Odborník: Nečasi, už nemluv. Lidi znají svou bídu a program je nezajímá

05.03.2012 4:42

Premiér Petr Nečas zdůraznil na ideové konferenci ODS, že solidarita s potřebnými a sociální soudržnost jsou tradiční konzervativní a pravicové hodnoty a levice si chce tuto oblast před veřejností jen uzmout pro sebe. Politolog Lukáš Jelínek poukazuje na to, že v podání pravice jde spíše o soucit, charitu či případné upouštění drobků ze stolu těm nejpotřebnějším.

Odborník: Nečasi, už nemluv. Lidi znají svou bídu a program je nezajímá
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Ideovou konferenci ODS s tématem „Adresné dávky a podpora rodiny“ využil premiér Petr Nečas k tomu, aby prohlásil, že v hlubokém omylu setrvává ten, kdo si myslí, že pravicová strana nemá se sociálními aspekty politiky nic společného. „Sociální cítění a sociální soudržnost není výsadou pouze levice, která by si ráda tuto oblast před veřejností přivlastnila,“ uvedl Nečas ve svém projevu, v němž se ohradil, že by ODS byla stranou „asociálů“, jak se ji snaží nálepkovat levice.

„I na pravici existují proudy, které dbají o sociální aspekty politiky. Ovšem od levicové politiky se liší tím, že pravice, ať už to zakrývá jakýmikoli slovy, tak myslí spíš na kategorie jako soucit, charita, upouštění nějakých drobků ze stolu těm skutečně nejpotřebnějším tak, aby se tady neobjevovala nejslabší, nejchudší a nejzanedbávanější skupina lidí v množství větším než malém,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Díky bohu za sociálnější politiku Nečasovy vlády

V praktické politice se to podle Jelínka projevuje v tom, že pravice hovoří o nutné adresnosti  sociální politiky a jak pomáhat těm, co sociální sítí propadli. Zatímco levicová politika se snaží zkvalitňovat už tu samotnou záchrannou síť, aby jí nepropadl nikdo. „Pokud ale premiérův výrok znamená, že politika jeho vlády začne být výrazně humánnější nebo výrazně sociálnější, byť to můžeme spojovat s tím, jak se blíží nejrůznější typy voleb, tak díky bohu za to,“ dodává Jelínek.



Posuzovat sociální cítění a sociální soudržnost českých pravicových či levicových stran je podle politologa Zdeňka Zbořila ošidné. „Co je na těch stranách pravicového a co levicového? Včetně komunistů. Já bych je spíš než pravicové či levicové označil jako oportunistické,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Zbořil s tím, že způsob jednání a rozhodování politických stran u nás se neřídí zásadami, ale přizpůsobuje se vnějším okolnostem a výhodám toho kterého rozhodnutí.

ČSSD by musela svůj program skartovat

Premiér Petr Nečas věnoval nezanedbatelnou část svého projevu ČSSD a jejímu postoji ke smlouvě o fiskální odpovědnosti. „Není většího rozporu slov a činů, než v současné době předvádějí představitelé ČSSD. Agresivně prosazují přijetí Smlouvy o fiskální odpovědnosti, tedy kromě ztráty části národní rozpočtové suverenity přísný dozor nad hospodařením státu. Svým voličům však zatajují, že by svůj program museli skartovat. Nejlépe okamžitě, aby ho už nikdo neviděl a nečetl,“ rozhorlil se předseda ODS na ideové konferenci své strany.

Politolog Lukáš Jelínek ale upozorňuje, že také sociální demokraté u nás i v Evropě vznesli řadu výhrad ke smlouvě o fiskální unii, protože mají dojem, že se málo věnuje tématům prorůstových opatření, sociální ochrany, nezaměstnanosti, podpory v nezaměstnanosti a podobně. „Podporují ji proto, že její nepodpis by znamenal, že se přestaneme účastnit řady důležitých procesů v rámci EU,“ podotýká Jelínek.

ODS se bojí pravomocí v rukách institucí EU

„Nejde ani tak o to, že smlouva hovoří o rozpočtové disciplíně, ale že to je spíš smlouva, která umožňuje dát určité pravomoce či oprávnění do rukou Evropské unie, jejich institucí, dlouhodobě a s určitým výhledem. A to je to hlavní, čeho se občanští demokraté u nás bojí,“ myslí si politolog, že pokud by vládla ČSSD, tak by se i ona snažila smlouvu o fiskální unii naplnit svým programem. „To není tak, že podporou fiskální unie se zbavuje svého programu,“ tvrdí Jelínek.

„U sociálních demokratů nemůže dojít k rozporu slov a činů, protože oni demonstrují jen ta slova. Činy za nimi nestojí,“ podotýká Zbořil ke slovům premiéra s odkazem, že ČSSD už u vlády šest let není. „K tomu obdivu smlouvy se sociální demokraté nerozhodovali po nějakém důkladném studiu dokumentů, ale jejich důležitým bodem programu je příslušnost k EU včetně té politické, tedy nejen fiskální. A tak jsou v zajetí svých programových podmínek,“ míní Zbořil.

Čím dál víc rodin s dětmi se za vlád ODS má lépe

Ve svém projevu se premiér Nečas nezapomněl pochlubit tím, že rodiny s dětmi se mají za vlád ODS čím dál lépe. „Před změnami sociálního a daňového systému, tedy v roce 2007, činil podíl rodin s dětmi, kde příjem na hlavu dosahoval více než 10 tisíc korun, 42 procent. Za pouhé dva roky po provedení těchto reforem jich bylo v naší zemi už 61 procent. Jejich počet tedy v této době vzrostl o polovinu, což je dalším dokladem, že neděláme tyto změny pro bohaté, ale právě pro rodiny s dětmi,“ prohlásil Nečas.

„Hlavní důvod, proč tohle použil, bych bral už jako zacílení k volbám. Podstatná část mladých voličů – skupina 25 až 35 let – volí pravicové strany, tedy hlavně ODS. Takže to souvisí s volbami, nejen krajskými, ale i senátními, kde existuje možnost, že by se výrazně sociálně demokratický Senát mohl po nich změnit. Je ale otázkou, zda ty údaje jsou v reálných, nebo absolutních příjmech,“ zamýšlí se pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Voliči se nebudou řídit projevy, ale pohledem do peněženky

„Sociální situace v České republice je už taková, že se lidé při volbách nebudou rozhodovat podle toho, co slyší od premiéra Nečase nebo i jiných politiků, ale podle pohledu do své peněženky. Podobný projev na voliče žádný dopad mít nebude, protože rodiny samy vědí, jak se jim v současné době hospodaří, jaké dávky mohou čerpat, nebo o jaké dávky přišly,“ neočekává Jelínek, že by Nečasova slova mohla padnout na úrodnou půdu.

„Nějakými ideologickými konferencemi nebo velkolepými prohlášeními, ať už pana premiéra či jiných politiků se budou lidé řídit o to méně, že nynější realita je natolik drsná, že k tomu, aby se  rozhodovali, jak při volbách zohlednit svou sociální situaci, na to nepotřebují nějaké projevy, na to stačí pohled na kvalitu vlastního života,“ uzavírá pro Parlamentnílisty.cz politolog Lukáš Jelínek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…