Ostravští řidiči jsou ve stávkové pohotovosti

13.01.2012 9:58

Řidiči - odboráři - speciální dopravy z Ostravské firmy NOSRETI a.s. vyhlásili v pondělí stávkovou pohotovost. "Důvodem vyhlášení stávkové pohotovosti je patová situace, kdy během uplynulých pěti měsíců nedošlo k dohodě na Kolektivní smlouvě," prohlásil předseda ZO OSD NOSRETI a. s. Jaroslav Sedlář.

Ostravští řidiči jsou ve stávkové pohotovosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Škoda Superb

Celkem v této firmě pracuje podle jeho slov v celé divizi doprava u firmy Nosreti asi osmdesát lidí, z toho řidičů je šedesát. "Stávkovou pohotovost vyhlásili řidiči, administrativní pracovníci se prozatím této akce neúčastní. Navíc situaci komplikuje fakt, že se vedení společnosti rozhodlo od 1.února 2012, přesunout část řidičů do nově vzniklé firmy NST-specialtransport. Pokud nesouhlasí mohou podat sami výpověď z pracovního poměru u firmy Nosreti a.s. k 31. lednu letošního roku," řekl pro ParlamentniListy.cz odborář Sedlář.


Se zprostředkovatelem zaměstnavatel nesouhlasí

Dohodě na Kolektivní smlouvě podle jeho slov brání obstrukce na straně zaměstnavatele. "Během vyjednávání nedošlo prakticky k žádnému posunu a to i přes významné ústupky ze strany odborové organizace. Z tohoto důvodu také odborová organizace požádala o přidělení zprostředkovatele, s čímž vedení Nosreti a.s. také nesouhlasí," řekl Sedlář.


Podmínkou ukončení pohotovosti je podpis majitele
 

ParlamentniListy.cz zajímalo, jaké má stávková pohotovost ekonomické dopady. "Stávková pohotovost nemá přímé ekonomické důsledky pro firmu, v níž je vyhlášena. Jsme ochotni upustit od stávkové pohotovosti, pokud majitel společnosti pan Nosräti přistoupí na Kolektivní smlouvu," zdůraznil pro ParlamentniListy.cz Sedlář.


Nosräti: Odbory může dnes ve firmě založit kde kdo
 

Jaroslav Nosräti, předseda představenstva a jediný akcionář NOSRETI a.s. to vidí trošku jinak: "Problém je v tom, že dneska mohou tři, byť třeba i nejhorší pracovníci založit ve firmě odbory a stávají se nedotknutelnými. Pak mohou kolem sebe šířit, co se jim zachce, v mém případě třeba podobné informace jako je stávková pohotovost týkající se 60-ti řidičů z důvodu neochoty uzavřít kolektivní smlouvu. Zákon totiž v rámci kolektivního vyjednávání pamatuje i na tuto případnou alternativu a řeší ji běžnými zákonnými prostředky," uvedl pro ParlamentniListy.cz Nosräti, podle něhož jsou opakované požadavky ze strany odborářů v podobě zrušení motivačního způsobu odměňování neakceptovatelné a původní verze ze srpna 2011 byla pro firmu dokonce likvidační.


Schůzi nesvolali, místo toho hrozí stávkou


"Na 27. prosince 2011 jsem svolal všechny řidiče společnosti do vinárny na výrobní poradu. Současně jsem požádal odborové funkcionáře, zda by na tento termín nesvolali odborovou schůzi, ať se pokusíme hledat možnosti, jak dál. Byl pro ně připraven dokonce samostatný salonek. Výbor odborů   schůzi nesvolal a místo toho chystá nátlakovou akci. Jsme právní stát a také odboráři by to měli respektovat," řekl Nosräti a dodal, že pro něj jsou důležití všichni zaměstnanci, kterých má firma Nosreti a. s. celkem 115 zaměstnanců.


 

Dodneška nevím, koho zastupují


"A já nemohu firmu řídit podle toho, jakou nátlakovou akci naplánuje skupina odborářů, se kterou se neztotožňuje přibližně 90 procent pracovníků firmy. Přibližně říkám proto, že mně dodnes neřekli, jak velkou skupinu zastupují. Domnívám se, že se jedná o skupinku maximálně do 15 osob. Po oživení  poptávky po přepravních pracích  na českém trhu po dvouleté krizi činil v loňském roce nárůst průměrných mezd řidičů cca 13procent," uvedl pro ParlamentniListy.cz podnikatel.


Jednání budou pokračovat přes zprostředkovatele


Zprostředkovatele, jako možnost řešení této situace však podnikatel neodmítá. "Protože výbor odborů nechce chápat současnou složitou situaci na dopravním trhu, která se stále zhoršuje hlavně vlivem rostoucí ceny nafty a mýta a stále trvá na svých požadavcích, jejichž naplnění by vedlo znovu ke ztrátovému hospodaření divize dopravy, budou další jednání v souladu se zákonem o kolektivním vyjednávání pokračovat přes zprostředkovatele," přislíbil Nosräti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …