Onderka: Největší město v ČR? No Brno. Rozpálil protikandidáta

28.09.2010 18:48

Brněnský primátor Roman Onderka v nadsázce tvrdí, že Brno je největší město v republice, protože Praha je kraj. Nadzvedl tím kandidáta Kolmana, který mu začal citovat ústavu. Když je Praha hlavním městem, musí být automaticky i městem.

Onderka: Největší město v ČR? No Brno. Rozpálil protikandidáta

Brno je zábavnější než Praha, čte ve volebním šotu pes brněnského primátora Romana Onderky (ČSSD). Soupeření Brna s Prahou není nic neobvyklého a bývá i velmi často součástí politické kampaně. Jeden z posledních výroků Onderky, který kandiduje na křeslo primátora znovu, ale neprošel bez povšimnutí.

Tvrzení, že Brno je největší město České republiky, zvedlo ze židle už několik lidí. Onderka se opírá o fakt, že Praha je jedním z krajů, tudíž nemůže být největším městem. S nesouhlasem se ozval například Petr Kolman, brněnský kandidát SNK - Brno 2010.

Podle některých jen zbytečně mate

"Podle článku 13 naší normy norem, tedy Ústavy ČR, platí, že hlavním městem České republiky je Praha. Z toho jasně plyne, že když nějaký subjekt, je hlavním městem, je současně i městem," píše Kolman v reakci, kterou zaslal i ParlamentnímListům.cz.

Kolman také dodává, že primátor těmito slovy jen zbytečně mate studenty a občany města Brna. Redakce se Onderky zeptala, jak to se svým výrokem, že Brno je největším městem v republice myslel a co říká na reakci protikandidáta Kolmana, který vyučuje právo na Masarykově univerzitě.

"Myslím, že nemůžu žádného Brňana zmást, protože tato skutečnost je všobecně známa (smajlík) a panu Kolmanovi doporučuji, ať nebere vše tak vážně, protože nejhorší věc v politice je zamračená tvář," vzkázal přes ParlamentníListy.cz Onderka Kolmanovi.

Jsme hlavní město Moravy

Onderka rád Brno vyzdvihuje. Na svých internetových stránkách nepochybuje o tom, že je právě brněnská metropole hlavním městem Moravy.

"Ačkoli Brno nemá úředně potvrzený statut hlavního města Moravy, svým významem je samozřejmě i dnes přirozeným "moraviae metropolis". O tom není pochyb. Důležitější než vlastnit „papírový" statut je umět využít svého potenciálu a to se Brnu daří," píše Onderka.

Lepší polohu si nemůžeme přát

Brno je podle něj město, které má výhodnou geografickou polohu uprostřed Evropy.  "Nic lepšího si myslím v dobách evropské integrace nemůžeme přát," popisuje Onderka, který rivalitu mezi „pragocentrickým" hlavním městem a „věčně druhým" Brnem bere s nadhledem, i když pro mnohé Moravany má toto vnímání pejorativní nádech.

Související:
Onderka: Kdyby se náš klip nelíbil, nedařilo by se ani parodii

Onderkovy hodiny za 12 milionů: Místní jim říkají falus i hůře
Brno: Podle průzkumu komunální volby vyhraje ČSSD 

Onderka zuří. Jeho klip s buldočkem unikl na veřejnost dříve
Krásný muž nemá lhát, obvinil v rozhlase Onderka moderátora

Foto: facebook.com

reklama

autor: nip

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…