Obvinil prezidenta země z krytí teroristického útoku a krátce poté spáchal údajnou sebevraždu. Vše však začíná vypadat úplně jinak

23.01.2015 7:25

Britský deník Telegraph přináší znepokojující informace k údajné sebevraždě argentinského státního žalobce Alberta Nismana, který nedávno obvinil prezidentku země z krytí teroristického útoku na Židovské centrum v Buenos Aires, jenž v roce 1994 patrně zorganizoval Írán.

Obvinil prezidenta země z krytí teroristického útoku a krátce poté spáchal údajnou sebevraždu. Vše však začíná vypadat úplně jinak
Foto: ČT
Popisek: Íránský prezident Hasan Rúhání

Nisman měl minulé pondělí hovořit o vyšetřování více než dvacet let starého případu před parlamentní komisí. V neděli večer byl však nalezen mrtev ve svém bytě. Hovořilo se o tom, že spáchal sebevraždu střelnou zbraní, která byla nalezena vedle jeho těla. Po svědectví zámečníka, který byl povolán do bytu v neděli večer ve 22:00, však tato teorie dostává vážné trhliny. Zámečník Walter byl požádán Nismanovou matkou, aby otevřel dveře jeho apartmánu, protože její syn po delší dobu nezvedal telefon. Vyšetřovatel celého případu však sdělil, že hlavní vchod byl uzamčen, ale služební vchod už nikoliv.

Argentinský deník Clarin navíc ve středu informoval, že do bytu ještě vedl třetí vchod. Na publikované fotografii v deníku jsou vidět menší kovové dveře, jež spojovaly Nismanův apartmán s tím vedlejším. Ten měl pronajatý cizinec, nejspíš však nepocházel z Íránu. Deník rovněž uvedl, že na úzké chodbě mezi dvěma dveřmi policie našla otisky prstů a chodidla.

Nisman poprvé o vyšetřování teroristického útoku na Židovské centrum v hlavním městě Argentiny, při kterém v roce 1994 zahynulo 85 lidí a dalších 300 bylo zraněno, promluvil 14. ledna tohoto roku. Potvrdil domněnky, že za útokem stál Írán. Státní žalobce však také obvinil prezidentku země Cristinu Kirchnerovou z toho, že se rozhodla krýt vinu Íránu výměnou za zvýhodněnou cenu dodávek ropy. Kirchnerová označila Nismanovo tvrzení za absurdní a nesmyslné.

Zbraň, kterou měl Nisman údajně spáchat sebevraždu, si o den dříve vypůjčil od svého kolegy Diega Lagomarsina. Ten ji dle své výpovědi na policii Nismanovi doručil do bytu a byl také posledním, kdo jej viděl naživu. Lagomarsino na policii dále uvedl, že Nisman od něj chtěl zbraň na svoji ochranu. Britský týdeník Telegraph poukazuje na to, že smrt státního žalobce vyvolala na domácí scéně hlasitou reakci. Lidé po oznámení Nismanova úmrtí spontánně vyšli do ulic a požadovali zevrubné vyšetření Nismanova případu.

Údajnou sebevraždu rozporují všichni Nismanovi nejbližší. Bývalá manželka tvrdí, že by sebevraždu určitě nespáchal. Vyšetřovatel se nechal slyšet, že na Nismanově pravé ruce nenašel stopy po střelném prachu. Byť právě touto rukou se měl Nisman zastřelit. Jeho přátelé zase zmiňovali, že měl velký zájem na tom dotáhnout vyšetřování do konce a zúročit tak mnohaleté pátrání po důkazech. Také prozradili, že se jim Nisman svěřoval, že čelí výhrůžkám, ale neinformoval o tom úřady, protože si nepřál, aby jeho dvě dcery musela hlídat osobní stráž. Samotný jednapadesátiletý žalobce měl ke své ochraně deset osobních strážců. Není však jasné, proč se v neděli večer nenacházeli v jeho blízkosti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…