Odvážní politici: Útok na Roma je rasismus, Rom s mačetou rasista není

26.08.2011 16:02

Na severu Čech ve šluknovském výběžku se stupňuje napětí mezi většinovým českým obyvatelstvem a nepřizpůsobivou romskou minoritou kvůli brutálním rasistickým útokům Romů na Čechy v poslední době. Redakce ParlamentníchListů.cz oslovila politiky, zda je romským rasistickým agresorům a takzvaným pravicovým extremistům měřeno stejným metrem, a pokud ne, zda to nemůže vyvolávat další konflikty.

Odvážní politici: Útok na Roma je rasismus, Rom s mačetou rasista není

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková totiž uvedla, že v konečném důsledku nevidí rozdíl mezi žhářským útokem neonacistů ve Vítkově, kdy byla popálená romská holčička Natálka, a mačetovým masakrem v Novém boru.

psali jsme: Na Cikány armádu, vyzval senátor. Neberte jim dávky, žádá Pehe

Mačety a brutální znásilnění

Zde několik Romů napadlo hosty restaurace a mlátilo je do hlav mačetami a křičeli prý také rasistické urážky. Zatímco vítkovští žháři byli odsouzeni na pokus o vraždu 22 let, novoborský masakr byl klasifikován pouze jen jako těžké ublížení na zdraví, kde hrozí maximum 12 let.

Podobně před časem pražský vrchní soud sedmnáctiletému Romovi z Krupky, kterého za rasově motivovaný pokus o vraždu, znásilnění, vydírání a loupež teprve dvanáctiletého gymnazisty Patrika odsoudil na podzim ústecký krajský soud k 10 letům vězení, zmírnil trest na polovinu.

K tématu: Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí

U krajského soudu bylo prokázáno, že sedmnáctiletý romský mučitel z Krupky s dalším Romem, kterému nebylo ani patnáct let, mučil loni 29. dubna poblíž bohosudovského nádraží z rasistických pohnutek dvanáctiletého Patrika, protože je „bílý".

Může za to pozitivní diskriminace a Džamila s Kocábem

Mírnější posuzování útoků Romů na „bílé" se nelíbí mnoha politikům. „Jako senátor za obvod Hradec Králové vidím problém v tom, že se neměří všem, kteří porušují zákon. Odsuzuji stejným způsobem žhářský útok ve Vítkově stejně jako v Novém Boru a Rumburku a vyjadřuji podiv nad jednáním orgánů činných v trestním řízení, že tyto útoky nejsou přísně trestány, ať už se jedná o agresi z jakékoli strany," řekl ParlamentnímListům.cz senátor ČSSD Vladimír Dryml.

K tématu:
Bezpečnostní rada státu: Zajištění pořádku na Šluknovsku není limitováno penězi
Mezi útokem mačetou a žháři ve Vítkově není rozdíl, míní Šimůnková
Policista pro rozhlas: V Rumburku šlo o rasový útok

„Jako příčinu vidím pozitivní diskriminaci. Situaci dále zhoršují takzvaní lidskoprávní aktivisté, jako je Michael Kocáb či Džamila Stehlíková, kteří vztahy mezi většinovou populací a Romy spíše zhoršují. Situaci nepomáhá také pomalost soudů. Rovněž bych uvítal, aby problémoví Romové, pokud nemají české občanství, byli vyhoštěni zpět do své země," dodal Dryml.

Politická korektnost

Podle poslance TOP 09 Daniela Korteho posuzování dvojím metrem vyvolává další pnutí ve společnosti. „Je to důsledek politické korektnosti, kdy na pachatele z minority je pohlíženo jako na oběť sociálních poměrů a zmasakrovaná oběť z většinové společnosti bude záhy odsouzena jako viník. To už tu bylo v padesátých letech. Dělník ukradl inženýrovi motocykl a následně ho rozmlátil. Kdo byl odsouzen? Pochopitelně inženýr: za prvé byl buržoazního původu a za druhé motocykl používal pro zábavu, zatímco dělník ho potřeboval na cestu do práce. Že politická korektnost, pozitivní diskriminace a dvojí metr pokojnému soužití neprospěje, je evidentní," řekl redakci poslanec.

Radikalizace se obává i poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka. „Toto měření dvojím metrem musí zákonitě zvyšovat napětí a dlouhodobě může vyvolat snahu lidí vzít právo a svou obranu do vlastních rukou," varuje Chaloupka.

Čtěte také: Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

Rasismus naruby

Podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby se jedná o velmi citlivé a nevděčné téma. „Ale existuje a je zbabělé to nepřiznat. Češi nebyli a nejsou národ rasistů. Nicméně bude-li v naší zemi z rádoby humanistických pohnutek aplikován rasismus naruby, bude zle. A on aplikován je. Důkazem je Nový Bor. Mimochodem, když se postavila jistá malá zeď v jedné problematické ulici, to bylo řevu, aktivistů a zahraničních nátlakových návštěv. Je podivné, že hradby na hranicích Mexika či Palestiny nevadí," sdělil ParlamentnímListům.cz poslanec.

„Stát, zákony a právo má povinnost chránit slušné a spravedlivé. To znamená trestat všechny stejně bez ohledu na barvu pleti. Neděje-li se tak a ono se tak neděje, hrozí, že slušní vezmou právo do vlastních rukou. Nebo slabé váhající demokraty zase nahradí nějakým populistou v rajtkách s patkou a knírkem. A budeme se divit. S veškerou úctou je opravdu nejvyšší čas přestat blbnout. Justice je prý nezávislá. Ptejme se, zda je i nestranná," dodal Koskuba.

SLEDUJEME téma Romové

„Problém je vždy v tom, že orgány činné v trestním řízení musí posuzovat trestný čin z hlediska naplnění jak subjektivních, tak objektivních znaků. Proti projevům extremismu jako ve Vítkově či novém Boru by však mělo být postupováno stejně důsledně, protože jde o projevy, které jsou pro celou společnost vysoce nebezpečné," řekl redakci poslanec KSČM Stanislav Grospič.

Romové nepracují, berou dávky a kradou

Poslankyně ODS Ivana Řápková, která se sama jako primátorka Chomutova potýkala s nepřizpůsobivými Romy, se nad rozdílným posuzováním také pozastavuje. „Souhlasím s tím, co řekla paní zmocněnkyně Šimůnková. Lidé to musejí vnímat jako nespravedlnost, protože útočníci, kteří doprovázeli svou agresi výkřiky, že napadené zabijí, určitě neměřili hloubku záseků mačetami. Podle mě se jedná o pokud o vraždu. Takováto nespravedlnost bude určitě vyvolávat napětí," řekla serveru ParlamentníListy.cz poslankyně Řápková.

„Problémem je, že Romové žijí ze sociálních dávek, nemusí pracovat a za svou kriminalitu jsou prakticky nepostižitelní, pokud se jedná o drobné krádeže, neboť jim není možné uložit pokutu či jim dávky sebrat. Nutná je nejenom prevence, ale i represe," dodala bývalá primátorka. Ta jako primátorka Chomutova spustila projekt Záchranný kruh. Nepřizpůsobivým radnice proto nastavila systém: „Pácháš přestupky? Dostaneš pokutu! Nezaplatíš? Město si ji vezme samo!" Základním prvkem Záchranného kruhu se stala vymahatelnost pokut.

Pozitivní diskriminace

Senátor KDU-ČSL Jiří Čunek rovněž míní, že Romové jsou posuzování benevolentněji. „V naší společnosti ten dvojí metr určitě dlouhodobě existuje. Současná vláda i minulé vlády místo toho, aby řešily problémy s nepřizpůsobivými občany, tedy Romy, je neřeší. A Romové jsou favorizováni v případě dávek. Stát se chová stejně hloupě jako rodiče, kteří místo toho, aby své děti vychovaly, či potrestaly, když něco provedou, tak jim radši dají peníze a myslí si, že se tím problému zbaví. Justice by měla všechny rasistické a brutální útoky soudit naprosto stejně. A tresty by měly být srovnatelné. Pokud problém nebudeme řešit, tak napětí bude vzrůstat. Řeší ho někteří starostové, ale problém musí řešit stát. V případě trestní klasifikace v Novém Boru se domnívám, že jde o dvojí metr," řekl ParlamentnímListům.cz senátor.

„Velmi mě zaráží, že tyto případy jsou posuzovány odlišně. Obávám se, že v české spolčenosti dochází ke stále větší pozitivní diskriminaci, tedy zvýhodňování Romů, a v tomto případě to jde až za hranu. Dostávám jako poslanec na toto téma řadu mailů a dopisů a podle toho, co se dočítám, se bojím toho, že bude k podobným incidentům docházet častěji. Zákony mají platit pro všechny stejně a i zde by to mělo platit stejně," míní poslanec ČSSD Adam Rykala.

Nasaďte proti agresivním Romům armádu

„Mám za to, že armáda by měla být v každém případě připravena, protože to, co se začíná dít, už přesahuje veškeré meze únosnosti. Pevně doufám, že si to kompetentní místa už uvědomí a že se začnou na ten problém dívat, tak jak by se na něj dívat měly. Vláda už dlouhodobě podceňuje cikánský problém a není to jenom vláda, je to obecný problém. Vláda a zodpovědné orgány státní správy už přehlížejí doslova rasismus ze strany Cikánů. Cikáni velmi dobře vidí, že se nic neděje, že se jim nic nemůže stát, nikdo je nepotrestá, aby nebyl označen za rasistu, a tak si dovolují čím dál tím víc a končí to útoky mačetou," řekl ParlamentnímListům.cz senátor ze Severočeši.cz Jaroslav Doubrava.

Čtěte také: Odvážný senátor: Seberte Cikánům dávky

„Ty útoky jsou minimálně srovnatelné s útokem na Natálku a mnohdy jsou ještě brutálnější. Když si vezmete Nový Bor, to přece nebyla snaha toho člověka jenom zranit. Tam byl jenom jediný záměr, a to useknout mu hlavu. A útočícímu Cikánovi se to naštěstí nepovedlo. Je pak skandální, když jsou takové útoky klasifikovány jenom jako ublížení na zdraví. Neříkejte mi, že když chce někdo někoho jenom poranit, tak ho bude sekat mačetou po hlavě. To je jasný pokus o vraždu. To není obyčejná hospodská rvačka," dodal senátor.

Politici by se k tomu neměli vyjadřovat

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík míní, že by se politik neměl vyjadřovat k chování justice a policie. „Mně jako politikovi nepřísluší toto hodnotit. Každopádně justice může celou věc ještě překlasifikovat," říká Gazdík. Jeho stranická kolegyně Ludmila Bubeníková uvedla, že nezná podrobnosti, a tak se nemůže vyjádřit.

K tématu:

Podobný názor má i místopředsedkyně Senátu z ČSSD Alena Gajdůšková. „V právním státě se musí měřit všem stejným metrem. Ten metr mají v rukou orgány činné v trestním řízení a soudy. Politikům nepřísluší do toho zasahovat, protože pak bychom právním státem přestali být. Víc k tomu tedy nemohu říct," vysvětlila Gajdůšková.

Je to pokus o vraždu

Bezpartijní poslanec Jaroslav Škárka míní, že zločiny ve Vítkově i Novém Boru jsou srovnatelné. „Přikláněl bych se ke stejnému exemplárnímu trestu jako v případě vítkovských žhářů. Mírný trest by mohl vyvolat další napětí. Rasově motivované útoky by měly být přísněji trestány ve všech podobách," doplnil poslanec.

„Všem musí být měřeno stejným metrem a pokud tomu tak není, bude to vyvolávat napětí. Případy ale detailně neznám a nemohu posoudit, zda existuje nějaké pochybení," uvedl poslanec VV Viktor Paggio.

Čtěte také: Ať se Šiklová do Bydžova k Romům nastěhuje, reaguje Kubera

„Nevím, jak si může být útočník jist, že rána mačetou do hlavy nebude smrtelná. Útok takové brutality je na úrovni pokusu o vraždu. Jakékoli nerovné zacházení je dříve nebo později zdrojem společenského napětí," reagoval senátor ODS Jiří Oberfalzer.

Přísné tresty

Podle poslance ČSSD Milana Urbana je potřeba brutální násilí s rasovým podtextem ze strany kohokoli rozhodně a spravedlivě potrestat. „Souhlasím, že rozdílný přístup může eskalovat napětí. Nemělo by k tomu docházet ani ojediněle," doplnil poslanec. „Neznám detailně podrobnosti případu, ale podle informací z médií to ve mně pocit dvojího metru vyvolává. Napětí a debatu to eskalovat bude," říká poslankyně ODS Jana Černochová.

Nezařazený poslanec Stanislav Huml se domnívá, že rasové útoky mají být přísněji trestány, ať už jsou páchány kýmkoli. „Je to věc policie a soudů. Bohužel zde jsou indicie, že když je takový útok proti bílým, neměří se stejně," domnívá se poslanec. „Je nutný stejný občanský přístup," uvedl stručně místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

Čtěte také: Češi mají negativní názory na Romy. Kvůli médiím, zuřil aktivista

Poslanec ODS Aleš Rádl si nemyslí, že by soudy posuzovali trestné činy Romů mírněji než ostatních obyvatel. „Co však zcela jistě může vést k rozkolísání společnosti jsou veřejné debaty zpochybňující soudy a státní zastupitelství jako nezávislé instituce," zastal se orgánů činných v trestním řízení poslanec.

Razantní Nečas

Rasově motivované trestné činy musí být vždy důsledně potrestány, řekl ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Nečas . Vyjádřil se tak k situaci v severních Čechách, kde narůstá napětí mezi Romy a ostatními obyvateli. Stejná pravidla podle něho platí pro všechny. Pokud to bude nezbytně nutné, je podle něj policie připravena svou přítomnost na Šluknovsku dále posílit.

Psali jsme: Starosta řekl, že Romové kradou. Musí za to na policii

„Tyto brutální útoky jednoznačně odsuzuji. Chápu obavy občanů v těchto městech o jejich elementární bezpečnost a bezpečí jejich dětí," řekl Nečas po jednání vlády. Poznamenal, že napadení bezbranných lidí mačetami nebo železnými tyčemi je podle něj stejně nepřijatelné jako vhození zápalné láhve do domu se spícími lidmi. Bezpečnostní rada vlády v reakci na nárůst násilí v severních Čechách rozhodla na svém úterním zasedání o vyslání policejních těžkooděnců na Šluknovsko.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…