Otevřený dopis Johnovi vyprovokoval kladenského véčkaře. Začal mluvit

28.05.2011 9:21

Kateřina Klasnová by rozhodně neměla být ve vedení VV, upozorňuje v otevřeném dopisu Radka Johna "véčkař" Milan Hamerský. Ten také přidává popis údajných praktik, kterých se místopředsedkyně VV na Kladensku měla dříve dopouštět. A kritiku od Hamerského si nenechal líbit současný šéf kladenských VV František Oščádal.

Otevřený dopis Johnovi vyprovokoval kladenského véčkaře. Začal mluvit

Do redakce ParlamentníchListů.cz, jakož i do ostatních médií dorazil Otevřený dopis Radku Johnovi  z pera Milana Hamerského. Je to někdejší člen ODA a Mladých konzervativců. Ještě v roce 2009 byl členem strany Liberálové.cz, a jako Brňák za ně kandidoval do Evropského parlamentu a v roce 2010 do českého, obojí neúspěšně. Tehdy neshledával na Věcech veřejných nic dobrého. V komunálních volbách se překvapivě pokusil stát se členem a kandidátem právě za VV. Když to nevyšlo, kandidoval za společenství s názvem Lepší Kladno, které dal dohromady. Nyní tedy napsal otevřený dopis předsedovi VV, strany, ve které nebyl, ale býti chtěl.

Snůška blábolů

Jelikož se dopis týká záležitostí Kladna, poslali jsme jej předsedovi kladenských VV a dotázali se, jak toto veřejné sdělení Radku Johnovi vnímá on: „Já bych moc nedal za to, že to je přesně načasovaný blábol před kongresem, aby bylo zase v souvislosti s VV o čem psát - vždyť jenom ten seznam médií, kam to došlo... Uvidíme, kdo se toho chytne a co začne řešit," říká pro ParlamentníListy.cz kladenský František Oščádal.

Dopis obdržela většina hlavních a sledovaných médií v ČR. „Co k tomu říct? Že je to diletantská snůška blábolů! Pod něčím takovým snad ani nemůže být podepsaný člověk, který tvrdí, že je právník," říká k tomu představitel kladenských VV František Oščádal, který se při čtení nestačil divit.


Co je v otevřeném dopise?

Klasnová nepatří do vedení VV, píše se hned v předmětu e-mailu Radku Johnovi. V úvodu pan Hamerský gratuluje šéfovi VV ke znovuzvolení ale tím vlídnost končí: „ V roce 2010 jsme s VV veřejně spojili svá jména a není nám lhostejná budoucnost VV. Dáváme Vám proto na vědomí informace, které jsou důležité pro Vaše rozhodování o personálních otázkách," horlí Hamerský z koalice Lepší Kladno. Dál otevřený dopis pokračuje: „V několika Vašich vyjádření jste uvedl, že chcete jmenovat (potvrdit) ve funkci místopředsedkyně VV Kateřinu Klasnovou s odůvodněním, že je silná v důležitém Středočeském kraji. Pravděpodobně Vám chybí některé relevantní informace.

Kateřina Klasnová a tehdejší krajský manažer Huml mladší před komunálními volbami v říjnu 2010 na Kladně prokazatelně stáli za rozbitím původního klubu VV, vytěsněním jeho zakladatelů (členů, čekatelů, véčkařů) a podporou podnikatelské skupiny, která se v rozporu se stanovami VV (lhůty, vyjádření klubu, nezletilost žadatelů) zmocnila klubu, účelově nabrala do VV desítky členů, kteří ani nebyli čekatelé a v jednom případě dokonce byla za členku VV vydávaná sedmnáctiletá slečna." horlí Milan Hamerský.

„Podle volebního zákona se na kandidátku musí uvést věk kandidáta ve chvíli podání kandidátky, což je několik týdnů před samotnými volbami. Ano, slečně bylo v tu chvíli skutečně ještě 17, ale v době konání voleb byla samozřejmě již plnoletá, jinak by nám kandidátku neuznali, vždyť se musí dokládat datum narození a tuším i rodné číslo," vysvětluje Oščádal.


Příčiny volebního krachu

Fakt je, že volby véčkařům v Kladně nevyšly. Pokračování Hamerského dopisu hodnotí komunální volby: „Volební výsledek těchto 'oficiálních VV' byl přes masivní kampaň s tváří Kateřiny Klasnové 1,75 procenta. Tento postup zabránil původním členům klubu VV Kladno, aby mohli čtyři roky ovlivňovat věci veřejné na Kladně prostřednictvím zastupitelstva nebo orgánů města (komise, výbory). Pověst VV na Kladně je v souvislosti s uvedeným dramaticky poškozená. Jen pro dokreslení dále uvádíme, že Kateřina Klasnová jako lídryně VV ve středních Čechách v roce 2010 nenavštívila Kladno (13. největší město ČR) ani před volbami do PSP, ani před komunálními," tvrdí Hamerský, který ještě v roce 2009 kandidoval do Europarlamentu z Brna.

Přidává shrnutí: „Unikátní model vedení VV, kdy si předseda vybírá své nejbližší spolupracovníky, sebou kromě zřetelných výhod nese i odpovědnost předsedy VV za jednání těchto lidí. Jmenování Kateřiny Klasnové místopředsedkyní VV by znamenalo, že porušování stanov VV, účelové nábory členů, poškozování práv a denunciace členů a příznivců VV jsou Vámi tolerované."

Složitý vnitřní život VV

Kladenský šéf VV Oščádal se podivuje rovněž nad tím, že otevřený dopis je zakončen podpisem autora a dodatkem "véčkař". „Pokud vím, pan Hamerský se nikdy nestal členem VV. Založil na Kladně  sdružení LEPŠÍ KLADNO - kvalitnější život, složené ze sdružení nezávislých kandidátů, příznivců a členů Věcí veřejných a Klubu angažovaných nestraníků. Na kandidátce byli pouze dva tehdy vlastně již bývalí členové VV, pan a paní Kostečtí. Proto byl také pan Kostecký odvolán z funkce předsedy klubu Kladno. Po něm jsem nastoupil já. A co se týče účelového nabrání desítek členů, ano, pokud jsme chtěli rozjet fungující klub VV a sestavit plnohodnotnou kandidátku, bylo třeba v poměrně krátkém čase oslovit lidi, kteří byli ochotni začít pod záštitou VV pracovat ve městě v komunální politice. Není žádným tajemstvím, že jsem já i ostatní angažovaní oslovovali známé a známé známých, lidi, kterým jsme věřili. Zas takový riskér, abych lítal po Kladně a lanařil cizí lidi, fakt nejsem," směje se František Oščádal a pro ParlamentníListy.cz pokračuje: „Ale opravdu nevím, z jakého titulu se pan Hamerský řadí mezi véčkaře a má péči o budoucnost VV. Vždyť i na té kandidátce, kterou zmiňuje, má uvedeno, že je bez politické příslušnosti. A druhý podepsaný pán (Lukáš Erba - pozn. red.) má dokonce uvedenou příslušnost SZ."

Příčina následku?

„Byli jsme v časovém presu, termín odevzdání kandidátek se blížil a práce na volebním programu bylo plno," vzpomíná kladenský předseda VV na dobu před volbami. „Nakonec se vše povedlo, a to, že se nedostavil kýžený výsledek, byla nejen dle mého názoru práce tehdejšího volebního lídra pana Weisse a pana Humla mladšího. Těm se podařilo totálně zazdít volební kampaň a odstavit od práce mne a několik schopných, pracovitých a loajálních lidí. O charakterech vypovídá to, že okamžitě po volebním neúspěchu - až propadáku - se všichni  „Weissovci" včetně Weisse okamžitě od VV distancovali, přestali komunikovat a další osudy Klubu VV Kladno je nezajímají. Jak nedávno uvedl pan Weiss pro Kladenský deník, je rád, že nemá s VV nic společného, nezajímá se a ani neví, kdo je na Kladně předsedou," líčí nestandardní poměry VV v Kladně František Oščádal.

ParlamentníListy.cz k věci již dříve přinesly hned několik materiálů. A jak to vypadá, tehdy před volbami vznikla patrně příčina dnešního dopisu pana Hamerského, věta, kterou pronesla Kateřina Klasnová: „Nemyslím, že pan Hamerský je člověk, kterého bych chtěla ve Věcech veřejných. Například při eurovolbách vedl proti nám docela očerňující kampaň. Navíc mám pocit, že to celé bere jako výtah k moci."

Klasnová má stoprocentní podporu většiny středočeských klubů VV

„Kateřina Klasnová má naši velkou podporu, podle názoru mého a názoru klubu je to dáma s rozumnými názory a v dnešní době, kdy se do VV strefuje každý a kvůli všemu, je třeba, aby mezi dravými muži byl ve vyšším postavení slyšet i ženský názor. S paní Klasnovou jsme měli domluvené již dvě schůzky na Kladně, bohužel se z obou z pracovních důvodů omluvila. Taktéž bývalý tajemník pan Huml ml. slíbil několikrát zorganizovat návštěvu paní Klasnové i dalších čelních představitelů středočeských představitelů VV na Kladně, ale nikdy k tomu nedošlo. Snažili jsme se přes pana Humla o předvolební mítink za účasti poslanců VV zvolených za kraj, opět k tomu nedošlo. Lídr komunálních voleb pan Weiss se sice na billbordech usmíval po boku paní Klasnové, ale její návštěvu po celý předvolební čas také nezorganizoval, i když jsem ho o to opakovaně žádal. Teď všichni respektujeme časovou zaneprázdněnost paní Klasnové, proto jsme ji nyní jako klub nezvali, ale setkal jsem se s ní několikrát osobně  při jednáních kraje v Praze, kde jsme se nezávazně domluvili na její návštěvě na Kladně v nejbližším možném termínu," vysvětluje Oščádal.

Středočeský tajemník VV Tomáš Gryč na téma výše zmíněného dopisu uvádí: „Troufám si tvrdit, že paní Klasnová má u nás v kraji stoprocentní podporu, všichni předsedové i většina členů ji dobře zná a nikdo na ni nedá dopustit. Znají ji proto, že věnuje spoustu času komunikaci s kluby ve městech a za posledních několik měsíců společně s Radimem Vysloužilem svolali tuším každé tři týdny krajskou schůzi, kde se řeší politická situace, ale i požadavky klubů," sdělil Parlamentním Listům Tomáš Gryč, který chová ke Kateřině Klasnové úctu.a připomíná, že získala i osm nominací klubu na předsedu strany.


Čtěte také:


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lea Vlasáková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…