Odejde Klaus a přijde někdo ještě tvrdší: Co může potkat Nečase

19.12.2012 8:30

POLITOLOGOVÉ Václav Klaus nebyl prezidentem, který by šetřil Topolánkovu nebo Nečasovu vládu, i když politikům ODS vděčí za deset let na Pražském hradě. Kabinet Mirka Topolánka pomáhal svrhnout, a jen krůček k pádu chybělo i Nečasově kabinetu. Bude nový prezident, který vzejde z přímé volby, méně aktivistický a méně kritický k vládní koalici, nebo čekají kabinet ještě horší časy?

Odejde Klaus a přijde někdo ještě tvrdší: Co může potkat Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

Koho z možných uchazečů o křeslo hlavy státu by se měl Nečasův kabinet nejvíc bát? „Určitě Miloše Zemana. Myslím, že by pro vládu byl nebezpečný partner, protože je vzdělaný, chytrý a hodně si pamatuje,“ bez přemýšlení prohlásil politolog Zdeněk Zbořil. „Celá řada nekompetentních ministrů by se od něj mohla dočkat sžíravé kritiky. A dokázal by to lépe a ostřeji než Václav Klaus,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog.

Tvrdá by na Hradě byla vedle Miloše Zemana i Jana Bobošíková

Tvrdá a kritická k vládě by podle Zbořila byla i bývalá novinářka a šéfka Suverenity Jana Bobošíková. „Média z ní dělají antievropskou babu, ale zavařit kabinetu by mohla hlavně kvůli ekonomickým zákonům,“ konstatoval Zdeněk Zbořil a připomněl její rozhovory jako televizní moderátorky. „Byla vždycky dobře připravena, šla přímo k věci, nenechala politiky, aby se vyhnuli odpovědi. Okamura, pokud by uspěl s ústavní stížností a v odložených volbách vyhrál, by podle politologa byl méně nepříjemný, má sice zajímavou rétoriku, ale není fundovaný. „Proto nejvíc nebezpeční pro vládu by jako budoucí hlavy státu byli Zeman a Bobošíková, protože vláda tápe v ekonomických záležitostech,“ říká politolog.

Fischer nebude nebezpečný pro nikoho

Naopak Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka nebo Jan Fischer jsou podle Zbořila lidé, kteří by pro vládu byli jako prezidenti nejvíc příjemní, hlavně předseda TOP 09. „Ani Fischer nebude nebezpečný pro nikoho. Je přijatelný pro jakoukoli vládu, stejně jako Vladimír  Franz,“ dodává. Prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera politolog prý neumí odhadnout. „Pro mne je to poměrně nečitelná postava, stejně jako ČSSD. Neumím si představit, jak se bude chovat ČSSD a její politici, vystupují sice jako kritici vlády, říkají, že by měla odejít, ale neříkají, jak by vládli oni.  A stejně špatně čitelný je i Dienstbier. Jeho kladem je, že je mladý, liší se od zkostnatělých zkamenělin, které dvacet let posedávají v politice, ale co by dělal, kdyby se na Pražský hrad dostal, si neumím představit,“ přiznává Zbořil.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Politologové předvolebním slibům prezidentských kandidátů nevěří

Jak se politologové dívají na předvolební sliby, v nichž prezidentští kandidáti slibují všechno možné od boje proti korupci, přes zlepšení politické kultury až po minimální vetování zákonů. Jejich slibům nevěří. Podle politologa Kamila Švece máme dostatečnou zkušenost s Václavem Klausem, který kritizoval svého předchůdce - Václava Havla - za vracení legislativních návrhů sněmovně, a před volbou sliboval, že bude aktivní, ale ne aktivistický prezident.  Ale pak vetoval mnohem více zákonů než Václav Havel.

Kéž by prezident nenadužíval veta

„Všichni tvrdí, že veto nebudou nadužívat. Kéž by to byla pravda,“ říká Švec. Politiku podle něj určuje vláda, která byla zvolena ve sněmovních volbách. Prezident není podle něj volen s programem, měl by se tedy vyvarovat zásahů do legislativy. „Veto by měl využívat jen v krajních případech,“ radí Švec. Slibům uchazečů o Pražský hrad nevěří ani Zbořil.

„Takové sliby nejsou věrohodné. Možná, že bych to věřil Okamurovi nebo Franzovi, ti to mohou myslet vážně, protože jsou nezkušení, ale ostatní dobře vědí, jak to tady chodí, takže z jejich strany je to čirý populismus. Lidé jsou nešťastní kvůli úpadku politické kultury i kvůli korupci, ale nedovedu si představit, že ti, kteří strávili léta v politice, jako třeba lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová a další by bojovali s těmi, s nimiž strávili dlouhá léta v politice,“ uvedl politolog. A usmívá se nad výzvou Tomia Okamury, aby lidé nevolili někoho, kdo byl dvacet let v politice. „Ale to je ze všech kandidátů jen on a Franz.“

Prezident může podle politologa Švece přilévat olej do ohně, ale nemá nástroje, aby situaci na politické scéně nějak uklidňoval. Nanejvýš si může zvát lídry na neformální jednání, může hledat koncensus silou své osobnosti, může navrhovat řešení, ale nemá žádný nástroj, aby dosáhl věcí, které se často opakují v programech prezidentských kandidátů. „To jsou jen líbivá hesla,“ říká politolog. Boj s korupcí podle něj nezní příliš důvěryhodně v okamžiku, kdy kandidáti nejdou ani ve svých volebních kampaních příkladem. „Pak pozbývají slova o boji proti korupci smyslu.“ 

Budoucí prezident může ovlivnit příští sněmovní volby

Ti největší kritici jako Miloš Zeman nebo Jana Bobošíková by mohli podle Zbořila „zvednout lidí ze židlí“, kdyby se postavili do čela hnutí odporu, což je dáno i Listinou základních práv a svobod, že občané mají právo odporovat zlému. „Mohli by vládě hodně znepříjemnit život, mohli by dosáhnout toho, aby se lidé více zajímali o věci veřejné a nestěžovali si po lampárnách na Hlavním nádraží,“ soudí politolog.  Kabinet by to nesvrhlo, pokud by vládní koalice zůstala soudržná, ale prezident by mohl hodně ovlivnit příští sněmovní volby. „Některé strany by mohly padnout do propasti, nejspíš LIDEM a Věci veřejné, ale mohl by poškodit ještě víc i ODS a TOP 09,“ je přesvědčen Zbořil.

Miloš Zeman má patent na rozum

Politolog Kamil Švec řekl ParlamentnímListům.cz, že je těžké odhadnout, jak by se prezidentští kandidáti chovali, pokud by v přímé volbě zvítězili. „Něco jiného je jejich chování před volbami, něco jiného po volbě,“ vysvětlil. Můžeme podle něj vycházet z toho, co o jednotlivých kandidátech víme. „Ale jen u těch, kteří mají politickou zkušenost. U pana Franze je to mnohem těžší odhadnout, protože není s čím srovnávat,“ konstatoval.

Stejně jako Zbořil si myslí, že nejvíc nebezpečný by byl pro vládu, ale i tu příští, která vzejde ze sněmovních voleb, Miloš Zeman. Jako hlasitý kritik sociální demokracie by mohl případné budoucí sociálně demokratické vládě komplikovat život stejně jako pravicovým vládám. U Miloše Zemana je to podle něj podpořeno jeho inteligencí, je přesvědčen, že má „patent na rozum“.

Okamura je nebezpečný kvůli populismu a nacionalismu

Politolog Zdeněk Zbořil je přesvědčen, že kdyby se do této situace náhodou dostala Jana Bobošíková, byla by aktivistická, kazila by život vládě zejména v evropských otázkách. „Ještě s láskou bychom vzpomínali na Václava Klause, který nepodpořil Lisabonskou smlouvu a euroval,“ uvedl.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Kamil Švec míní, že od kandidátů, jako je Dienstbier, Roithová, Sobotka nebo Fischer, by bylo možné očekávat určitou umírněnost, protože mají zkušenosti z vyšší politiky. „Míra zásahů do vládní politiky by u nich mohla být mnohem menší,“ dodává. Nejvíc nebezpečná pro vládu je podle politologa Bobošíková, která by společnost spíše rozdělovala. Ale nejhorší by byl pro kabinet Okamura, politolog Švec ho vidí jako nebezpečného kvůli jeho populismu a nacionalismu.

Podle politologa Kamila Švece se může ukázat jako zásadní problém přímé volby, že vláda bude prohlašovat, že byla zvolena s určitým programem, prezident může vracet zákony s tím, že se bude opírat o stejnou nebo větší legitimitu než vláda. „Dochází ke střetu mezi dvěma legitimitami a nevyjasněnými kompetencemi. Přímá volba to ještě trochu posiluje,“ upozornil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…