po výstupu na Wildspitze, 3340 metrů nad mořem, pět stupňů Celsia. Během dovolené do 9. července se budu věnovat jenom horám a rodině.“

"O dění v ODS Praha-západ jsem průběžně informován. Myslím, že ODS má dobré stanovy, podle kterých se vyřeší i tato situace," reagoval místopředseda regionu a senátor Karel šebek.

Kdo ovládá Prahu-západ, ovládá střední Čechy

„O věci bude rozhodovat Výkonná rada ODS příští pondělí. Podporuji vždy návrhy oblastních rad a učiním tak i v tomto případě,“ informoval člen středočeské regionální rady, europoslanec a člen Výkonné rady ODS Hynek Fajmon.

Poslanec a člen Oblastní rady ODS Praha-západ Aleš Rádl informoval, že obě usnesení přijala rada jednomyslně. „Vzhledem k doloženým faktům nebyla žádná pochybnost, že jsou jedinou možnou reakcí. Už téměř dva roky je možné vysledovat jakousi snahu několika propojených osob jakýmkoli způsobem ovládnout oblast Praha-západ, protože to vzhledem k poměrům ve středočeském regionu může představovat rozhodují výhodu. Pan Zdeborský, který ještě nedávno působil jako poradce náměstka Romana Bočka na ministerstvu zemědělství to ale svým zjevně a prokazatelně neregulérním chováním přehnal a Oblastní rada ODS Praha-západ dala zřetelně najevo, že tyto náborářské praktiky nadále odmítá,“ řekl ParlamentnímListům.cz Aleš Rádl.

„Co se týče pana Makovského, který se s panem Bočkem patrně zná ještě z doby, kdy tento působil v čele příbramské nemocnice, s níž jeho firma úzce spolupracovala, tak tam oblastní rada chtěla objasnit míru jeho spolupráce s jeho společníkem ve firmě, panem Lepilem, a to proč jen několik dní po založení jeho místního sdružení Ohrobec bylo zde již přes třicet zaregistrovaných členů. Žádné vysvětlení však poskytnuto nebylo, a proto oblastní rada reagovala, tak jak reagovala,“ dodal Rádl.

Neetické metody prosazování osobního vlivu

Usnesení podporuje i člen středočeské regionální rady a senátor Jiří Oberfalzer. „Ano, usnesení podporuji, neboť na Praze-západ již delší dobu pozoruji neetické metody prosazování osobního vlivu některých členů ODS. Jejich počínání brání obnově důvěry veřejnosti vůči ODS v této oblasti. Jsem rád, že oblastní rada začala tento problém řešit,“ uvedl Oberfalzer.

Členové výkonné rady mimo Středočeský kraj ale nejsou, zdá se, se situací ještě blíže seznámeni. „Slyším to od vás poprvé. Nic víc o tom nevím, takže dokud nebudu znát podrobnosti, se nemohu vyjádřit k vašemu dotazu,“ reagoval místopředseda ODS Pavel Drobil.

A podobně se vyjádřil i člen VR ODS a poslanec David Šeich: „Bohužel nemám k navrženému usnesení dost podkladů a informací, o co se opírá. Ty budu mít až na výkonné radě 9. července a bez nich nemohu předjímat rozhodnutí.“

Velrybaření napříč politickým spektrem

V souvislosti s náborem černých duší byla již kritizována ODS v Ústeckém a Jihočeském kraji, kde se hovořilo o „velrybářských“ praktikách podobně jako na Praze 5 exstarosty Milana Jančíka.

Hospodářské noviny v článku z 18. května upozornily, že náborem černých duší se „proslavili“ i Makovského kolegové ze společné firmy. „Bušina a Lepil záhy pronikli do ČSSD - jak se říká "na sílu". Bušina v dubnu 2009 vstoupil do stranické buňky v Říčanech, týden po něm i Lepil. Během pár dní oba do strany přivedli stovky nových členů. A sesadili dosavadní vedení,“ napsaly HN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…