Okamura: Pořád mě poškozují. Zakázali mi kontrolovat volby

03.12.2012 14:14

Senátor a prezidentský kandidát Tomio Okamura v tiskovém prohlášení popsal, jakým dalším ústrkům při prezidentské volbě musí čelit. Ministerstvo vnitra poté, co jej vyřadilo z volby, nyní prý svou nečinností komplikuje soudní přezkum svého rozhodnutí. Navíc prý bude jako prezidentský kandidát poškozen, neboť již nebude mít šanci navrhnout svého zástupce do volební komise.

Okamura: Pořád mě poškozují. Zakázali mi kontrolovat volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

„Ze zákona o volbě prezidenta vyplývá, že Nejvyšší správní soud má rozhodnout o mojí registraci do 13. prosince 2012. Zároveň však je datum 12. prosince nejzazším termínem, kdy mohu žádat o registraci svých zástupců do volebních komisí,“ připomíná prezidentský kandidát. Je prý zjevné, že toto právo má pouze teoreticky.

Přitom všechny parlamentní strany mohou své zástupce do prezidentské volby vysílat, a to bez ohledu na to, zda mají nějakého kandidáta. Dochází tak k tomu, že ve volebních komisích budou mít své zástupce nezvolenci z LIDEM, kdežto prezidentským kandidátům, kteří dokázali dát dohromady padesát tisíc občanských podpisů, bude toto právo upřeno. „Tímto postupem je jednoznačně porušeno moje právo na rovný přístup v možnosti kandidovat na funkci prezidenta ČR a daným postupem je dle mého názoru porušena i Ústava,“ protestuje prezidentský kandidát.

Prohlášení Tomia Okamury ZDE

Navíc se kolem jeho kandidatury dějí další podivné věci. Jeho právní zástupkyně Klára Samková byla například Nejvyšším správním soudem požádána, aby dodala odmítnutí registrace Okamurovy kandidátní listiny. To podle něj znamená, že ministerstvo soudu vůbec nepostoupilo spisový materiál k jeho odmítnuté žádosti. Nedovede si totiž představit, že by součástí předané dokumentace nebylo zamítavé rozhodnutí, které je pro přezkum klíčovým dokumentem.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Celý proces považuji za velmi neprůhledný a nejasný jak po právní, tak po organizační stránce a vznáším pochybnosti, zda vůbec za těchto okolností má budoucí prezident - ať jím bude kdokoliv - tvrdit, že svou funkci získal právně korektním způsobem,“ uzavírá Okamura své tiskové prohlášení.     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …