Oberfalzer: Nechci, aby v Česku byly kostelíky zastíněny minarety

30.06.2010 6:01

ParlamentníListy.cz se zeptaly senátora ODS Jiřího Oberfalzera, který do České republiky před časem zval euroskeptického antiislamistického a pravicově liberálního nizozemského politika Geerta Wilderse, na to, co si myslí o jeho úspěchu v nizozemských parlamentních volbách.

Oberfalzer: Nechci, aby v Česku byly kostelíky zastíněny minarety

„Jeho úspěch vypovídá o tom, o čem jsem již dříve mluvil. Občané hlásící se ke kulturním a náboženským tradicím Evropy začínají mít strach z přílivu málo přizpůsobivých etnik, která přicházejí do Evropy za materiálním blahobytem, ale chovají se často jako pan domácí spíše než jako host," řekl ParlamentnímListům.cz senátor ODS Jiří Oberfalzer.

Wilders není extrémista

Oberfalzer se nedomnívá, že by byl Wilders extrémistou, jak o něm píšou některá média. „Některé jeho výroky jsou tak provokativní, že se pohybují na samém okraji přípustnosti korektní demokratické debaty, ale to co prakticky navrhuje, není zas tak daleko od některých záměrů, které prosakují ve veřejné debatě třeba ve Francii. Požadavek na rozumnou regulaci imigrace není sám o sobě extrémní. Žádat, aby přistěhovalci prokázali určitou míru znalosti našeho kulturního prostředí a respektu k našemu stylu života a našim hodnotám, to také není nic extrémního," míní Oberfalzer.

Lisabon představuje riziko

Redakce se rovněž otázala velkého odpůrce Lisabonské smlouvy a unijní centralizace Oberfalzera, zdali ohledně společné imigrační politiky a řízení imigračních toků obsažené v Lisabonu neexistuje pro Českou republiku riziko imigračního přílivu a přerozdělování přistěhovalců pod záminkou celoevropské solidarity.

„Ano, obávám se, že se bude západní Evropa chtít dělit s tou východní o svoje problémy s menšinami. Dobře však víme, že koloniální minulost se východu netýká. V nových členských státech nemáme vůči třetímu světu co kompenzovat. Řešení problému není v jeho šíření, ale tlumení," odpověděl Oberfalzer.

Politická korektnost vyvolává reakci

Výsledek referenda o zákazu stavby dalších minaretů ve Švýcarsku podle Oberfalzera ukazuje, že si většina Švýcarů myslí, že už je v jejich zemi již minaretů dost.

„Jak výsledky voleb v Holandsku, tak referendum ve Švýcarsku ukazují, že politika tady něco zásadního nestíhá. Strach z obvinění z nekorektnosti a také zcela nepokrytý kalkul na nezanedbatelný počet hlasů těchto minorit ve volbách vede politiky k vyhýbání se tomuto problému. Když to trvá dlouho, zákonitě musí přijít Wilders, anebo třeba Haider. Jakmile tito politici vyhrávají volby, znamená to, že mluví lidem z duše. Je vinou těch ostatních politiků, že toto téma nechávají ležet ladem," myslí si senátor ODS.

Zachovejme si vlastní tradice

Co si myslí politicky nekorektní senátor o mešitách v Česku? „Určitě bych nežádal jejich zákaz. Ale také bych si nepřál, aby se charakter české krajiny proměnil tak, že by na kopečcích byly kostelíky a kapličky zastíněny minarety. Nikomu nechci upírat svobodu jeho víry, ale trvám na tom, že nikdo nesmí upírat nám naše tradice a víru našich otců," odvětil Jiří Oberfalzer.

Multikulturalismus by podle Oberfalzera nemusel být špatný, pokud by spolužijící kultury měly absolutní respekt jedna k druhé.

„V Evropě začíná být problém, že minorita má tendenci domáhat se větších nároků, než má majorita, jako by menšina pomalu potlačovala většinu. V Evropě je každému k dispozici tolerance a svoboda jak v projevu, tak ve víře. Měla by být podmíněna stejnou tolerancí z druhé strany. Nikdo nesmí usilovat o svá práva na úkor druhých. Pokud to někomu nevyhovuje, má naprostou svobodu vrátit se do své domoviny," dodal Oberfalzer.

Antiislamista a euroskeptik Mozart

Geert Wilders je vůdčí osobností v nizozemské Straně za svobodu, která je známá svými protislámskými a euroskeptickými postoji. V parlamentních volbách se umístila na třetím místě. „Mozart", jak je Wilders přezdívaný kvůli svým delším platinově blonďatým vlasům, se podobně jako český prezident Václav Klaus hlásí k odkazu Margaret Thatcherové, která odmítala vznik evropského superstátu a chtěla zachovat Evropu národních států.

Wilders je také odpůrcem antisemitismu a velkým přítelem Izraele. Bojovník proti islámskému terorismu Wilders musí žít už pět let pod nepřetržitou ochranou 24 hodin denně. Byla nad ním vyřčena fatwa, islámský trest smrti. Spolu se svou ženou žije jako ve vězení a bez ochranky nemůže udělat ani na krok.

„Islám netouží ovládnout jen životy jednotlivců, ale celou společnost, ve které není místo pro nemuslimy. Nepatří mezi náboženství, ale mezi totalitní systémy jako komunismus a nacismus. To není jen můj názor. V 50. letech napsal Winston Churchill knihu, za kterou dostal Nobelovou cenu. V ní srovnává Mein Kampf s Koránem, podobně jako Oriana Fallaciová nebo Charles de Gaulle," řekl o islámu Wilders.

Související:
Zemanovci jseou sami extremisté, opáčil ředitel islámského centra
Wilders do Prahy přijede, v Senátu ale nevystoupí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …