Odborář vynáší slova lobbisty: Nejsem ko**t, abych seděl v Parlamentu. Nakoupím pár blbců

20.06.2013 9:02

Jaromír Dušek je typ odborového politika, který nemá problém pojmenovat věci pravým jménem. Občan mu sice rozumí dobře, ale zejména některým politikům dělá jeho jméno vrásky na čele. Je nesmlouvavým kritikem současných poměrů, ale jak řekl pro ParlamentníListy.cz, je přesto lepší, aby současná koalice dovládla až do konce. Prý abychom nezapomněli na lumpy, kteří za to všechno mohou.

Odborář vynáší slova lobbisty: Nejsem ko**t, abych seděl v Parlamentu. Nakoupím pár blbců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Dušek

Co říkáte současné situaci se vším tím zatýkáním, odstoupením premiéra a dalšími „tanečky“, které se teď kolem demise vlády odehrávají?

Jednou to už prasknout muselo. (směje se)

Trošku se obávám, že když se začnou všechny ty nitky rozplétat, se všemi souvisejícími vazbami, může se stát, že z těch koaličních stran jich moc v parlamentních lavicích nezůstane.

Máte pocit, že se to týká jenom koalice?

To si nemyslím a nikdy jsem si to nemyslel, ale v současné době, jak se to klubko začalo rozmotávat, tak mi to tak připadá. Ono je to i logicky dané tím, že ti, kteří tu moc drží nějakou dobu, mají více příležitostí a více pokušení.

Jsem přesvědčen o tom, že kdyby se k moci dostali na delší dobu lidovci nebo komunisté nebo kontinuálně i sociální demokraté, tak sice netvrdím, že by to bylo v takovém rozsahu, protože ty strany mají přece jen jiné principy a cíle, kdyby ale měli tu moc i to pokušení, přesto by se dílem namočili také.

Policie se zatím zjevně zaměřila na ty, u nichž nemusí hned veřejně dokládat, co všechno na ně mají, tj. vyhnuli se zákonodárcům, u nichž musejí žádat sněmovnu, aby je vydala a doložit i vyšetřovací spisy…

Oni si vybrali ty, u nichž zřejmě věděli, že když je zadrží, budou mít šanci získat spoustu dokladů a dokumentů na ty, na které si budou moct počkat, než se zbaví těch peripetií se žádostí ve sněmovně. Kdyby to udělali obráceně a začali se sněmovnou, tak by se jim to všechno rozprchlo, nezískali by žádné doklady a ti ostatní by získali dostatek času zametat a uklízet.

Jak to vidíte, ve světle všech těch událostí? Budou předčasné volby, nebo předpokládáte jinou variantu?

Víte, já jsem mluvil s panem prezidentem, ještě než došlo k té policejní akci. Už tehdy mi řekl, že nevidí důvod o půl či tři čtvrtě roku zkracovat mandát, protože jsou tu nějaké lhůty, termíny, takže reálně by k volbám došlo někdy koncem roku. Ale hlavně, znamenalo by to uskutečnit v krátké době po sobě dvoje nemálo nákladné volby, protože v řádném volebním termínu mají být i volby do Evropského parlamentu. Takže ty náklady by byly dvojnásobné. Proto si myslím, že pan prezident bez nějakých mimořádně závažných důvodů svůj postoj nezmění.

V případě, že by se ale sněmovna sama rozpustila, musejí být volby do 60 dnů.

Ale no tak, vždyť přece řada z těch lidí ví, že už se do sněmovny nedostane, takže se tomu rozpuštění budou zuby nehty bránit, aby tam zůstali co nejdéle.

V případě, že sněmovna zůstane až do řádných voleb, bude mít ale policie ztíženou situaci, protože kdyby se sněmovna rozpustila, skončila by poslancům imunita a veškeré ty peripetie s vydáváním by nebyly nutné.

Víte, já si ale stejně nemyslím, že ty největší ryby sedí v Parlamentu. Já bych si dovolil citovat jednoho nejmenovaného, leč významného lobbistu, který řekl: „Nejsem takový ko**t, abych tam vysedával. Na to si koupím pár jiných blbců.“

Jste tedy pro to, aby ta koaliční sestava zde zůstala až do voleb?

Já si myslím, že by si to měli všichni vychutnat až do hořkého konce. Víte, já totiž tvrdím, že mají lidé příšerně krátkou paměť. Vemte si, že už dnes takřka nikdo nepamatuje, jaké to bylo před rokem 1989. Vždyť už skoro nikdo neví, proč padla Klausova vláda. Nebudou si za chvíli pamatovat ani to, co se přihodilo Stáňovi Grossovi… Vždyť přece všichni víme, co dokáží média za půl roku. Přijde jiný problém, jiný skandál, třeba i uměle nafouknutý, a mezitím ti, co nám tu tak hýbou hospodářstvím a zadlužili naše děti i vnoučata, budou zítra čestní a bohulibí občané, budou ještě sociálně spravedlivější a budou mít ještě větší rozpočtovou odpovědnost než „ti“, kteří to rozkradli.

Ostatně, víte, já si myslím, že když jsme takoví blbci, že si tu vládu na mou duši zasloužíme. Takže abychom na ty aktéry nezapomněli, je to třeba dovést až do hořkého konce.

Je tu navíc otázka, zda jsou v tuto chvíli strany na volby připravené?

Všimněte si, že ani jedna partaj, ani z těch velkých, nejsou personálně dost připravené na to, aby v případě, že jim to vítězství i spadne částečně do klína, měla dostatečné personální vybavení. Vzpomeňte si na krajské volby, kdy sociálním demokratům spadly kraje, kromě Prahy, doslova do klína. V každém kraji měli tak dvě, tři osobnosti, a to na vládnutí nestačí.

Nezdá se Vám také podivné, že přes zdánlivě reálné nebezpečí voleb za 60 dnů, panuje ve stranách místo předvolební horečky naprostý klid?

To ale svědčí ještě o jiném. Podívejte se, jak nám nevadí, jako národu, ten příšerný humus. Místo toho, aby byli lidé v ulicích a řekli – už toho máme dost, táhněte k čertu, proboha, tohle přece nebudeme ze svých daní platit, tak je národ v klidu. Co dělají odbory? Podívejte se na zástupce těch, kteří to budou ze svých daní platit a jejich děti a děti jejich dětí… Ti jsou v klidu a koukají na televizi!

Není to dané i tím, že když vyšlo do ulic 120 tisíc lidí, že premiér prohlásil, že vládě nebude diktovat ulice?

I to je ale nedůslednost odborářů. Jak to, že tam nebyli příští den či týden znovu?

A Vy si myslíte, že by lidé hned další den či týden přišli?

A v tom to je. Podívejte se na tu naši pohodlnost a porovnejte to třeba s Francouzi, Němci, Španěly, nebo i Araby. Oni bez ohledu na to, že jim banky naordinovaly krizi, jdou do ulic. A naši lidé vidí, že v Česku mají banky extrémní zisky, a to mají, stejně jako automobilky, ale naši lidé se neptají: Jak to, že nám upíráte i nárůst mezd o inflaci, když ti bohatí se mají stále lépe a mají se vlastně nejlépe za celou historii bankovnictví v Česku? Vždyť ti naši lidé měli zůstat na té ulici tak dlouho, dokud by ti z té Strakovky (sídlo vlády) neodešli. Ale ono se nic neděje.

Vraťme se ještě na chvíli k parlamentním stranám. Nepoukazuje ten naprostý klid na to, že celé ty tahanice kolem voleb jsou jen divadlem pro lidi, i když strany dobře vědí, že žádné předčasné volby nebudou?

Myslím, že tomu asi skoro nikdo nevěří. A skoro se trošku bojím, že je to dílem mocenská hra, kdy ne vždy jsou čeští občané středem jejího zájmu.

Takže i Vy preferujete, aby tato vláda dovládla až do konce?

Já si opravdu myslím, že bychom si měli jako čeští občané den co den připomínat a říkat – ano, to jsou ti lumpové, z nichž by polovina možná měla sedět, a na polovinu z nich bude možná podaná žádost o vydání k trestnímu stíhání. A televize by mi je měla alespoň jednou týdně ukazovat, abych na ně nezapomněl a věděl, že je volit opravdu nebudu. A skutečně by je lidé volit neměli, už třeba jen z pudu sebezáchovy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…