Okamura: Do politiky se mi nechce. 65 tisíc mi za to nestojí

31.07.2011 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Tomio Okamura o politické kariéře neuvažuje, platově by si totiž výrazně pohoršil. A v podobném postupu nevidí ani další pozitiva. Rád se totiž pohybuje mezi "normálními lidmi." Soudí ale, že Čechům chybí pevné morální vzory a že by veřejně činné osoby měly být odpovědné za své chyby.

Okamura: Do politiky se mi nechce. 65 tisíc mi za to nestojí


Rozhovor s Tomio Okamurou vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Co pro Vás znamená období dovolené?

Od jara do podzimu mám nejvíc práce, v dovolené mi v tuto dobu brání agenda v Asociaci českých cestovních kanceláří a agentur, kde pomáhám veřejnosti řešit problémy. Od jara do podzimu se nikam nedostanu, obrací se na nás tisíce lidí, máme nejvíce práce.

Na co se lidé nejčastěji ptají?

Dotazy jsou dvojího typu: předtím, než lidé odjedou, se lidé zajímají o očkování, nutné doklady, hygienické návyky, výběr cestovní kanceláře a podobně. Po návratu z dovolené jsou to nejčastěji reklamace, poradenství v tom, co a jak dělat, ne všechny reklamace jsou oprávněné. Na prvním místě jsou reklamace na zpoždění charterového letu, na druhém je, že počet dnů zájezdu neodpovídá počtu celých nocí.

Čím to je, že je letos takový klid? Žádné velké krachy CK, nikde nikdo nezůstává...

V letošním roce už ukončilo činnost pět cestovních kanceláří, to je z tohoto pohledu nadprůměrné číslo. Musíme si ale uvědomit, že v ČR je 1 420 CK, z tohoto pohledu náš trh není destabilizovaný. Naše země se nevymyká západoevropskému průměru.

Máte informace o tom, že se jedna CK nechová korektně, stává se to?

Ano, nejenom u CK, ale i u cestovních agentur. Řešíme to, snažíme se domluvit klientům i té cestovce.

Když je doznívající ekonomická krize, projevilo se to na prodejnosti zájezdů?

Z čísel ČSÚ vyplývá, že se loni prodalo 2,25 milionů zájezdů, což je sedmiprocentní meziroční nárůst. Podíl leteckých dovolených loni stoupl o patnáct procent. Postkrizový stav se pro CK projevuje pozitivně.

Co se týče zákonů v ČR, jsou pro cestovky příznivé?

Naše republika, než vstoupila do EU, musela harmonizovat legislativu s legislativou EU. Tam platí povinné pojištění CK proti úpadku, to u nás dříve neplatilo. Klient je chráněn, naše legislativa je zcela totožná s legislativou EU ohledně fungování CK. V něčem je naše legislativa ještě přísnější než v EU, např. v případě uvádění konečné ceny zájezdů.

Jezdíte Vy sám po světě?

Pracovně tak jednou za měsíc, po Evropě, jinak po světě moc nejezdím, mimo Evropu nyní tak jednou ročně.

Umíte pozorovat a pojmenovávat věci, co se týče zahraničí a srovnání s ČR - máme, my Češi na co naříkat?

My bychom se neměli srovnávat s celým světem. Svět je Afrika, Asie, USA, tyto země nám nejsou blízké. Srovnávat bychom se měli především se zeměmi v našem regionu, např. Rakousko, Německo či Švýcarsko. Ve srovnání s nimi se příliš dobře nemáme. Rakušané neodhazují vajgly na ulici, auta zastavují chodcům na přechodech, nešpiní veřejný prostor hulvátským chováním sami k sobě či ke starým lidem, tolik se tam nerozkrádá stát a podobně.

Spousta lidí říká, že v ČR je morální bída, čím to je?

Ano. Nejhorší, co nás po 40 letech komunistického režimu potkalo, je to, že se málo zdůrazňovala morálka. To jsou ta hesla, která říkal Masaryk či Hácha, je to o každodenní pracovitosti a slušnosti, to jsou správné nástroje k úspěchu. Být poctivý a slušný, to naše společnost potřebuje. Například kdyby se peníze, jako se daly na MS v lyžování v Liberci, daly na něco takového jako byla prvorepubliková forma sokola pro deset milionů lidí, aby se děti odlepily od židle, od PC, a šly si zaběhat, už odtud by měla začínat zdravotnická reforma. Chybu dělají i média, v celém světě se neví, že jsme stáli u vynálezu kontaktních čoček, ostuda je ale i to, že to neví ani mladí Češi. Totéž platí i u Věry Čáslavské, Tomáše Bati či Emila Zátopka. To jsou velcí Češi, o kterým bychom se měli učit a měli by být dáváni za příklad morálně pevných celoživotních postojů, ne jako expremiér Fischer, který byl normalizačním komunistou a pak „převlékl kabát".

Platí v této souvislosti, že ryba smrdí od hlavy, od politiků směrem dolů?

Neplatí. Politici jsou jen vzorkem naší společnosti. Proč vládnou ti nahoře? Protože jsme málo aktivní. Pokud se volební účast láme s tím, zda Pražáci odjedou o víkendu na dovolenou, a podle toho tu máme rozložení na další čtyři roky, to mi připadá velmi děsivé. Já bych byl pro povinnou účast ve volbách. V mnoha vyspělých západních zemích už platí. V Belgii, Lucembursku, Austrálii, Řecku...za První republiky byla i v Československu.

Co říkáte na přímou volbu prezidenta?

Na Slovensku mají kočkopsa, prezident nemá moc velké pravomoce. U nás by lidé přímou volbu určitě uvítali, ale neomezoval bych mu v tom případě současné pravomoce.

Uvažujete Vy sám o politické kariéře?

Plat poslance je 65 tisíc hrubého, já bych si zásadně platově pohoršil. I kdybych někdy do nějaké politiky vstoupil, tak bych nikdy nevzal ani nedal úplatek, musel bych tedy počítat s tímto platem. Z 65 tisíc hrubého bych však při svých současných nákladech nemohl vyžít. Netoužím ani po tom, aby mi někdo říkal „pane ministře", „pane poslanče", ani po autě s řidičem. Dělá mi dobře, když jsem mezi normálními lidmi. Mnoho novinářů by si také začalo nárokovat mé soukromí, spousta lidí by mě začala nenávidět jen proto, že bych do politiky vstoupil a to bych nechtěl. Mám ambici být veřejně činný, pracuju jako dobrovolník již 8 let v Asociaci českých cestovních kanceláří a agentur, snažím se pomáhat lidem, každý týden také chodím za různými politiky a přesvědčuju je o tom, aby změnili konkrétní špatné zákony, které škodí normálním lidem. Dávám jim i návrhy na jejich změny. Třeba zákon o exekutorech mi připadá nespravedlivý - že za 26 korun nezaplacené jízdenky přijdete o byt za milion, zatímco tady volně běhají gauneři, kteří okradli stát o stamiliony.

Co říkáte na pokusy zakázat KSČM?

Já bych je nezakazoval, jsme v demokratické společnosti, lidé se mohou svobodně rozhodnout, komu dají hlasy. Pokud ale nějakou stranu volí téměř 20 procent lidí, měli bychom se nejprve důkladně zamyslet nad tím, proč.

Jaký je Váš názor na veřejné osoby: soudce, policisty...?

Velkým problémem je, že naši veřejní činitelé nemají odpovědnost za svá chybná rozhodnutí. Navrhuji, aby bylo uzákoněno, že všichni politici, úředníci, soudci a policisté budou mít hmotnou, trestněprávní a občanskoprávní odpovědnost. Když ministr pochybí při řízení ministerstva, měl by svou chybu zaplatit. Pakliže soudce někoho omylem osoudí, měl by jít do vězení sám. Soudce by měl být volen veřejností, občany města, jednou za pět či šest let. Tak to funguje například v USA. Naše doživotní neodvolatelnost soudců není dobrá, soudce to nemotivuje k maximálnímu výkonu. Hlas občana nemůžete nikdy zpochybnit.

A co takový generální ředitel ČT?

Jeho volba by také měla být přímá. Pokud funguje za koncesionářské poplatky, tak by kterýkoliv koncesionář mohl mít volební právo. A tím by se Česká televize lépe depolitizovala.

Koho byste tam rád viděl?

Myslím, že by bylo dobré, kdyby tam přišel nějaký čerstvý vítr zvenčí. Chybí třeba pořad, který by děti motivoval ke čtení. ČT by měla dávat morální vzory, ne jen celebrity. Měla by dělat pořady o tom, aby se zvyšovala slušnost a pracovitost. Není to o tom, jestli mám rád Fridricha, Janečka, Bradáče nebo Dvořáka. Je to o tom, aby ČT začala zlepšovat morální pravidla v naší zemi, byla veřejnoprávní v tom nejlepším slova smyslu. Přispívala ke zkvalitnění naší společnosti. Určitě tu máme spoustu chytrých tvůrců, kteří by to dokázali.

Tomio Okamura (4. července 1972 Tokio, Japonsko) je moravsko-japonský podnikatel, viceprezident a tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Narodil se v Tokiu, kam se jeho moravská matka po svatbě s Japoncem v roce 1966 přestěhovala. Většinu života ale prožil v Čechách. Od roku 2004 se věnuje práci dobrovolníka v Asociaci českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA), kde zastává funkce viceprezidenta a mluvčího. Je ale také majitelem cestovní kanceláře Miki travel na dovoz asijských turistů do ČR, vlastní prodejnu a velkoobchod s japonskými potravinami Japa, vydává časopis Pivní magazín i další. Je autorem dvou knih. Kniha Tomio Okamura - Český sen se hned po vydání v roce 2010 umístila mezi deseti nejprodávanějšími knihami v ČR. Na jaře roku 2011 následovala další kniha s názvem Umění vládnout. Účinkuje jako jeden z investorů v  televizní reality show Den D v České televizi.

Více o Tomiu Okamurovi najdete ZDE

 

  • Další exkluzivní rozhovory Na Hraně L. X. Veselého ČTĚTE ZDE


Čtěte také:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …