Odvolej si svého poslance. Strany chtějí dát lidem moc nad politiky

10.03.2010 6:06

Politické strany mají nové lákadlo na voliče. Chtějí jim dát možnost politiky nejen volit, ale také odvolávat.

Odvolej si svého poslance. Strany chtějí dát lidem moc nad politiky

Takový návrh si alespoň do svých programů vložily Věci veřejné a Suverenita Jany Bobošíkové. Věci veřejné mají podle posledních průzkumů šanci vstoupit do Poslanecké sněmovny.

Bez odvolatelnosti? Další přeběhlíci

Místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka na svém blogu napsal: „V podstatě si poslanec může dělat cokoliv, o svůj mandát nepřijde. To je živná půda pro korupční aféry a přeběhlictví.“ Navrhuje, aby poslanci o svůj mandát přicházeli, když přestoupí z jedné politické strany do druhé – a také, aby bylo možné ve volebním obvodu vyvolat referendum, které by rozhodlo o odvolání poslance.

„Než nastane doba, kdy poslanci budou přímo odpovědni voličům, budeme mít další Dolejše, Šustry, Melčáky, Pohanky, Tlusté, Ranience. A proto Poslanecké sněmovně občané nevěří,“ napsal dále Škárka.

Více: Internetové hry: Zmlátí kníže chlapa s gulema?

Jana Bobošíková zase na webových stránkách Suverenity nabízí dokonce celou novou Ústavu pro Českou republiku. Vedle přímé volby prezidenta či jednokomorového Parlamentu v ní navrhuje zavést právě odvolatelnost poslanců prostřednictvím referend v jejich volebních obvodech. „Takové referendum je platné, zúčastní-li se ho nadpoloviční většina v daném volebním obvodu oprávněných voličů. Poslanec je mandátu zbaven, jestliže tento návrh získá většinu dvou třetin odevzdaných platných hlasů,“ uvádí se v nové Ústavě, jak ji navrhuje Jana Bobošíková.

„Je to prvek, který vychází z finské ústavy,“ řekla serveru ParlamentniListy.cz Bobošíková.

Politoložka: Do našeho systému se to nehodí

Odborníci, které redakce serveru ParlamentniListy.cz oslovila, jsou k návrhům na odvolatelnost politiků spíše skeptičtí.

„Je to nesmysl,“ říká politoložka Vladimíra Dvořáková z pražské VŠE. „Znamenalo by to překopat principy, na kterých stojí zastupitelská demokracie – v ní mají poslanci reprezentativní mandát, který vykonávají podle svého vědomí a svědomí,“ vysvětluje Dvořáková. „Pokud by byli politici zcela závislí na vůli voličů, dostali by takzvaný imperativní mandát. Ten mají například velvyslanci – na svých postech musejí dělat přesně to, co po nich vláda chce. A pokud to nedělají, je možné je odvolat.“ 

Jako problematické vidí Dvořáková i to, že poslanci sněmovny jsou zástupci celé České republiky. „Oni skládají slib celé České republice, oni neskládají slib jižní Moravě nebo třeba Karlovým Varům,“ řekla Dvořáková serveru ParlamentniListy.cz. 

Tento problém by strana Věci veřejné chtěla překonat zavedením jednomandátových volebních obvodů, jaké mají například ve Velké Bitánii. "Stávající volební systém odvolatelnosti politiků nenahrává, volí se v něm politické strany. Pokud by ale voliči hlasovali jmenovitě pro kandidáty, politici by měli větší osobní odpovědnost a bylo by tedy legitimní je i odvolat," řekla serveru ParlamentniListy.cz Kristýna Kočí, programová ředitelka Věcí veřejných.

Proti korupci? Ano, ale jen v obcích

Obě strany nabízejí odvolatelnost politiků jako opatření proti přeběhlictví, ale také jako protikorupční krok. Vedoucí právní poradny organizace Transparency International Petr Jansa uvádí: „Odvolatelnost politiků si dovedu představit spíš na lokální úrovni. Tam prvky přímé demokracie smysl mají, zejména na malých městech, když hrozí nějaké zkorumpované rozhodnutí a občanská společnost se semkne. Pak je možné tomu rozhodnutí zabránit. Ale už na středních městech je těžké k referendu dostat dost lidí, aby bylo platné."

Více: Stránky proti ODS: Sestřelte prakem Supola. Tedy Topolánka

„Odvolatelnost politiků může reagovat na korupční jednání, ale nebude fungovat jenom tak – může se obrátit i proti slušnému politikovi, který propaguje nepopulární kroky,“ řekl dále serveru ParlamentniListy.cz Jansa.

Zneužití? Zneužitelné je všechno

Jana Bobošíková možnost zneužití referenda o odvolání politika připouští. Říká ale: „To je riziko demokracie, proto se politici bojí změn. Politici musí být schopni svoje kroky voličům vysvětlit a získat jejich podporu. Ne jen sedět na svých křeslech a nechat se kupovat lobbisty.“

„Zneužitelné je všechno a je tedy možné, že poslanec bude odvolán na základě nějaké mediální kampaně. Ale věřím tomu, že odvolávaný poslanec by dostal prostor v médiích k tomu, aby se bránil. Navíc lidé nejsou hloupí,“ dodala Bobošíková.

Velmi podobně mluví i Kristýna Kočí z Věcí veřejných: "Nebezpečí zneužití je všude, ale nedokážete zmanipulovat sto procent populace, zvlášť na velkém městě." 

Bez odvolatelnosti by Schwarzenegger nebyl guvernérem

Ve světových demokraciích není možnost odvolávat poslance obvyklá, ale v několika zemích existuje. „My zvažujeme různé modely – americký, švýcarský, slovenský model odvolávání starostů v referendu,“ řekla serveru ParlamentniListy.cz programová ředitelka Věcí veřejných Kristýna Kočí. „Analyzujeme to nyní s politology a právníky, a potom tyto návrhy předložíme našim Véčkařům. Definitivní opatření navrhované naší stranou tak vyberou naši podporovatelé v rámci přímé demokracie,“ řekla dále Kočí.

Ve Švýcarsku lze v referendu odvolat kantonální parlament, na Slovensku je zase možné iniciovat referendum o odvolání straosty obce. 

Čtěte také: Celý internet se baví přepisem hádky Béma a Svobody

některých státech USA existuje možnost takzvaného „recall vote“, kdy voliči mohou zbavit mandátu svého zvoleného reprezentanta. Asi nejznámějším užitím tohoto postupu bylo zvolení Arnolda Schwarzeneggera guvernérem Kalifornie v roce 2003. Herec a kulturista rakouského původu tehdy mohl v kampani vtipně využít název svého filmu z roku 1990 „Total Recall“.

Během zmíněné volby v roce 2003 dostali voliči v Kalifornii do svých schránek dvoudílné hlasovací lístky – v první části hlasovali o tom, zda má být předchozí guvernér Gray Davis odvolán, druhá část hlasovacího lístku byla věnována volbě nového guvernéra. Protože se tehdy přihlásilo přes sto třicet kandidátů, lístek měl rozměr slušné plachty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ctibor Jappel

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …