Otrávená Peake: O Pickovi se mnou nikdo nejednal. Úsměvné

14.03.2013 16:59

Čekání na to, až premiér Petr Nečas (ODS) ohlásí jméno nástupce Karolíny Peake (LIDEM) na postu ministra obrany, je u konce. Novým šéfem ministerstva se stane bývalý náčelník generálního štábu armády a současný první náměstek rezortu Vlastimil Picek.

Otrávená Peake: O Pickovi se mnou nikdo nejednal. Úsměvné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake

Ministerská židle byla neobsazená téměř tři měsíce, po které na vedení rezortu dohlížel sám premiér. Ten dlouhé otálení zdůvodňoval především komplikovaným vyjednávání s dalšími koaličními partnery. Ač se Pickovo jméno v souvislosti s funkcí ministra často skloňovalo, někteří koaliční politici ho odmítali, protože nechtěli ve vedení ministerstva obrany generála, který jen nedávno ukončil své působení na samém vrcholu armádní hierarchie. O Nečasově rozhodnutí informovala ve čtvrtek ČTK.

Ač se premiér oháněl nutností dojednat jméno v rámci celé koalice, zřejmě zapomněl, že je trojčlenná. Předsedkyně LIDEM a vicepremiérka Karolína Peake totiž o Pickově výběru nevěděla, a cítí se proto "otráveně". "Za celé tři měsíce jsem nebyla pozvaná na jediné jednání. Pro mě je to informace z médií. Pokud pan premiér přijde po třech měsících s generálem Pickem, připadá mi to úsměvné," řekla Peake Mediafaxu s tím, že kvůli jmenování však nebude hrozit odchodem z vlády, jelikož se chce dál věnovat své agendě boje proti korupci.

Při jednání tak nakonec zřejmě na Picka, který je považován za odborníka a také se účastnil například vyjednávání o prodloužení pronájmů stíhaček Gripen, však kývl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ten měl původně také k jmenováním bývalého náčelníka štábu výhrady.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…