Pajerová útočí na zdroje financování politiků. Nejhorší je prý Zeman

22.08.2012 19:19

Podle občanské aktivistky Moniky McDonaugh Pajerové je Česko prorostlé korupcí a i dvacet let od revoluce dochází k totálnímu rozkrádání státu. A co je prý v ČR nejhorší? Pohled na prezidentského kandidáta Miloše Zemana.

Pajerová útočí na zdroje financování politiků. Nejhorší je prý Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Monika Pajerová

Podle zjištění BIS ovlivňovaly podnikatelské a lobbistické skupiny i v loňském roce veřejné zakázky, personální obsazení, ale také strategická rozhodnutí významných společností se státní účastí. Mělo jít třeba o Českou poštu nebo ČD Cargo.
 
 
Předsedkyně sdružení Ano pro Evropu a dlouhodobá kritička korupčního prostředí v Česku, Monika McDonaugh Pajerová, soudí, že právě lobbisté a jejich vliv na politiky i úředníky jsou alfou omegou korupčního prostředí, které v ČR bují.

Sněmovní tuláci

"Myslím, že bychom měli být schopni napravovat vlastní chyby - pokud vidíme, že dvě desetiletí od revoluce probíhá rozkrádání státního majetku, neprůhledné privatizace a zkorumpované veřejné soutěže, pak je třeba zakročit. Není možné, aby se v parlamentu potulovali nikým nekontrolovaní lobbisté, aby volení zástupci lidí chodili běžně s lobbisty do exkluzivních restaurací nebo dokonce měli od těchto lidí placené dovolené," opřela se do provázání politiky a byznysu aktivistka.
 

Zeman? Ten je nejhorší

Kromě ovlivňování obchodů a zakázek velkých firem jí ale vadí i financování kampaní jednotlivých politiků. "Nejhorší je vidět například Miloše Zemana, jak bezostyšně odmítá vysvětlit své napojení na ruský byznys a financování své prezidentské kampaně. Jiří Dienstbier má naprostou pravdu, když takové vysvětlení požaduje. V každé civilizované zemi je politický i ekonomický lobbing pod přísnou kontrolou a nutně ji potřebujeme i u nás," řekla ParlamentnímListům.cz Pajerová s tím, že by lobbing měl být upravený zákonem.
 

Obchodníci s deštěm

Téhož názoru je i David Ondráčka z Transparency International. "Musíme oddělit zrno od plev, omezit korupční obchodníky s deštěm a zkvalitnit  legislativní proces," uvedl pro ParlamentníListy.cz.
 
Podnikatelé a lobbisté podle BIS v loňském roce využívali k prosazení svých zájmů ve firmách se státní účastí lidi, kteří mají úzké vazby na jejich vedení. "Některé prodeje majetku společností vzbuzovaly značné pochybnosti o jejich transparentnosti a výhodnosti pro stát. Management rovněž záměrně informoval kontrolní orgány společností neúplně nebo zkresleně," uvedla ve výroční zprávě kontrarozvědka. Některé finanční instituce, například Česká exportní banka, pak podle ní postupovaly nestandardně a financovaly rizikové projekty.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…