Pane Schwarzenbergu, Zeman říkal, že jste Kalouskův maskot. Slyšte odpověď

26.08.2013 16:27

Bývalý ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg není prý rozhodně pohoršen tím, že o něm hlava státu řekla, že je jen maskotem Miroslava Kalouska a tedy i skáče, jak Kalousek píská. „Tímto se mám urazit? Mne to spíše pobavilo,“ reagoval Schwarzenberg na slova Miloše Zemana. Jenže jeho spolustraníci již tak "pobaveni" nejsou. Hovoří o tom, že by se Zeman měl chovat důstojněji.

Pane Schwarzenbergu, Zeman říkal, že jste Kalouskův maskot. Slyšte odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg na inauguraci Miloše Zemana

Jak jen to jde, tak se prezident Miloš Zeman s exministrem Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) veřejně špičkují. Jenže někteří politici z TOP 09 jsou přesvědčeni o tom, že ze strany Zemana nejde o pouhé špičkování, jde prý o urážky.

Prezident Miloš Zeman o Schwarzenbegovi hovořil naposledy v neděli v Hovorech z Lán, které vysílá Český rozhlas. Tehdy označil předsedu TOP 09 za pouhého "maskota" místopředsedy strany Miroslava Kalouska.

"Rozhodně nehodlávám vykopávat válečnou sekeru s panem Schwarzenbergem z toho prostého důvodu, že podle mého názoru je pouze maskotem Miroslava Kalouska a říká to, co mu Miroslav Kalousek poradí. A s maskoty se neválčí," uvedl na konto bývalého šéfa diplomacie prezident.

Velvyslancování odmítl

Krátce předtím ale ještě prozradil, že před čtvrt rokem, když ještě nebylo ani ponětí o vládní krizi a předčasných volbách, nabídl Schwarzenbergovi místo velvyslance v Rakousku, ovšem Schwarzenberg jeho nabídku odmítl.

„Dlouho tam žil, mluví plynule německy stejně jako česky a byla by to jakási důstojná tečka za jeho politickou dráhou. Pan Schwarzenberg tuto vlídnou, opravdu vlídnou a přátelskou nabídku - to nemyslím ironicky - odmítl,“ vysvětloval v rádiu Zeman.

Schwarzenberg ale už včera médiím stačil sdělit, že chce zůstat politicky aktivní a žít v Čechách. A proto do Rakouska nešel.

„Chci žít u nás doma, to jsem vždycky říkal. Čtyřicet let jsem po tom toužil, pak se to podařilo, a tudíž nepojedu zase někam jinam,“ vysvětlil médiím Schwarzenberg.

Dnes ParlamentnímListům.cz k tomu dodal, že jej tato nabídka nijak nerozhodila, neboť za ní nic víc neviděl.

Kníže: Já se neurážím, spíše se bavím

„Tímto se mám urazit? Mne to spíše pobavilo,“ reagoval ale Schwarzenberg na zmínku o maskotovi.

„Svědčí to o tom, že pan prezident je bohužel poněkud mizerně informován. Poněvadž je sice pravda, že ve stranických záležitostech přenechám hlavně slovo Kalouskovi, ale v politickém souboji to vždy byly moje nápady. Když si někdy pustím hubu na špacír, tak je to moje huba, nikoliv někoho jiného. Ani se nepamatuji, kdy jsem se naposledy ptal Kalouska,“ uvedl dále exministr zahraničí.

„Pokud jsem se někdy Kalouska tázal, tak jen na to, co tomu říká. To bylo to jediné. Pan prezident je opravdu už úplně mimo. Kdyby byl trošku lépe informovaný, tak by to bylo prospěšné,“ dodal s úsměvem Schwarzenberg.

Jeho spolukolegové z TOP 09 ale ve spojistosti s "maskotem Miroslava Kalouska" již tak veselí nejsou.

Gazdík: Asi začala předvolební kampaň

„Myslím si, že už začala předvolební kampaň a výroky různých představitelů se zjevně přiostřují. Nemyslím si ale, že to je dobře, ale takto bohužel u nás volební kampaně probíhají. Pan prezident se hluboce mýlí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Podle něj rozhodně není Karel Schwarzenberg žádný nefunkční maskot. „Karel Schwarzenberg jako předseda TOP 09 udává zásadní politický směr a zásadní rozhodnutí jsou skutečně na něm. Narozdíl od pana prezidenta toto zažívám, neboť s ním vyjednávám třeba o tom, jestli se přidáme k rozpuštění Sněmovny a k předčasným volbám,“ reagoval dále Gazdík.

I v dalších případech je to ale prý kníže, kdo udává směr. „Mohl bych jmenovat desítky dalších případů, kdy jen on má poslední slovo. Není to rozhodně žádný maskot Miroslava Kalouska. Já to chápu jako urážlivý výrok,“ dodal.

K nabídce na post velvyslance pak dolnil:  „Já bych k tomu řekl jenom jedno: Karel Schwarzenberg není Livie Klausová.“

Zeman snad naráží na jeho věk?

Končící poslanec TOP 09 František Laudát zmínil, že hlava státu by měla být uvážlivější.

„Toto je směrem k panu Schwarzenbergovi nefér. Tím snad Zeman naráží na jeho věk, nebo na co? Pan Schwarzenberg by mohl také narážet na jeho konzumaci alkoholu...,“ pronesl pro ParlamentníListy.cz Laudát.

"Myslím si, že prezident by se měl chovat důstojně a korektně. Takto si totiž představuji normy slušnosti. Jestliže si ale Miloš Zeman představuje, že jsou toto normy slušnosti, které česká společnost potřebuje, tak já jsem přesně na opačném pólu názorů. Myslím si, že si snad ani neuvědomuje, že už sedí na Hradě, že už to není o tom, že by mohl jen tak špičkovat. Těžce nesu, když tímto stylem špičkuje poslanec, natož pan prezident. A navíc člověk, který byl dlouhá léta předsedou parlamentu a předsedou vlády,“ dodal Laudát se zdůrazněním, že toto je nejhorší možné nastavování standardů chování ve společnosti. „Žádné narážky, urážky a špičkování ještě v žádné zemi prosperitu nepřinesly,“ doplnil.

Exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek byl velmi krátký. „Takové výstupy nebudu komentovat. Vůbec,“ sdělil Drábek ParlamentnímListům.cz.

Langšádlová: Zeman říká nesmysly

„Je to samozřejmě úplný nesmysl. To, že pan předseda nepřijal nabídku pana prezidenta je navíc i logické, neboť Schwarzenbergové byli vždy vychováváni k tomu, aby nesli spoluodpovědnost za tuto zemi. A Karel Schwarzenberg v tomto postoji jenom následuje své předky,“ uvedla končící poslankyně Helena Langšádlová k nabídce postu velvyslance. Zmínka o maskotu ji ale již poněkud vyvedla z míry.

„Nezlobte se na mne, pan prezident říká úplné nesmysly a je proto naprosto nedůstojné to vůbec komentovat,“ dodala.

„Všichni, kdo známe pana předsedu Schwarzenberga a můžeme být poblíž jeho činností, tak víme, že tomu tak není,“ pronesl k maskotovi místopředseda Starostů a nezávislých (STAN), exposlanec Stanislav Polčák.

Polčák: Je to nedůstojné

„Karel Schwarzenberg má zásadní vliv na rozhodování strany TOP 09 a já jsem ho mnohokrát zažil v situaci, kdy si dupnul. Týkalo se to například programových bodů,“ zastal se dále Polčák svého předsedy.

„Myslím, že tato debata je hodně nedůstojná prezidenta republiky a mohli bychom tak třeba diskutovat o tom, kdo je maskot například ruských zájmů,“ reagoval dále Polčák, kterého ale nabídka postu velvyslance pro Schwarzenberga nijak nepohoršila.

„Chci věřit tomu, že to byla upřímně míněná nabídka prezidenta. Všichni vidí, že pan předseda má před sebou ten nejdůležitější úkol ve svém životě, totiž obhajobu parlamentní demokracie ve volbách. Pokud to ale byla upřímně myšlená nabídka, tak tomu rozumím, neboť pan Schwarzenberg je osoba nejvíce povolaná na velvyslancování v Rakousku,“ zmínil dále.

Polčák tak prý rozhodně nechce zkoumat, zda to byla nějaká ironie od Miloše Zemana. „Já jsem to vskutku pochopil jako vážně míněnou nabídku a proto ji i vážně komentuji. Doufám, že ze strany pana prezidenta to bylo myšleno skutečně upřímně. Ovšem vím, že nějaké napětí mezi těmito dvěma osobami je tady dlouhodobé. To nesouvisí jenom s prezidentskými volbami, ale i s tím, že každý prezentují jiný hodnotový systém,“ doplnil Polčák.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…