Onderkovy hodiny za 12 milionů: Místní jim říkají falus i hůře

22.09.2010 21:01

Na Náměstí Svobody vyrostl nový monument. A ne ledajaký. Je z černého kamene, vyhlíží jako věc, která přicestovala odkudsi z jiné dimenze a i když má docela obyčejný název - hodiny, připomíná vše jiné než časový stroj. A vyvolává ostré dskuze.

Onderkovy hodiny za 12 milionů: Místní jim říkají falus i hůře

Kolik je hodin, se na moderním orloji (na snímku nahoře) vlastně ani přesně poznat nedá. A to je také nejčastější kritika, která se spolu s cenou dvanácti milionů za zajímavou prapodivnost nejčastěji snáší na hlavu brněnské radnice, v jejímž čele stojí Roman Onderka za ČSSD. Ostatně - Onderkův pomník je i jedno z nejjemnějších přirovnání, které se futuristické umělecky ztvárněné časomíře už po pár dnech provozu dostalo. Ostatní přezdívky včetně falusu jsou natolik vulgární, že se ani nedají reprodukovat.

Ovšem ne všichni orloj zatracují. „Lidé nemají pochopení pro moderní věci a v Brně už vůbec ne. Ale i tady si zvyknou," tvrdí sedmadvacetiletý Lukáš, kterému se funkční skulptura líbí a s nadšením čekal stejně jako desítky převážně mladých lidí na jedenáctou dopoledne.

V ten okamžik se totiž podle pověsti v z doby obléhání Brna Švédy ve městě odbíjí poledne (kvůli zmatení nepřítele) a i kamenný orloj tak svérázným způsobem v jedenáct činí. Právě v tu dobu vypustí ze svých nejvyšších pater jen jedinkrát za den ocelovou kuličku, která skončí v jednom ze čtyř otvorů ve spodní části. Nikdy se předem neví, který otvor to bude. Kdo ji však chytí, může si ji nechat.

„Je pravda, že kritika na to, že na nových hodinách nelze rozeznat přesný čas, je velmi častá. Ovšem na původních orlojích bylo odečítání času také nelehkou záležitostí," hájí „radniční" orloj mluvčí magistrátu Soňa Haluzová.

Sochy jako politický nástroj

Nejen kontroverzní orloj, ale i další brněnská novinka - socha Spravedlnost (na snímku dole) před Nejvyšším správním soudem, kterou také nechala vytvořit radnice jako součást nákladné rekonstrukce centra města, má už po pár dnech hanlivé označení. Nejčastěji se jí říká exekutor zabavující bidet.

Také tuto kašnu slibují odstranit někteří kandidáti usilující o post v komunálních volbách. Ovšem zda by tak v případě zvolení skutečně učinili, to je ve hvězdách. Nejen proto, že ne všichni moderní architekturu zatracují, ale i proto, že vytvoření každého díla má svoji právní stránku včetně schvalovacích postupů. A odstranit je není tak jednoduché jako to slíbit. A že není na orloji vidět, kolik je hodin? Na to si klidně můžete, podobně jako kdysi naši předkové u vrby, stěžovat třeba u exekutora zabavujícího bidet.

Foto: autor

Více:
Paulczynski: Pyj, nebo vibrátor?
Brno: Podle průzkumu komunální volby vyhraje ČSSD 
Onderka zuří. Jeho klip s buldočkem unikl na veřejnost dříve
Krásný muž nemá lhát, obvinil v rozhlase Onderka moderátora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…