Pacienti se naštvali. Žalují nemocnice, že je neléčí

20.01.2012 12:25

Poprvé v historii českého zdravotnictví se pacienti domáhají léčby soudně. Za devět pacientů s roztroušenou sklerózou, kterým odmítla biologickou léčbu Krajská zdravotní a.s., podá právník návrh na vydání předběžného opatření. To by umožnilo, aby u nich byla léčba zahájena. Následovat bude žaloba, která má za cíl poskytnutí léčby v plné šíři. Novinářům to dnes řekl právní zástupce pacientů Štěpán Holub.

Pacienti se naštvali. Žalují nemocnice, že je neléčí
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok

"Vzhledem k tomu, že v této věci existuje riziko prodlení péče, podají pacienti návrh na vydání předběžného opatření, kterým by soud nařídil poskytnout první dávku léku, respektive další potřebné dávky zatím bezplatně, a to až do pravomocného rozhodnutí věci," uvedl. Návrh na předběžné opatření podá právní kancelář Holubová-advokáti v průběhu příštího nebo přespříštího týdne soudu v Ústí nad Labem, žaloba bude bezprostředně následovat.

Finanční důvody nemohou být důvodem k neléčení

Podle právníka Ondřeje Dostála mají pacienti, kteří se neúspěšně léčby domáhají, od Krajské zdravotní a.s. písemně potvrzeno, že se necítí být smluvním partnerem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Prý proto, že na léčbu nedostala dostatečné prostředky. VZP potvrdila, že Krajská zdravotní a.s. je jejím smluvním zařízením a pacienty léčit musí.

Centrum pro roztroušenou sklerózu v Krajské zdravotní a.s. odmítlo prý léčit celkem 40 pacientů. Pokud devět pacientů s žalobou uspěje, bude to precedens pro ně i pro další pacienty s jinými vážnými chorobami, kteří mají problém domoci se léčby, uvedl právník.

"Spor je průlomovou možností dozvědět se, na co mají občané nárok," řekl novinářům politik a neurolog Martin Jan Stránský, který složil kauci za pacienty a uhradí ze svého nadačního fondu i soudní náklady. "Když vyhrajeme, politiky to konečně donutí, aby nastavili systém s jasnými pravidly, kde se řekne, na co má kdo nárok a to také dostane," dodal.

Spor o poskytnutí léčby v jiném případě rozhodoval loni v září Ústavní soud. Dal za pravdu lékařce, která předepisovala pacientům léky navzdory limitům od pojišťoven. Soud potvrdil, že finanční problémy nemohou být důvodem k neléčení.

Oddalování léčby pacienty ohrožuje

V Česku je zhruba 18.000 pacientů s roztroušenou sklerózou. Ročně je nemoc zjištěna u 1000 lidí, biologické léky jsou vhodné pro zhruba 800 z nich. Pacienti se obávají, že když se jejich léčba bude oddalovat, zhorší se jim zdravotní stav rychleji a oni skončí na vozíku.

Výhodnost léčby dokládají propočty, podle nichž náklady na pacienta v počátečním stadiu nemoci při podání biologické léčby jsou za rok 280.000 korun, na pacienta s těžkým postižením 710.000. Přitom ten druhý biologickou léčbu nemá, v pokročilém stadiu neúčinkuje.

Roztroušená skleróza je onemocnění mozku a míchy, které bývá zjištěno nejčastěji mezi 20. a 40. rokem věku. Častěji postihuje ženy. Vyléčit se nedá, biologická léčba oddálí invaliditu, pokud se zahájí včas.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…