Pakosta (ODS): Odmítáme podivné kličkování ministra

04.09.2012 14:30

Společné tiskové prohlášení Koalice STOP HF a senátora Ing. Petra Pakosty k dnešnímu brífingu ministra životního prostředí Ing. Tomáše Chalupy na téma průzkumu a těžby břidlicových plynů v ČR.

Pakosta (ODS): Odmítáme podivné kličkování ministra
Foto: senat.cz
Popisek: Bývalý senátor Petr Pakosta

Ministr životního prostředí Ing. Tomáš Chalupa ve svém vystoupení na ČT 24 dnes 3. září 2012 v 10:35 hodin hovořil na téma průzkumu a těžby břidlicových plynů (BP) metodou hydraulického štěpení hornin (hydraulic fracturing - HF) v ČR. Vystoupení pana ministra vnímáme s hodně smíšenými pocity. Pan ministr hovořil zjevně s nedostatečnou znalostí problematiky, jeho sdělení jsou chaotická a často si protiřečí, vybočují z logického uvažování a jsou v rozporu s dříve sděleným.

Při projednávání návrhu zákona o zákazu metody hydraulického štěpení při těžbě břidlicových plynů v Senátu náměstek ministra životního prostředí Ing. Libor Ježek řekl, že bude vydáno vládní moratorium na průzkum a těžbu břidlicových plynů v ČR a času moratoria bude využito k důkladné analýze a výzkumu dopadu konkrétních činností při průzkumu i případné těžbě uvedených surovin na složky životního prostředí. Toto sdělení mělo být vzkazem ministra životního prostředí Ing. Tomáše Chalupy.

Ministr životního prostředí Ing. Tomáš Chalupa na dnešním brífingu prohlásil, že během trvání moratoria nebudou povolovány průzkumy ložisek břidlicového plynu.

Náš komentář:

Moratorium nezabrání podávat žádosti o stanovení průzkumného území, neboť nelze vládním nařízením zakázat podávání takových žádostí; naopak, tyto žádosti musí být vyřizovány způsobem určeným zákonem. Podle stávajícího znění horního zákona a dalších souvisejících předpisů může ten, kdo provedl průzkum, důvodně předpokládat, že mu bude povolena těžba. Pokud bude takovému subjektu těžba upřena, logicky bude požadovat náhradu vynaložených nákladů a ušlého zisku, pravděpodobně v arbitrážním řízení vůči ČR. (Jsme však nuceni klást si otázku, zda právě arbitráž není cílem konání některých zúčastněných osob).

Navíc dopady metody HF při těžbě BP není třeba zkoumat. Jsou ze světa dostatečně známy. V ČR není plyn z břidlic těžitelný z mnoha důvodů - například vzhledem ke zcela nevhodné geologické stavbě, nebo hustotě osídlení. Území ČR je dostatečně prozkoumáno na to, abychom mohli konstatovat, že naše zásoby BP jsou zanedbatelné.

Naopak jediný průzkumný vrt s použitím metody HF může zničit rozsáhlé zdroje pitné vody. Ministerstvo životního prostředí ČR a sám pan ministr to ví. Ví, že je používaná chemie nebezpečná. Ministerstvo má k dispozici zprávu o výskytu BP v ČR, která nedoporučuje na žádném z již otevřených průzkumných území aplikovat metodu HF pro její nebezpečnost a ministerstvo tuto zprávu překvapivě zcela ignoruje. My jsme tuto zprávu od MŽP získali a vyhodnotili jsme jednoznačně, že nejlepší cestou jak z formálního, tak věcného hlediska nastalou právní mezeru systémově řešit, je rychlé schválení speciálního zákona.

Ministerstvo životního prostředí ČR by tedy mělo, i ve stavu legislativní nouze, kterou samo přiznává, chtít řešit věc ihned a to zákonem. Zákonem speciálním, který by metodu hydraulického štěpení hornin při těžbě břidlicových plynů zakázal. Tak by se žádná z těžebních společností nemohla domáhat žádných svých nároků v arbitráži vůči ČR, neboť by stavěla své nároky na něčem, co je zakázáno zákonem. Speciální zákon by vytvořil prostor pro potřebné rozsáhlé legislativní změny. My jsme tento zákon v Senátu předložili.

Ministr životního prostředí Ing. Tomáš Chalupa prohlašuje, že zákon je zákaz myslet, že zákon je černobílé vidění světa, že zákonem by se nemělo budoucím generacím upírat právo rozhodnout o tom, zda průzkumy provádět či nikoli.

Náš komentář:

Náš návrh zákona nezakazuje provedení průzkumu, ale zakazuje metodu hydraulického štěpení hornin při těžbě břidlicových plynů, a to i jako součást průzkumu. Metoda HF při těžbě BP po 60 letech vývoje se zřetelně stává stále nebezpečnější. Proto je naší povinností ji zakázat. Naše zodpovědnost vůči budoucím generacím nám zakazuje posílat chemii do budoucna.

Ministr mlží, když naznačuje, že senátní návrh zákona o zákazu HF neobsahuje novely příslušné legislativy. Návrh je v potřebném rozsahu obsahuje a je nejrychlejším, nejčistším a zároveň nejméně arbitrážně nebezpečným postupem.

Ministerstvo životního prostředí podle našeho přesvědčení přistoupilo k celé problematice velmi liknavě. O moratoriu hovoří pan ministr i jeho náměstci řadu měsíců, ale teprve teď by měl být příslušný návrh předložen vládě. Také proto máme silné pochybnosti o tom, že v deklarované dvouleté lhůtě budou připraveny avizované legislativní změny. Navíc máme řadu praktických zkušeností s tím, jak v minulosti podobné sliby legislativních změn dopadly. Proto považujeme za nezbytné celou problematiku těžby břidlicových plynů metodou hydraulického štěpení hornin ponechat pod kontrolou Parlamentu ČR. Náš návrh zákona o zákazu těžby BP metodou HF toto splňuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Pakosta

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…