P. Sobotka pro rozhlas: ODS je už v dobré kondici, v rehabilitační fázi

27.10.2010 18:05

Dosavadní předseda Senátu Přemysl Sobotka se zřejmě stane prvním místopředsedou horní komory a tak logicky zůstane i členem grémia ODS. Sobotka to naznačil v rozhlasovém pořadu Studia Česko.

P. Sobotka pro rozhlas: ODS je už v dobré kondici, v rehabilitační fázi

„Do třináctého jsem ještě členem grémia ODS, co bude potom, to je otázka debat. Zatím na to nemohu odpovědět. Ale pokud se podaří udělat dohodu se sociální demokracií, že bych byl prvním místopředsedou Senátu, tak by to byla vysoká ústavní funkce, a pak bych byl členem grémia dál," uvedl Sobotka v rozhovoru pro rozhlas.

Podle jeho soudu je nyní ODS v dobré kondici. „Na jaře to vypadalo, že půjdeme na resuscitaci na ARO.  Nyní jsme ve fázi rekonvalescence, nebojím se dokonce říci, že skoro jsme ve výborné rehabilitační fázi. ODS je teď v dobré kondici," odvětil slovy lékaře na otázku, kde se nachází ODS po odchodu Mirka Topolánka a odchodu některých „kmotrů" z pražských organizací. „Ani z pozice senátorů nevnímám, že bychom byli v oslabení," dodal.  

To, že ODS na různých radnicích jde do koalice s TOP 09 a ČSSD, mu ale nevadí. Vadilo by mu to jen v případě Prahy.

„Může mi to vadit, ale to je tak všechno. Ale stranu to nepodkopává, protože se tak rozhodla místní reprezentace," zmínil k různým koalicím na radnicích měst.

Na radnicích se nerozhoduje o zahraniční politice

Sobotka vysvětlil, že v komunální politice se nerozhoduje o rozpočtu a ani o strategii zahraniční politiky, a proto je tam možné jít do velké koalice. „Ovšem na úrovni obou komor parlamentu, tam je to pro mne nepředstavitelné," uvedl dále.

„Stejnou otázku (jestli na radnicích jít do koalice třeba s ČSSD ) ale musí řešit i druhý partner. A nakonec i při té nevraživosti do koalice jdou. Nevidím tak dramatický problém na nižších úrovních," konstatoval dále.

Co se týče Prahy, tak tam by podle jeho soudu měla být koalice sestavená jen s vítězem voleb. „Můj odhad v Praze je, že by měla být koalice sestavená s vítězem voleb, tedy TOP 09. Pravice je nám bližší, než levice," řekl.

S komunisty na radnicích ne. Ani v tiché dohodě

Moderátora rozhlasového pořadu také zajímalo, co bude dělat ODS v případě, že v Táboře dojde k uzavření tiché koalice ODS s KSČM. V úterý sice média informovala o tom, že táborskou radnici povede vítězná ČSSD s druhou ODS - obě strany už dokonce uzavřely dohodu o spolupráci - ale šeptá se, že se ještě povede diskuse o spolupráci s komunisty. S 12 mandáty totiž koalice ODS - ČSSD nemá v  sedmadvacetičlenném zastupitelstvu Tábora většinu. Emil Nývlt, lídr sociálních demokratů kandidující na post starosty proto zmínil, že o další podpoře budou s ostatními stranami ještě vyjednávat.

„Tam kde udělají byť tichou koalici s KSČM, tak tam budou zrušena místní nebo oblastní sdružení. Nedovedu si představit, že by občanský demokrat spolupracoval v radě města s komunistou. Kdyby to byla pravda, tak vám garantuji, že budou zrušeni," dodal k tomu Sobotka.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…