ODSák prý luxusně vydělal na předražené zelené energii. Změnil si jméno

07.02.2013 7:51

V souvislosti s aférou kolem špatně nastavených výkupních cen solární elektřiny se začínají dostávat na povrch i jména těch, kteří si z fotovoltaiky udělali slušný byznys. Jedním z nich je i bývalý poslanec ODS Tomáš Květák, který dnes žije pod novým jménem Bergman. Informuje o něm agentura Mediafax.

ODSák prý luxusně vydělal na předražené zelené energii. Změnil si jméno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely - ilustrační foto

Na stavbách solárních panelů si doktor teologie, bývalý muzejník a politik, který byl v letech 1996 až 1998 členem sněmovny za ODS, vydělal desítky milionů korun, už pod novým jménem Bergman. Svou luxusní vilu z peněz ze solární energie si postavil, snad symbolicky, v ulici Na Slunci.

"Že to bude takto významný byznys, to věděli jen zasvěcenci," prozradil agentuře Mediafax novinář Petr Skočdopole. "Podstata solárního boomu je v tom, že někdo dopředu věděl, jak se připravují podmínky a podle toho se zařídil - a když to podle těch podmínek začalo fungovat, tak na tom už teď jenom vydělává," dodává.

"Já jsem začal dělat tento byznys v malém. Začal jsem stavět fotovoltaické elektrárny o deset let později. Vůbec nevím, že bych mohl mít nějaké vlivné kontakty," odmítá Bergman. Jisté prý ale podle Mediafaxu je, že od roku 2008 mu solární energie zajistila obrat dvě miliardy korun.

Nová identita

Ještě jako Tomáš Květák byl spojovaný s kauzou vytunelované Spolchemie, ale nikdo mu vinu neprokázal. Že by ale změna jména měla být snahou o vyčištění minulosti, Bergman nepřipouští. "S tím jménem jsem si docela užil v dětství a mládí. Proto jsem si řekl, že si zvolím jméno nové," vysvětlil.

Na solárních panelech postavil svůj byznys také přítel herečky Aňi Geislerové - Martin Schenar. Podle médií dokázal díky fotovoltaice vydělat přes miliardu korun. Také v souvislosti s jeho jménem se spekuluje o tom, že na solární energii zbohatl díky informacím od zasvěcených politiků.

Výhodný byznys už od začátku

Šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková podala v předchozích dnech trestní oznámení na neznámého pachatele. Tvrdí, že za předraženou elektřinu může i stát. Bývalé vedení ERÚ prý totiž stanovilo příliš vysoké výkupní ceny elektřiny ze slunce. Zákazníci, tedy domácnosti a firmy, na její spotřebě kvůli tomu zaplatí až o desítky miliard víc, než by bylo nutné.

Bývalý šéf ERÚ Josef Fiřt ale vinu odmítá a odvolává se na zákonná opatření. Příslušná rozhodnutí úřadu prý byla v souladu s platnou legislativou a snížení ceny o více než pět procent, jak tvrdí Vitásková, prý možné nebylo. Zákon totiž údajně jasně říkal, že meziročně může cena u podpory obnovitelných zdrojů klesnout právě pouze o pět procent. Třebaže v roce 2009 byla příležitost snížit dotované ceny mnohem více, protože výrobcům solární energie významně klesly náklady.

Šli na ruku výrobcům...

Nejen známý glosátor Miroslav Macek je přesvědčen, že celý solární byznys byl špatně nastaven už od začátku. A podle Macka dokonce zcela úmyslně. 

"Některé věci mně hlava nebere a nebere. Pokud je faktem, že konkrétní pracovníci Energetického regulačního úřadu (co je náplní jeho práce, má už v názvu) nastavili koncem roku 2005 výkupní cenu fotovoltaické elektřiny na 13 kč za kWh, tedy na desetinásobek (!!!) tržní ceny, jak může dnes někdo (včetně právníků) tvrdit, že jim bude těžké prokázat úmysl poškodit spotřebitele a naopak jít na ruku výrobcům fotovoltaické elektřiny? Vždyť to absurdně nadhodnocené číslo je přece absolutním důkazem," tvrdí někdejší místopředseda ODS Macek, který v kritice ekologických dotací dlouhodobě stojí na pozicích svého někdejšího stranického šéfa Václava Klause.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…