Palach žije, byť jen na cédéčku. To je teď u soudu

20.07.2010 12:16

Tragické úmrtí Jana Palacha se nesmazatelně zapsalo do české historie. Ohledně jeho osoby začíná být rušno i po 40 letech od jeho sebeupálení.

Palach žije, byť jen na cédéčku. To je teď u soudu

Společnost Radioservis čelí poněkud absurdní žalobě. Jejím předmětem je totiž záznam rozhovoru se studentem Janem Palachem, který pořídil 17. ledna 1969 novinář Vladimír Tůma na klinice v Legerově ulici.

Právě tam byl Palach poté, co se před pražským Národním muzeem polil hořlavinou a zapálil, s četnými zraněními převezen a také zde zahynul.

Sporné autorství

A společnost žalobě čelí kvůli autorství rozhovoru s umírajícím Palachem. Ten je totiž nyní součástí desetihodinového CD s názverm Srpen 1968, na němž jsou nahrávky z let 1968-1969. Radioservis jej vydal ke 40.výročí sovětské invaze do Československa.

V souvislosti s nosičem je třeba vyřešit autorskoprávní spor, který se týká právě rozhovoru s Palachem. Společně s Tůmou přitom rozhovor totiž v nemocnici pořídila psycholožka Zdeňka Kmuníčková.

Projednání žaloby však prozatím bylo odročeno, jednat se tak o ní bude nejdříve v září.

Více čtěte:

Skenování zničilo dokumenty StB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…