Opilec Zeman se mění, Sobotka z ODS má průšvih. A další překvapení

06.12.2012 7:10

Pro sdělovací prostředky je z prezidentských kandidátů nejzajímavější Miloš Zeman, který se prý už zbavil image „opilce s Becherovkou“. Nejlépe má média podchycena tým Jana Fischera, který se může spolehnout i na jejich vlídnost. Karel Schwarzenberg při svém vyjadřování nemlží, ale jeho kouzlo z roku 2010 už vyprchalo. A Jiří Dienstbier možná nevědomky dává najevo, že je z lepšího těsta než ostatní sociální demokraté.

Opilec Zeman se mění, Sobotka z ODS má průšvih. A další překvapení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Právnické fakultě UK se sešli kandidáti na prezidenta Jiří Dienstbier, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman ke společné debatě

Anketa

O kterém kanditátovi nejraději čtete? Kdo vás nejvíc zajímá?

5%
47%
5%
hlasovalo: 3637 lidí

Na kampaň prezidentských kandidátů lze pohlížet dvěma způsoby. Jednak zda je zvládnuta profesionálně z hlediska propagačního a marketingového, a také, jak má kdo z uchazečů podchycené novináře a zajištěnu vlídnost médií. „Nejlépe má média podchycena tým pana Fischera. S výjimkou jednoho nebo dvou výstupů je prezentován v médiích výrazně v kladných souvislostech, až je to samozřejmě nápadné. Když na všechny ostatní vypadávají kostlivci ze skříně a jen na něj ne, tak je to přinejmenším zvláštní,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

To je podle něj práce týmu, který je zjevně velice dobře sestaven a připraven. Z hlediska propagačního a marketingového hodnotí nejvýše Miloše Zemana a Vladimíra Dlouhého. „Tradičně je mediálně nejzajímavější Zeman,“ souhlasí Jiří Mikeš z katedry komerčních komunikací VŠE v Praze. „Nejlépe vystupuje Schwarzenberg, protože ten mluví, jak myslí. Nemlží, a to lidé ocení. Zvlášť mladí lidé, což je paradox, protože on je z prezidentských kandidátů nejstarší, ale myslím, že mladí ho budou volit,“ uvádí pro Parlamentnílisty.cz Jiří Mikeš.

Od prezidentského kandidáta se názory a postoje očekávají

Průzkumy přisuzují největší šance Janu Fischerovi, jemuž ale kritici vyčítají, že je člověkem bez názorů a postojů. „Pro ty, kdo očekávají nějaký pevný názor a jasné stanovisko, přijatelný není. Jako premiér nic nevykonal, tím pádem také nic nepokazil. To ho v očích některých může pasovat na seriózního člověka, který nemá žádný škraloup. To hraje Fischerovi do not. Druhá věc je, že kdo má v hlavě mozek, a ne jen takové dunivé prázdno, tak samozřejmě očekává od prezidentského kandidáta nějaké názory a já jsem jich od něj moc neslyšel,“ podotýká Petr Žantovský.

„Je pravdou, že toho Jan Fischer zatím moc neřekl. Ale billboardy má dobře udělané, s jasnou myšlenkou. Je vidět, že jde o práci špičkových odborníků,“ poukazuje Jiří Mikeš na to, co může u expremiéra nahradit názorovou nevyhraněnost. Jeho největší konkurent Miloš Zeman zase spoléhá na svou obratnost v diskusích, protože v jeho případě není billboard něčím, kde zatím může u voličů bodovat.

Zeman se změnil. Zapomeňte na „opilce“

„Miloš Zeman – a zaregistrovali to i politologové – se mění. Navíc je v situaci prezidentské volby, a ne v té, kdy chtěl jít vládě po krku a získat jinou metu, než chce získat dnes. Jinak se bude bavit na ekonomickém fóru na Žofíně a jinak bude mluvit k zástupům dělníků na Ostravsku. V tomto ohledu je profesionál. Takový ten kánon ´to je ten opilec s Becherovkou´, tak to už je minulost a není to aktuální,“ upozorňuje Petr Žantovský, že nynější Miloš Zeman už rozhodně není tím agresivním rétorem z dob, kdy se dobýval do Strakovky.

Z prezidentských kandidátů je jako jediný členem vlády Karel Schwarzenberg, ale jemu angažmá v Nečasově kabinetu výrazně srazilo popularitu, které se těšil v roce 2010 a bez níž by si TOP 09 mohla o tehdejším volebním výsledku nechat jen zdát. „Karel Schwarzenberg pokračuje v tom, jak politiku vždy dělal. Velice slušně a srozumitelně. Vystupuje, jako by byl člověk z lidu, a přitom působí vznešeně, což je zajímavá kombinace,“ myslí si Jiří Mikeš.

Dienstbier dává najevo, že je z lepšího těsta

„Kouzlo Karla Schwarzenberga z roku 2010 je už dávno vyprchalé. Tehdy byl takovým exotickým úkazem na české mapě. Když ho posloucháte, tak s ním nemusíte souhlasit, ale vždy oceníte jasnost vyjádření navzdory nějakým logopedickým vadám nebo některým vnějškovým efektům. Má to hlavu a patu, ale na voliče to už asi působit nebude,“ domnívá se Petr Žantovský.

Kandidát nejsilnější parlamentní strany Jiří Dienstbier šel podle Jiřího Mikeše v politice moc rychle nahoru a na svou šanci si měl ještě jedno volební období počkat. „Na voliče ČSSD může působit s odstupem a chladně, protože dává dost – možná i nevědomě – najevo, že k nim nepatří, že je jiný, že je lepší, že je z nějakého lepšího těsta než běžný sociální demokrat,“ líčí Petr Žantovský, jakým dojmem při svých vystoupeních senátor ČSSD působí.

Kontinuální Sobotka si už měl vybrat jiné téma

Poslední ze stranických kandidátů, Přemysl Sobotka z ODS, uvažoval o prezidentské funkci ještě v době, kdy měla jeho strana dostatečnou sílu v obou komorách parlamentu a kdy na pořadu dne ještě nebyla přímá volba. „Ale Přemysl Sobotka nemůže zaujmout ničím. On se profiluje antikomunisticky, a to už nikoho nezajímá. Měl si vybrat jiné téma. Po dvaceti letech se točit pořád na jednom, to působí zastarale, nemoderně,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš.

Jiný pohled na dlouholetého předsedu Senátu nabízí Petr Žantovský. „Je to jeden z mála politiků ODS, který za sebou nemá žádný skandál. Působí stabilně, kontinuálně, což je v české politice velké unikum. Většina těch lidí jde ode zdi ke zdi, u pana Sobotky máte vždy jasno, co řekne, drží si své názory,“ chválí Přemysla Sobotku mediální odborník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …