Pane Babiši, jsem na Vás zvědavý, vzkazuje odborář a dnes politik ČSSD Zavadil

02.01.2014 8:40

ROZHOVOR Rázně odmítá ministerské křeslo, přesto chce dál hájit zájmy zaměstnanců. Bývalý odborový předák, dnes poslanec za ČSSD Jaroslav Zavadil ve sněmovně kritizuje hlavně chování poslanců. Také o tom se zmínil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Pane Babiši, jsem na Vás zvědavý, vzkazuje odborář a dnes politik ČSSD Zavadil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Zavadil

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější osobnost?

hlasovalo: 12537 lidí

Spekulovalo se o Vašem jménu v souvislosti s postem ministra práce a sociálních věcí. Vzal byste tuto pozici?

V kuloárech se o tom hovořilo, ale já na tuto pozici jít nechci a důvod je velmi jednoduchý. Ať už to bylo při sestavování Rusnokovy vlády, tak teď, ještě dřív než se začalo hovořit o nějakých jménech, jsem v ČSSD jasně řekl, že prostě na post ministra ambice nemám. Prostě nechci na tento post jít a tím to končí. To jsem řekl i Rusnokovi, když sestavoval svoji vládu.

Jste ale známý jako odborový předák a ten, kdo hájil zájmy zaměstnanců. Co Vás vede k tomu, že nechcete ovlivňovat jejich život z vyšší pozice?

Každý by měl mít nějakou míru soudnosti. Mám určitý věk a tento post by pro mě znamenal, že bych byl hodně vytížený. To je dennodenní práce na 16 až 18 hodin. Ani nemám vysokoškolské vzdělání. Tahle věc sice řadě lidí nevadí, ale mně ano.

Takže při Vaší skromnosti zůstanete řadovým poslancem a předsedou výboru pro sociální politiku… Není to málo?

Moje role jako předsedy není nedůležitá. To je i trošku ambiciózní post.

Lidé možná budou očekávat, že odborové zájmy budete hájit dál, i když už jste se vzdal pozice předsedy ČMKOS. Je to správné očekávání nebo pro Vás bude prioritou spíš stranická linie?

Lidé, kteří mě znají, tak ví, že moje názory budou stejné. Já se neměním. Za 25 let jsem se nezměnil a nic překvapivého nechystám ani pro příští čtyři roky. Určitě to očekávání je správné.

Co vnímáte jako zásadní věc, kterou by měla změnit nová vláda?

Po prvních dnech, co jsem měl možnost vyslechnout v Parlamentu různé exhibice, tak si myslím, že by se v první řadě mělo změnit chování poslanců. Mně nevadí, že máme jiné názory, ale vadí mi, když někdo ve sněmovně neříká úplnou pravdu a když jedna strana vytýká něco neustále druhé straně a nejsou si vědomi toho, co všechno provedli. Někteří pánové a dámy by měli zalézt jako krtci pod zem. Hlavně ti, kteří spustili Topolánkovu reformu, protože ti způsobili problémy, které jsou dneska, ti způsobili výpadek státního rozpočtu ve výši 100 až 140 miliard, takže tam je potřeba hledat příčinu. Tyhle peníze dnes chybí. Je také potřeba si uvědomit, že do sněmovny přišlo přes sto nových poslanců, kteří většinově nebyli účastni jednání. Já jsem byl přítomen veškerých hovorů o rozpočtech, proto mi pozměněné předkládání minulosti vadí. Každý by si měl uvědomit, co se všechno napáchalo. Netvrdím, že to bylo úmyslně, ale někdy mě to k tomu svádí.

Vraťme se ale k vládě, co byl měla podle Vás prosazovat?

Vláda se bude muset zamyslet nad tím, jestli bude skutečně schopna vybrat peníze na veškeré plánované náklady. My jsme jako ČSSD měli poměrně vyvážený náš program z hlediska příjmů a výdajů. Teď je to trochu jinak. Já bych si moc přál, aby ministr financí, kterým pravděpodobně bude pan Babiš, naplnil to, co říká, že je potřeba vybírat a vybírat. Já jsem na to zvědavý. Pokud se to nestane, tak se budeme muset k daním vrátit. Přesto jsem ale optimista a myslím si, že do vlády vstupují subjekty, které zemi budou chtít vést ku prospěchu státu.

Jak hodnotíte přístup prezidenta k nominacím na ministry?

Jsem přesvědčený o tom, že by pan prezident měl dobře zvažovat, jakým způsobem bude vstupovat do procesu nominací. U resortu obrany si myslím, že může asi zaujímat nějaká stanoviska, protože prezident je vrchním velitelem ozbrojených sil, ale co se týká ostatních ministerstev, tak mi význam zasahování do nominací uniká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …