Odbory: Konec řečí, vládo. Naše akce tě budou bolet

25.04.2012 21:32

Protesty odborů budou bolet. Takový vzkaz vyslal vládě předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Zástupci odborů už nebudou chodit na jednání tripartity a chystají další protivládní akce. Podle premiéra Petra Nečase ale jen vyhrocují situaci.

Odbory: Konec řečí, vládo. Naše akce tě budou bolet
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Do Prahy přijely tisíce protestujících za odstoupení vlády

Vláda Petra Nečase zřejmě dostane v pátek důvěru sněmovny, ale na obzoru číhá další hrozba. Českomoravská konfederace odborových svazů proti ní chystá další akce a navíc její zástupci už nebudou chodit na jednání tripartity. Předák ČMKOS Jaroslav Zavadil navíc dnes České televizi řekl, že by protesty měly bolet. Už dříve odboráři mluvili o stávce. Podle premiéra Petra Nečase předáci vyhrocují situaci, vláda chce s odbory dál jednat.

Odbory hodnotily i sobotní demonstraci na Václavském náměstí. Podle nich byla sobotní akce největším protestem od listopadu 1989 a dala odborům a aktivistům další mandát od veřejnosti k pokračování akcí proti vládě. Předáci dopravních odborů už dříve řekli, že jsou připraveni ke stávce. Školské odbory jsou ve stávkové pohotovosti.

Odbory by se měly držet svého kopyta

Sobotní demonstraci pořádala platforma odborů a dvou desítek sdružení Stop vládě. V protestech chtějí odboráři s aktivisty spolupracovat. Požadují demisi vlády a předčasné volby. Podle premiéra Nečase jsou odbory úzce propojeny s levicovou politickou scénou a z jejich rozhodnutí čiší politická militantnost. „My je nemůžeme přimět, aby chodily na jednání tripartity. Vláda byla, je a bude připravena jednat. Ten, kdo vyhrocuje napětí, jsou jednoznačně odboroví předáci,“ řekl předseda vlády.

Podle vicepremiéra a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga nemají odbory právo mluvit do podoby kabinetu. „Měli bychom se každý držet svého kopyta,“ uvedl s tím, že je nepřípustné, aby odbory rozhodovaly o sestavení vlády a vláda o vedení odborů  „To bychom měli dodržovat, aby demokracie fungovala,“ prohlásil Schwarzenberg.

Sto tisíc lidí na demonstraci s vládou nepohnulo

Po sobotní zhruba stotisícové demonstraci na Václavském náměstí v Praze řekli premiér i ministr financí Miroslav Kalousek, že reformy i úspory jsou nutné a kabinet v nich bude pokračovat. Zda má k tomu vláda dostatečnou podporu ve sněmovně, se ukáže v pátek, kdy by měla dolní komora hlasovat o důvěře.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…