Pane, vy jste neumřel včas? Tak se prý ráda ptá pojišťovna

28.05.2012 13:31

Pokutu ve výši tří milionů korun dostal od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) mostecký hospic, který se stará o nevyléčitelně nemocné pacienty. Vyměřená sankce byla udělena údajně za administrativní úkony, které se přitom celé roky prováděly shodně a žádné předešlé kontrole nevadily. Jedno z pouhých dvou zařízení v Ústeckém kraji, které zajišťují pacientům před smrtí důstojné prostředí a zmírnění bolestí, bylo téměř vystaveno omezení péče.

Pane, vy jste neumřel včas? Tak se prý ráda ptá pojišťovna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Nad několikamilionovým „trestem“ zprvu vedení nestátního zdravotnického zařízení kroutilo hlavou, protože z kontrolní zprávy vyplývaly v podstatě malichernosti. Například že v dokumentaci jsou některá vyjádření lékaře příliš strohá. Vyměřenou sumu proto považovalo za neuvěřitelnou, vysokou a doslova likvidační. Pojišťovna navíc, aniž by došlo k nějaké dohodě o splátkách, svévolně přestala už za únor a březen proplácet úhrady za péči, byť o pacienty je postaráno příkladně. Měsíčně přitom za výkony dostává instituce až  460 tisíc korun. Ředitelka zařízení požádala o smír. Navrhla jednání nejprve na 30. duben s tím, že je ochotna se smířit s adekvátní pokutou a ještě rozloženou do splátek.

Kritika nehumánnosti

VZP si ale dávala na čas a přesunula jednání až na minulý týden. Do té doby si stihli s jejím generálním ředitelem vyměnit korespondenci nejvyšší představitelé města Mostu, které patří mezi zakladatele hospice.

„Vypadá to jako záměrný cíl likvidace hospice. Ten má velmi dobrou pověst,“ uvedla svůj názor náměstkyně primátora města Mostu Hana Jeníčková. Konšelé dopisem požádali o vstřícný a citlivý přístup při řešení celé problematiky. Odpovědí ředitele VZP Pavla Horáka byli dosti znepokojeni a nehodlali nechat ruce v klíně. Mimo jiné totiž vyšlo na povrch, že někteří pacienti prý vůbec neměli být podle názoru pojišťovny v zařízení ošetřováni, byť sem byli posláni svými lékaři a prošli řádně vstupní procedurou hospice: Několik nemocných údajně nejen nemělo být přijato, ale dokonce zde prý pobývali „příliš dlouho“. Ovšem u onkologicky nemocných pacientů, kteří mezi klienty převažují, je dosti těžké posoudit, kolik dní, týdnů či měsíců budou péči potřebovat. Nad tím se pozastavuje i vedení mostecké radnice.

„Je to poslední cesta člověka. Leckdy lékař sdělí diagnózu, ale člověk je zde mezi námi ještě dlouho. Že hospic neměl poskytovat péči a říci ´Pane, vy jste neumřel včas?´“ nelíbí se nehumánní postoj pojišťovny náměstkyni primátora města Mostu Haně Jeníčkové, která navíc zdůrazňuje, že hospic není zařazen v systému a neexistují pravidla, jak má být tato specifická péče poskytována. „Má dobré jméno. Kroky pojišťovny jsou likvidační. Je to celé špatně,“ zněl její další názor. „Přerůstá to do bizarních rozměrů,“ přizvukoval jí náměstek primátora města Mostu Karel Novotný.

Podle slov Hany Jeníčkové ředitel pojišťovny Pavel Horák Mosteckým napsal, že hospici nabídl výhodnou dohodu o úhradě pokuty – splátkování tří milionů protáhl z 24 měsíců na 30, tedy o šest. To za vstřícné nepovažují, protože i tak by to znamenalo, že by hospic musel splácet sto tisíc korun měsíčně, což je pro podobné ústavy nepředstavitelné.

Menší zlo

Tento týden nastal pozitivní zvrat, i když pokutu pojišťovna neodpustí. „Jednání o smíru se uskutečnilo, proběhlo seriózně, informace z něj ale nemohu sdělovat,“ uvedla ředitelka Hospice v Mostě Blanka Števicová, která na jednání jela s představou kompromisu snížení alespoň na polovinu a rozložení do čtyř let. Z otázky, zda tedy VZP trvá na celé částce a povolí o půl roku delší splátkování, vyplynulo, že původní tři miliony korun může hospic splácet ještě déle. Co nastane, pokud to s dotacemi a mecenášstvím pro hospic nebude růžové, nechce nikdo předvídat.

„Musíme se s tím vyrovnat. Budeme se snažit, chceme fungovat dál a pro veřejnost se nyní nic nemění,“ konstatovala ředitelka a dodala: „Nutno říci, že velkou pomocí byli jak politici mostecké radnice, tak senátorka Dernerová i samotný ministr zdravotnictví, kterého jsem oslovila.“ Přesto zaměstnanci hospice trvají na tom, že žádný z pacientů nebyl přijat neoprávněně a péče je odváděna velmi kvalitně a bez jakýchkoliv stížností.

Ročně putuje na pojištěnce do hospice od VZP kolem pěti milionů korun. Samotné zařízení na péči shání dalších přibližně 60 procent výdajů. Celkový rozpočet zařízení, které má i vlastní kapli a místnost posledního rozloučení, je kolem 13 milionů korun ročně. Založilo jej před sedmi lety město Most, Kiwanis klub Most-Litvínov, Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Mostě - Litvínově, někdejší primář a posléze ředitel hospice Jiří Pešek a lékařka Marie Vaníčková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …