Obrana: Srbský generál ocenil důležitou spolupráci s ČR

13.07.2011 6:40

V pondělí 11. července přicestoval do Prahy na třídenní pracovní návštěvu České republiky náčelník Generálního štábu Ozbrojených sil Srbska generál Miloj Miletič s doprovodem.

Obrana: Srbský generál ocenil důležitou spolupráci s ČR

Oficiálního přivítání s vojenskými poctami se dostalo srbskému náčelníku generálního štábu v úterý 12. července ráno na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově. S náčelníkem Generálního štábu AČR armádním generálem Vlastimilem Pickem pozdravili generála Miletiče první zástupce náčelníka GŠ AČR generál Miroslav Žižka a další představitelé českého generálního štábu.

Generál Picek se s generálem Milojem Miletičem setkal již v prosinci minulého roku v Bělehradě. Tehdy hovořili o budoucí spolupráci mezi oběma armádami, a to zejména v oblasti vzdělávání a přípravy specialistů chemického vojska.

Právě tyto oblasti byly klíčovými i při úterním jednání. Generál Picek zdůraznil, že Srbská republika patří v regionu západního Balkánu mezi priority naší zahraniční politiky a že Česká republika prakticky podporuje stabilizaci a integraci Srbska do evropských struktur a snaží se předávat Bělehradu své zkušenosti z transformace ozbrojených sil.

„Určitým dlouhodobým výrazem pomoci v tomto procesu je naše kontaktní ambasáda, kterou máme v hlavním městě Srbska od roku 2009," připomněl roli kontaktního místa usnadňující integraci do struktur NATO a Evropské unie generál Vlastimil Picek. Zmínil také konkrétní smlouvu o spolupráci, která byla v loňském roce podepsána na úrovni ministrů obrany obou zemí a skutečnost, že na jejím naplňování se významnou měrou podílí v praktické oblasti výcviku a vzdělávání Univerzita obrany v Brně.

„Hovořili jsme také o možnosti zapojení Srbska do činnosti Mnohonárodního centra pro koordinaci logistiky, které u nás vzniklo v roce 2009 a samozřejmě se dotkli i otázek možnosti spolupráce v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení a také jsme diskutovali některé závěry uvedené v Bílé knize o obraně," uvedl generál Picek.

„Pro nás je spolupráce s Českou republikou velice významná," podtrhl srbský generál Miloj Miletič a pokračoval: „Především bych chtěl českým kolegům poděkovat za jejich úsilí a podporu v integračním procesu a přístupových jednání. S tím samozřejmě souvisí i podpora transformačního procesu našich ozbrojených sil."

Host také ocenil významnou roli České republiky jako kontaktního bodu pro spolupráci se Severoatlantickou aliancí. Češi podle jeho slov pomohli Srbům otevřít dveře do mnoha významných evropských institucí.

„Samozřejmě, že si přejeme, aby naše současná dvoustranná spolupráce probíhala i nadále. Tedy spolupráce ve výcviku a vzdělávání, vojenského zdravotnictví a logistiky a v obraně proti zbraním hromadného ničení," uvedl generál Miletič. Prozradil, že srbské ozbrojené síly disponují regionálním výcvikovým centrem proti zbraním hromadného ničení, které by díky českým zkušenostem, mohlo dosáhnout splnění severoatlantických standardů.

Po jednání na českém generálním štábu přijal srbského hosta ministr obrany Alexandr Vondra. S generálem Miletičem hovořili o situaci na Balkáně a ocenili dosavadní spolupráci.

V programu pracovní cesty generála Milotiče je také návštěva 24. základny dopravního letectva v pražských Kbelích a 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci.

Dotaz Alexanderu Vondrovi můžete položit ZDE ##MINIPAS 97##

Dále čtěte:
Česká mise v Kosovu končí. Picek zhlédne slavnostní nástup vojáků
Ministr Schwarzenberg: Kosovo splnilo požadavky na uznání nezávislého státu

Vondra: Armáda má využívat jen to, co opravdu potřebuje

Vondra nabídl svou funkci k dispozici Nečasovi. Kalousek zůstává

Politika není podle Vondry špatná turecká telenovela

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…