Parkanová to rozsekla? TOPka možná míří k rozpadu

18.06.2012 17:44

Kauza poslankyně Vlasty Parkanové (TOP 09) může pořádně zamíchat kartami v celé TOPce. Je možné, že Starostům a nezávislým (STAN) nebude po chuti být i nadále její součástí. Politolog má jasno, poslanci k podobné možnosti zatím spíše mlčí. A pozornost odvádí k samotné Parkanové.

Parkanová to rozsekla? TOPka možná míří k rozpadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová ve sněmovně

Kauza z korupce obviněné poslankyně TOP 09 Vlasty Parkanové může pořádně zamávat nejen českou politickou scénou vůbec, ale i kartami rozdanými uvnitř její vlastní partaje. V souvislosti s tou se hovoří o rozkolu - na starolidovce, tedy právě TOPáky sdružující se kolem Vlasty Parkanové, šéfa financí Miroslava Kalouska a dalších, a pak na "přímé" TOPáky a členy STAN, tedy lidi kolem šéfa klubu Petra Gazdíka.

Právě lidoveckou politikou nepolíbení členové TOPky se ke kauze Parkanová staví o poznání kritičtěji než ti, kteří s exministryní obrany působili i v KDU-ČSL, respektive ve vládě Mirka Topolánka, která smlouvu na letouny CASA podepisovala.

Heger tvrdě: Vydat a vyšetřit

Za všechny hovoří třeba vyjádření ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), který se v nedělní Partii TV Prima ohledně Vlasty Parkanové nijak nežinýroval. Fakta prý hovoří jasně - vydat a vyšetřit.

Politolog: Nezávislým bude lépe

Politolog Zdeněk Zbořil připouští, že v souvislosti s kauzou Parkanová může dojít k rozkolu v partaji. "K rozpadu TOPky to nepovede, ale třeba příznivci STAN mohou mít nápad, že jim bude lépe pod značkou nezávislých, ta působí mnohem lépe než spojení s TOPkou, na to by mohli doplatit. Je tak možné, že se před krajskými volbami od TOPKy oddělí, budou chtít působit na vlastní pěst," řekl redakci politolog s tím, že boj o Vlastu Parkanovou bude ještě hodně napínavý.

Kalouskova hádanice

"Může dojít k hádanici s Kalouskem i se starosty, Gazdík i Heger už to naznačili," tvrdí Zbořil s tím, že podle jeho názoru by členům STAN bylo v současnosti lépe samotným než ve spojení s TOPkou.

Té prý výrazně klesá popularita a předčasné volby by ji tak dle Zbořila mohly dovést i pod pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny. Podle  poslankyně TOPky Jany Kaslové však situace není nijak dramatická. Každý z poslanců má prý právo na svobodný názor.

Poslankyně: Pnutí nevnímám

"Každý poslanec se rozhoduje pouze na základě svého svědomí. Já osobně bych se však prozatím vyvarovala jakéhokoliv závazného stanoviska, a to zejména proto, že zatím nezasedal a nerozhodl Mandátový a imunitní výbor, který je v této chvíli jediný příslušný a nejpovolanější. I já osobně si počkám na jeho jednání a teprve poté se svobodně rozhodnu. Osobně žádné pnutí v klubu TOP 09 ohledně této kauzy nevnímám," řekla redakci Kaslová.

To poslanec Václav Kubata je nerozhodný. "Čekám na další informaci od našich zástupců v mandátovém a imunitním výboru a pak se rozhodnu," řekl redakci s tím, že jasné stanovisko ohledně případu Vlasty Parkanové dosud nemá. Stejně zareagoval i poslanec Stanislav Polčák. Dosud nechce předjímat žádné závěry. Počká si na resumé výboru.

Poměry v TOP 09 tak zatím poslanci úzkostlivě tají. Už v minulém týdnu ale vyšlo najevo, že nejsou tak idylické, jak to na první pohled vypadá. Do TOPky se opřel třeba poslanec Věcí veřejných Oto Chaloupka.

Chaloupka: Teror

"Podívejte se například na úterní hlasování TOPky. Našlo se sice pár odvážných, kterých si za to vážím. Sice neměli odvahu hlasovat proti vydání, ale našli odvahu odejít ze sálu a nepodpořit mé vydání. Pak jsem se dozvěděl, že z toho měli problémy. Vážím si toho o to víc, protože vím, jaké jsou v TOPce podmínky a jaký tam panuje teror, jaká tam je vláda tvrdé ruky. Ale jak TOPka urputně trvala na tom, aby byl Chaloupka vydaný, je, když to řeknu mírně, poněkud podivné a mohlo by to mít něco společného s těmi církevními restitucemi," uvedl Chaloupka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …