Paroubek je proti zaměstnávání cizinců

14.08.2009 11:55

Předseda ČSSD se při své návštěvě Kutné Hory vyjádřil v tom smyslu, že nepovažuje za šťastné zaměstnávat lidi z „jiných kultur“.

Paroubek je proti zaměstnávání cizinců

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek při své čtvrteční návštěvě kutnohorského úřadu práce prohlásil: "Není vhodné zaměstnávat lidi z jiných kultur, už tu pak zůstanou. Naučí se jazyk, mají děti a je z toho etnický problém." Učinil tak podle serveru Aktuálně.cz v kanceláři plné úředníků a novinářů.

Později, když zjistil, že jeho slova převzala další média, vydal prohlášení, které mělo za úkol výrok objasnit. "Kategoricky odmítám jako lživé informace některých médií o mém údajném 'rasistickém výroku'," napsal.

Na návštěvu Kutné Hory přijel Paroubek i se svým kolegou Davidem Rathem. Na úřadě práce se zajímal o dopady krize a nabídku volných míst.

"V regionu je osmiprocentní nezaměstnanost. Zřejmě ale ještě poroste," informovaly předsedu socialistů úřednice. Podepíše se na tom konec sezónních prací, útlum cestovního ruchu a příval absolventů škol. 

"Jen málokdo je lačný hrnout se do práce," zhodnotil to Paroubek.

Rozhovor se stočil i na tchajwanskou společnost Foxconn, která vyrábí v Kutné Hoře LCD monitory a počítačové součástky. Podle slov úředníků si firma zaměstnance hlavně dováží z Vietnamu a Mongolska. 

"Jsou prý ve srovnání s českými dělníky velmi disciplinovaní a svědomití. Navíc tvrdá práce, zvlášť pokud je na směny, naše lidi neláká," vysvětlovala jedna z kutnohorských úřednic.

Cizinci mohou za pokles ceny práce

Jiří Paroubek reagoval tvrzením, že tak dochází ke snižování ceny práce. Navíc lidé „z jiných kultur" tu pak pravděpodobně zůstanou už natrvalo a generují etnické problémy.

"Pan předseda to nemyslel zle, to vyjádření padlo v souvislosti s nezaměstnaností. Pokud jde o lidi ze třetích zemí, tak by měli vždy dostat nejprve přednost čeští lidé," mírnila poté předsedovo prohlášení tisková mluvčí ČSSD Kateřina Blechová.

Podobné stanovisko zastává i stínový ministr práce a sociálních věcí za sociální demokracii Zdeněk Škromach. "Není vhodné upřednostňovat zaměstnance ze třetích zemí, pokud tady máme ekonomickou krizi a velkou nezaměstnanost. Nejprve by se měla práce nabídnout občanům českým, pak lidem z Evropské unie a nakonec až pracovníkům ze třetích zemí," uvedl.

„Nešťastná" slova Jiřího Paroubka odmítl komentovat.

Foto: paroubek.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…