Paroubek: Svěráku a Vieweghu, domlouvejte si smlouvy jako já

17.12.2011 11:57

Čeští spisovatelé se podivují nad nezvykle velkým honorářem, který obdržel expremiér Jiří Paroubek za své knihy. Ten od vydavatele za dva knižní tituly obdržel čtyři miliony korun, čímž médiím vysvětloval koupi domu na řecké Ithace. Spisovatelé, které oslovila MF Dnes, jednohlasně říkají, že taková výše odměny je těžko uvěřitelná, sami prý mají mnohem méně i přesto, že patří k nejprodávanějším. Podle předsedy Paroubka jde jen o politické útoky a závist. Mají si prý vyjednat lepší smlouvy.

Paroubek: Svěráku a Vieweghu, domlouvejte si smlouvy jako já
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Paroubek měl prodat 43 tisíc výtisků svých pamětí a inkasovat čtyři miliony korun. To by podle nejprodávanějšího spisovatele v České republice Michala Viewegha znamenalo, že expremiér a předseda nové strany Národní socialisté – Levice 21. století dostal z každého prodaného výtisku téměř padesát procent.

Anketa

Věříte, že dům v Řecku je za výnosy z prodaných knih?

73%
13%
hlasovalo: 879 lidí
„V důsledcích by to znamenalo, že nakladatel, redaktor, grafik, tiskař, distributor i knihkupci odvedli svou práci prakticky zdarma, bez nároku na zisk, pouze z lásky k Jiřímu Paroubkovi,“ ironizuje pro MFD Viewegh. Přičemž sám prý ze svých knih dostává dvacet procent s tím, že už i taková odměna je výjimečná.
Paroubkovu zbohatnutí z knih nevěří ani například spisovatelka Barbara Nesvadbová, je to podle ní naprosto nereálné. Jediné vysvětlení by prý bylo, že by Paroubkův nakladatel byl zároveň jeho sponzorem.

Halina Pawlowská vtipkovala, že koupi knihy měli třeba za povinnost všichni jeho spolustraníci. Podle Zdeňka Svěráka nedostává padesátiprocentní honorář nikdo, on sám prý nejvíc dostal dvanáct. Velmi podobně se v článku vyjádřil i Arnošt Goldflam. Podle Paroubkovy manželky Petry na tom však není nic podivného, jde prý jen o negativní kampaň proti jejímu manželovi.

Stejně to vnímá i sám Paroubek. Zmínění spisovatelé mu prý jen závidí, jak dobré podmínky si byl schopen vyjednat. „O tom si můžou psát třeba ještě tři neděle, ale já mám uzavřenou smlouvu na postoupení autorských práv a ta smlouva zní, tak jak zní a zbytek mě nezajímá. To jestli si ve své závistivosti někdo něco říká, tak je jeho věc. Mají si domlouvat smlouvy, které budou odpovídat jejich představám. Já jsem takovou smlouvu měl a s vydavateli, které mi nabídli jiné podmínky, jsem nevyjednával,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda NS – LEV 21.

Podle něho jde pouze o útoky politických oponentů. „Pan Viewegh se politicky angažuje někde jinde, pan Svěrák také někde jinde, paní Nesvadbová si jako příznivkyně ODS může říkat, co chce a je mi to celkem jedno. Mám prostě smlouvu, tu jsem splnil, odevzdal jsem knihy a ty se podle vydavatele prodávají, k tomu není co dodat. Ať si tedy zkusí takové podmínky taky vyjednat, jestli jim to někdo dá,“ vzkazuje literátům Jiří Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…