Paroubek: Dienstbier je nula, Fischer má divné okolí

09.12.2012 20:25

Expremiér Jiří Paroubek a jeho strana NS-LEV 21 mají jasno, koho podpoří v historicky první přímé prezidentské volbě. Nebude to ani bývalý nominant ODS na premiéra Jan Fischer, ani kandidát sociální demokracie Jiří Dienstbier, ale Miloš Zeman. Mezi prezidentskými uchazeči je totiž jedinou osobností, která už v politice něčeho dosáhla.

Paroubek: Dienstbier je nula, Fischer má divné okolí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Expremiér Jiří Paroubek a jeho strana NS-LEV 21 mají jasno, koho podpoří v historicky první přímé prezidentské volbě. Nebude to ani bývalý nominant ODS na premiéra Jan Fischer, ani kandidát sociální demokracie Jiří Dienstbier, ale Miloš Zeman. Mezi  prezidentskými uchazeči je totiž jedinou osobností, která už v politice něčeho dosáhla.

Bývalý předseda vlády Jiří Paroubek oznámil, že jeho strana NS-LEV 21 doporučila svým členům a příznivcům podporovat v nadcházející prezidentské volbě Miloše Zemana. „Z pelotonu těch, kteří kandidují na prezidenta, je Miloš Zeman jedinou osobností, která měla určité výsledky v čele vlády České republiky,“ vysvětluje pro Parlamentnílisty.cz Jiří Paroubek, i když se netají tím, že jsou věci, které mu vadí.

„Například že v roce 2007 měl nepochybně podíl na vzniku Topolánkovy vlády, kterou podpořili dva jeho lidé Melčák a Pohanka. Stejně tak v květnu roku 2010 de facto odebral možná rozhodující hlasy sociální demokracii, čímž poškodil levici, a tím umožnil vznik Nečasovy vlády. To ale nic nemění na našem stanovisku. V politice se často nevybírá podle toho, kdo je větší pašák, ale podle toho, kdo je menší zlo. A Miloš Zeman je určitě menší zlo než Jan Fischer,“ tvrdí předseda NS-LEV 21.

Fischer má kolem sebe hodně podezřelých individuí

„Jan Fischer má kolem sebe hodně podezřelých individuí, počínaje panem Novákem, který podepisoval objednávky firmě ProMoPro. Jsou kolem něj podezřelí lidé a podezřelé mocenské skupiny,“ říká Jiří Paroubek o muži, na němž se v roce 2009 dohodl s předsedou ODS Mirkem Topolánkem jako na předsedovi úřednické vlády.

„Byl nominantem ODS, to už samo říká, že to byl člověk mimo můj myšlenkový a politický okruh. Měli jsme korektní vztahy, ale pokud ho úrovní práce mám srovnávat s Milošem Zemanem, tak to se nedá. Jan Fischer byl udržovací premiér, který nic velkého ani pozitivního neudělal, nikdy nic pořádně nerozhodoval, protože to za něj udělali jiní. To Miloš Zeman jako předseda vlády, málo platné, určité pozitivní výsledky měl,“ hodnotí Jiří Paroubek dva nejžhavější prezidentské kandidáty.

Kandidát ČSSD nic nepředvedl, jen se narodil do dobré rodiny

Rozdíl mezi nimi vidí i v tom, že se Miloš Zeman nikdy nevyjádřil k důchodové reformě v tom směru, že je ještě příliš měkká, nebo že by neumožnil vznik vlády levice podporované komunisty, jak to řekl Jan Fischer. „Já si myslím, že ten střet, který se uskuteční, bude mezi hlavním kandidátem pravice a hlavním kandidátem levice,“ nepochybuje Jiří Paroubek o tom, že Jan Fischer je kandidátem pravice.

Na plné čáře to vyhrává Miloš Zeman u předsedy NS-LEV 21 i ve srovnání s kandidátem nejsilnější parlamentní strany Jiřím Dienstbierem, který bývá označován za nejlevicovějšího ze všech uchazečů o úřad hlavy státu. „Jiří Dienstbier je politická nula a ještě v životě nic, kromě toho, že se narodil do dobré rodiny, nepředvedl. Takže Miloš Zeman je proti němu titán,“ tvrdí Jiří Paroubek.

Kolem Fischera se vytvoří inteligentnější Věci veřejné

Pokud by Miloš Zeman nepostoupil do druhého kola, tak by prezidentská volba pro předsedu NS-LEV 21 skončila. „Právě proto Miloše Zemana podporujeme, že si myslíme, že je schopen postoupit do druhého kola i porazit toho hlavního kandidáta pravice. Netvrdím, že nevidím jiného vhodného kandidáta, ale nikoho takového, kdo by měl reálně naději postoupit do druhého kola. Tam se dostanou Jan Fischer a Miloš Zeman,“ říká pro ParlamentníListy.cz přesvědčivě Jiří Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Bývalý premiér také očekává, že prezidentské volby budou v příštím roce ovlivňovat domácí politickou scénu. „Kolem Jana Fischera, ať bude zvolen prezidentem, nebo ne, se s velkou pravděpodobností soustředí nějaká nová kvazipravicová strana, takové inteligentnější Věci veřejné. A domnívám se, že se to spojí s aktivitami pana Babiše, případně pana Janečka,“ usuzuje Jiří Paroubek na spojenectví dvou boháčů s bývalým předsedou úřednické vlády.

Dienstbierova porážka znovu oslabí sociální demokracii

Z toho také vyvozuje, že bude existovat silná tendence k tomu, aby bylo možné po příštích volbách ustavit novou pravostředovou vládu. „A zcela nepochybně porážka Jiřího Dienstbiera bude znamenat silné oslabení sociální demokracie, která už v letošních krajských volbách ztratila oproti těm krajským v roce 2008 třetinu voličů a bude ztrácet dál,“ dodává Jiří Paroubek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…