Ochrnuté seniorce hrozí vyhazov z azylu na ulici. VZP: Tak praví reforma

23.10.2011 18:16

PŘÍBĚH Jakou vlastně u nás mají perspektivu těžce nemocní senioři, o něž se nemohou z důvodů pracovních povinností i nedostatku odborných znalostí starat jejich příbuzní? Leccos naznačuje případ z privátního ošetřovatelského zařízení v Dolním Rychnově na Sokolovsku, které se těší vynikající pověsti a zajišťuje péči o vážně nemocné pacienty. Část nákladů na péči ve výši 3,5 milionů korun mu však VZP odmítla uhradit s odůvodněním, že na ně klienti nemají nárok.

Ochrnuté seniorce hrozí vyhazov z azylu na ulici. VZP: Tak praví reforma
Foto: Lea Vlasáková
Popisek: Paní Eva, důchodkyně

Dům ošetřovatelské péče v Dolním Rychnově jsme proto navštívili a na vlastní oči se přesvědčili, že zde poslední měsíce života rozhodně netráví žádní rozmařilí senioři, ale opravdu nemohoucí lidé. Převážně ženské složení klientů je jen důkazem demografického trendu, věku zdejších pacientek se už totiž mužové většinou nedožijí.

Černé ruce a osteoporóza. Jenom začátek

Na pokoji číslo jedna, kde jsou ještě tzv. lehčí případy, nás šokovala stařenka ze zčernalýma rukama, na dotaz co se jí stalo, nám odpověděla, že trpí nemocí krve. Také její sousedka na pokoji, paní Marie, má ruce ochrnuté po zanedbané borelióze, trápí ji navíc pokročilá diabetická neuropatie a osteoporóza. Obě jsou odkázány na pomoc personálu, nezvládají především osobní hygienu, toaletu, paní Marie si pak ochrnutýma rukama nemůže píchat životně důležitý inzulín. Její příběh je velmi smutný, když zjistila, že je zcela odkázána na péči ostatních, pokusila se o sebevraždu. Teď ji děsí její další osud, ošetřující lékař jí oznámil, že její pobyt v azylu, kde se cítí v bezpečí, musí skončit. Podle VZP na něj nemá nárok: "Jsem tady jenom z milosti, nevím, jestli budu mít večer kde spát." Na otázku, co bude dělat dál, mlčí, a po chvíli odpovídá: "Nevím, co dál se životem."

Nekvalifikované rozhodnutí nebo vše podle zákona?

Po smutném setkání kontaktuje redakce ředitelku DOP paní Magdalenu Radošovou-Scholzovou. Zajímá nás, jak je možné, že tito pacienti se musí péče vzdát: „Jsem toho názoru, že revizní lékařka (mimochodem s kvalifikací kožní lékařky) rozhodla zcela nekvalifikovaně. Předsedkyně České geriatrické a gerontologické společnosti, zakladatelka České Alzheimerovské společnosti a členka Rady vlády pro otázky seniorů a stárnutí populace, docentka Iva Holmerová byla postupem VZP zděšena a vyjádřila se odborným posudkem v tom smyslu, že tito těžce nemocní pacienti skutečně museli v dané době na lůžkách LDN býti hospitalizováni, jinak by byli ohroženi na životě. Ze zákona přitom plyne takto těžce nemocným pacientům právo na poskytnutí 24hodinové zdravotní lékařské péče."

Napsali jsme:


ParlamentníListy.cz se zeptaly, jak tedy bude dále postupovat. Magda Scholzová přiznala, že boj rozhodně nehodlá vzdát a podá na VZP žalobu. Podle tiskového mluvčí VZP Jiřího Roda však pojišťovna jednala zcela v souladu se zákonem: „Je tady určitý prostor pro dohodu, kterou ale maří konfrontační styl ze strany DOP Dolní Rychnov," řekl ParlamentnímListům.cz Jiří Rod.

Co s nemocnými?

Případná žaloba se ale může táhnout léta, proto je nasnadě otázka, co bude s nemocnými, jejichž nárok na pobyt VZP zpochybnila. „Tito pacienti již u nás nejsou hospitalizováni, někteří zemřeli, nebo byli propuštěni domů, či do jiných sociálních zařízení a my u nás nyní máme prázdná místa."

Chtěli jsme také vědět, co na celou kauzu říká vedení kraje a další politici. Jak ParlamentnímListům.cz sdělila mluvčí Karlovarského kraje Andrea Bocková, v celé věci se angažuje samotný hejtman Josef Novotný (ČSSD) a náměstek pro sociální péči Miloslav Čermák, který se osobně zúčastnil jednání v Dolním Rychnově. Její slova potvrzuje ředitelka Scholzová: "Ano, sami nás oslovili a vyjádřili podporu." Případ hodlá prověřit i poslanec parlamentu Rudolf Chlad (TOP 09), který ale redakci sdělil,  že jej dosud v této věci nikdo nekontaktoval. "Nejsem zatím seznámen se situací, ale pokud jde o tak závažný problém, určitě se budu angažovat."

SLEDUJEME témata: vládní reformy a důchodová reforma  


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…