Paroubek si věří: Do sněmovny se dostaneme, získáme dvanáct procent

14.04.2013 18:00

NA HRANĚ S XAVEREM Předseda LEV 21 Jiří Paroubek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zhodnotil směřování své strany a odvážně odhadl i výsledek pro nejbližší parlamentní volby. Co se týče jeho bývalého spolupracovníka, dnes vazebně stíhaného poslance Davida Ratha, myslí si někdejší předseda ČSSD, že justice v jeho případě nepostupuje fér. Měřit by se podle něj mělo všem stejně.

Paroubek si věří: Do sněmovny se dostaneme, získáme dvanáct procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Paroubek

Anketa

Která z levicových stran je vám nejbližší?

21%
63%
5%
hlasovalo: 13401 lidí

Rozhovor s Jiřím Paroubkem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý. 

V jaké kondici je momentálně LEV 21?
V současné době připravujeme programové dokumenty. Zpracovali jsme ekonomický program, nyní k němu dostávám připomínky. V krátkém čase s tímto programem půjdeme na veřejnost, aby o něm mohla vzniknout diskuze. A pracujeme také na programu komplexním, protože za rok, kdy jsme dělali jeho poslední aktualizaci, poněkud zastaral. Do poloviny května by měl být hotový. Na přelomu května a června bude pak následovat programová konference, kde bych chtěl rovněž představit stínovou vládu a svůj sbor poradců. Potřeba je však vytvořit také krajské reprezentace. Jít by mělo o lidi v regionech známé, osobnosti s pozitivním životním příběhem, které, abych tak řekl, nekradou. Hledat budeme také takové marketingové nástroje, aby se veřejnost pomalu mohla dozvídat, jaké jsou naše záměry.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Jak si vlastně vaše strana stojí ekonomicky?
Za minulý rok jsme měli výdaje a příjmy vyrovnané. Šlo o první rok strany a žili jsme pouze z toho, co jsme dostali buď od sponzorů nebo skrze příspěvky od členů. Šlo zhruba o 35 milionů. Na rozdíl od jiných politických stran tedy nejdeme do roku 2013 s dluhem. Předpokládám, že i v letošním roce bude naše činnost zajištěna.

Národní socialisté jsou tradiční stranou v jejíž historii bychom nalezli mnoho osobností, přesto se však vaše strana v jednotlivých letech potácela na chvostu politického pelotonu. Kolik lidí z těch starých národních socialistů s vámi spolupracuje?
Jsou to spíš jednotlivci. Nejmladším z nich je kolem šedesátky. V našich očích jde především stále o stranu Edvarda Beneše. Spíše než dozadu, díval bych se ale do dneška a do budoucnosti. Proto klademe důraz i na nezávislé kandidáty, protože poptávka po nich je nyní mnohem větší, než si některé jiné strany chtějí přiznat.

Co mladí lidé? Jsou tací, kteří by měli zájem o spolupráci s národními socialisty?
Mezi stínovými ministry strany budou dva velmi mladí lidé. Stínovou ministryní práce a sociálních věcí bude Tereza Bernardová – zajímavá, krásná, inteligentní mladá dáma, které je 31 let. Stínovým ministrem zahraničních věcí bude doktor Ondřej Kosina, kterému je rovněž 31 let – velmi vzdělaný mladý člověk s velikým přehledem. Myslím, že je to důkaz toho, že strana je otevřená i velmi mladým lidem a dává jim příležitost.

A co mladí lidé přímo z ulice?
Přes polovinu naší strany tvoří lidé do 35 let, takže my jsme velice mladá strana. Tím, jak v podstatě nemáme sekretariáty, mohou přihlášky probíhat pouze on-line. A jelikož internet používají většinou spíše lidé mladšího a středního věku, tak to takto vzniklo.

Jaký očekáváte výsledek voleb, které budou více než za rok?
Je to zatím ještě hodně vzdálené. V průzkumech agentury SANEP jsme se pohybovali kolem tří až čtyř procent, což není na začínající stranu málo. Pokud jde o parlamentní volby, myslím, že můžeme očekávat výsledek mezi osmi a dvanácti procenty.

Kdyby to bylo míň, byla by to pro vás prohra?
Vítězství je v každém případě mít přes pět procent a dostat se do sněmovny. Tuto laťku myslím zdoláme.

Pokud by tomu tak bylo, kdo je pro vás potencionální koaliční partner?
Samozřejmě jsou to levicové a levostředové strany.

Umíte si představit vyjednávání se sociální demokracií?
Vyjednávat se v našich podmínkách musí s každým, tedy i s ČSSD a KSČM.

Vypadá to, že se vaše vztahy s ČSSD jaksi narovnaly a konsolidovaly, je tomu tak?
Pro mě osobně by bylo mnohem horší v ČSSD zůstat, být tam různým způsobem utlumován a nemít možnost vystupovat na veřejnosti ve prospěch svých voličů. Vybudovat levicovou až levostředovou stranu bylo podle mého nejlepší řešení. LEV 21 může být pro sociální demokracii zároveň takovým dobrým zrcadlem, aby se občas ohlédli a viděli, co třeba dělají špatně. Nejsem mstivý člověk a nikdy se to o mně ani nedalo tvrdit. Jsem připraven spolupracovat s každým. Kdokoliv v dnešní tragické době přichází se zájmem o změnu, je náš partner.

O vás před pár dny proběhla zmínka, že jste ve vězení navštívil Davida Ratha. Proč jste za ním šel?
Je potřeba, aby politici dělali jasnou politiku. Davida Ratha jsem měl ve své vládě a byl dobrým ministrem zdravotnictví. Spolupracoval jsem s ním dlouhá léta a nepatřím k lidem, který by dneska řekl, já toho člověka neznám. Nevím, zda je vinen či nevinen, ale to se doufám dozvíme u soudu. Zdá se mi, že ne všechny věci kolem něj jsou dělány fér, že je mu znemožňována dobrá obhajoba, protože je stále udržován ve vazbě. Zajímala mě jeho koncepce obhajoby, zajímaly mě jeho legislativní návrhy, které ve vazbě plodí s poměrně velkou kadencí, přičemž řadu těch věcí považuji za potřebné a jsem ochoten je podpořit.

V čem není fér projednávání případu Davida Ratha?
Nemá možnost se řádně připravovat na svoji obhajobu. Obstavením majetku se mu zužují možnosti použít peníze právě na obhajobu. I když nechci celou tu záležitost bagatelizovat, existují mnohem závažnější věci, než jak je tomu u něj. Když si vezmu bývalého náměstka exministra Drábka, tak ten byl po dvou týdnech propuštěn na svobodu i přesto, že se v jeho případě jedná možná o desítky či stovky milionů korun, které byly vyházeny z kapes daňových poplatníků. Měřit by se mělo všem stejně.

Dá se říct, že jste s Davidem Rathem přátelé?
Vykáme si. Vždy mezi námi byl určitý odstup. Každý přece jenom jsme z jiné generace. Máme za sebou jiné životní zkušenosti a rozdílný pohled na život v řadě oblastí. Já jsem, pokud jde o vztahy, spíše konzervativní člověk, zatímco David Rath je v tomto řekněme více renesanční. Řada lidí, s kterými si v ČSSD tykal a dával najevo přátelství, dnes dělá, že ho nezná. To mi přijde trochu smutné.

Divil byste se, kdyby David Rath takzvaně promluvil?
Věřím, že David Rath bude u soudu mluvit pravdu a nic než pravdu.

Máte o něj strach?
To nejhorší období asi už je za ním a představy některých lidí, že ho zlomí, se nenaplnily.

Co soudíte jako ekonom o případu na pražské radnici?
Více jak 14 let jsem byl členem pražského zastupitelstva, 6 let jsem byl náměstkem primátora pro finance a zažil jsem tedy i ten obrovský investiční boom, díky němuž přišly do Prahy soukromí investoři. Když dnes vidím ta nekvalifikovaná rozhodnutí pražské rady, kdy deset z jedenácti členů je obviněno policií, myslím, že tito lidé by měli politiku úplně opustit a vyhlášeny by měly být nové volby. Navíc mám velmi nepříjemné signály o pasivitě Rady hl. m. Prahy vzhledem k investorům. Měli by si uvědomit, že jsou politici, vylézt z ulity a starat se o další rozvoj města.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…