Paroubek to schytává: Utíkáš. Ani odejít z ČSSD neumíš slušně

07.10.2011 11:04

AKTUALIZOVÁNO Expředseda ČSSD Jiří Paroubek oznámil, že odchází z ČSSD. "Nechci být ve straně, která má za cíl být soft verzí ODS, ani v jedné straně s politickou mafií, která ovládla Ústecký kraj," vysvětlil svůj odchod Paroubek. V Poslanecké sněmovně to uvedl na brífinku, jehož se zúčastnil i Jiří Šlégr a Petr Benda.

Paroubek to schytává: Utíkáš. Ani odejít z ČSSD neumíš slušně
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Paroubek na tiskové konferenci

"Jsem zhnusen z toho, jak se k této rakovině staví dnešní ČSSD," uvedl zklamaný exšéf sociální demokracie.

Její současné praktiky prý nechápe. "Místo skalpelu nabízí mafiánům ze severu nejdříve whisky. Trpělivost došla - dnes jsem ohlásil svůj odchod," komentoval Paroubek svůj odchod z ČSSD. Z ní zamíří do uskupení Národní socialisté - levice 21. století. Vstoupí do něj hned poté, co bude zaregistrováno jako politická strana ministerstvem vnitra. Jelikož jsou připraveny stanovy, posbíráno dostatečné množství podpisů, vše je prý otázkou několika příštích dnů. Vzápětí se objevila spekulace, že by dokonce strana mohla být zaregistrována již k zítřejšímu dni. Stejně jako hokejista Jiří Šlégr, který ČSSD opouští spolu s Paroubkem. Benda, který se brífinku také účastnil,  řekl, že své členství ukončí taktéž během několika příštích dnů.

"Bude to strana přísně opoziční k současné vládě. Objeví se v ní řada nových tváří - ať už ze svobodných povolání, neziskových organizací, advokátů, lékařů. Bude prosazovat mimo jiné i ideály, jež ČSSD opustila," slíbil Paroubek. To, kolik známých tváří ze současné ČSSD by se k ní mohlo připojit, nekomentoval. Dokonce nekonkrétně odpověděl i na to, zda s ním vstoupí do strany i jeho manželka Petra. Ta opustila ČSSD již letos na jaře. "Určitě mě bude nadále podporovat. To, zda se stane členkou nové strany, zatím nechme otevřené," řekl jen.

Dalším členem rebel Škárka? Je připraven jednat

Tak jak již před několika týdny jako první ParlamentníListy.cz naznačily, jedním z členů nové strany by mohl podle současných kuloárových informací i Jaroslav Škárka - vyřazený rebel Věcí veřejných.

"Pokud bude mít pan Škárka zájem o jednání, jsem k němu v nejbližších týdnech připraven, ale musí si být vědom, že je to strana reformně socialistického typu," řekl na toto téma Paroubek. Škárka následně redakci potvrdil, že je skutečně ochotný v příštím týdnu s Paroubkem na toto téma jednat.

Silné ambice nové neparlamentní strany

Strana bude neparlamentní, přesto Jiří Paroubek oznámil, že má velmi silné ambice - uspět v krajských volbách. Tím by se tak mohly naplnit i vize, o kterých se zatím pouze spekulovalo, že by se Paroubek mohl ucházet v příštím volebním klání o post hejtmana Ústeckého kraje.

Silná slova a ostrá kritika 

Brífing, na kterém Jiří Paroubek spolu s dalšími sociálními demokraty svůj odchod ohlásil, byl plný i dalších silných výroků.

"Strany se mění, lidé zůstávají. To už říkal Winston Churchill, když ho - v jeho vidění světa - otravovali novináři s dotazem, jak může přecházet mei stranou liberální a konzervativní," řekla také Paroubek. A připomněl, že demokratická politická strana je slib. Demokratická politická strana má podle něj program jako svůj závazek. A slib, daný voličům, je jejím nepřekročitelným zákonem.

"Už proto nemohu dále chodit mezi lidi, podávat jim jako bývalý premiér a předseda ČSSD ruce, když neumím vysvětlit, proč třeba hejtmani za ČSSD vypověděli smlouvu s voliči z roku 2008. Nejdříve opustili slib boje proti poplatkům a dnes se připravují na privatizaci krajských nemocnic," pokračoval ve svém pátečním prohlášení u příležitosti oznámení svého ukončení členství v ČSSD Paroubek. Mimo jiné uvedl, že je také zděšen z toho, jaká neúcta k programu a základní myšlence strany, k tomu, proč v roce 1989 a 1990s Jiřím Horákem stranu obnovoval, opanovala dnešní ČSSD.

Čtěte také:

Tím ovšem silná slova nekončila. "Před dvaceti lety jsem obnovoval ČSSD jako společenství lidí, pro něj je slušný a poctivý člověk na prvním místě. Dnes je to bohužel u sociálních demokratů jinak. Proto přicházela kritika poměrů v ČSSD. Byla voláním na poušti. Proto odcházím," zdůraznil ještě jednou Jiří Paroubek.

Na dotaz, zda odchodem ze strany nevnímá po čase poněkud jinak chování bývalých poslanců ČSSD Pohanky a Melčáka, však razantně odpověděl. "Ne, oni byli zrádci, protože nikdy neplnili program, za který byli zvoleni a nechali se koupit vládní stranou - jejich úmylsy byly ryze korupční. Já odcházím proto, že vidím, že program, za který jsem byl zvolen, není plněn, ale je naoapak hrubě pošlapáván," reagoval Paroubek. K tomu, zda neuvažuje o složení poslaneckého mandátu, k čemuž vyzýval v jiných případech odchodů či přestupů politiků, odpovědět odmítl.

B. Sobotka: Nemá žádný důvod k tomu, aby odcházel z ČSSD

Stávající předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale nad postupem těchto sociálních demokratů kroutí hlavou. Podle něj totiž nemá Jiří Paroubek žádný programový ani jiný důvod k tomu, aby odcházel z ČSSD a zakládal novou politickou stranu.

„ČSSD hájí důsledně sociální stát, hodnoty spravedlnosti a solidarity. Dodržujeme všechny závazky vůči voličům. Několikrát jsem žádal Jiřího Paroubka, aby v ČSSD zůstal. Pokud se skutečně rozhodne jinak, budem muset pokračovat v odporu proti vládním reformám bez něj," řekl ParlamentnímListům.cz B. Sobotka.

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka Paroubek do poslední chvíle neřekl svůj záměr ani vedení strany. "Utekl od jednacího stolu. Jednání totiž nebyla ukončena," řekl Aktuálně.cz.

Občanskodemokratický poslanec Michal Doktor hodnotí Paroubkův argument, že ČSSD se stala soft verzí ODS jako úsměvný. "Považuji to za půvabné. Jiří Paroubek si ani na odchodu nezachoval noblesu a nadhled," uvedl pro redakci poslanec. Sociální demokracie se podle něho už dávno stala stranou nepráce, a to ještě před příchodem Jiřího Paroubka do jejího vedení.

Pod taktovkou Bohuslava Sobotky tento trend prý ještě zesílil.

Benda: Je to provokace

Poslanec Marek Benda (ODS) soudí, že Paroubkova argumentace, v níž používá jeho bývalou stranu jako srovnání s ODS, je jen "provokace". "Každý ví, že ODS a ČSSD nemají nic společného," dodal pro redakci.

Dva scénáře

Ve hře o Paroubkovu budoucnost byly původně dva scénáře. Buď mohl založit úplně nový projekt - tato varianta se tedy nakonec ukázala jako reálná - , nebo vstoupit do ČSNS 2005. K plánovanému rozchodu s ČSSD už dříve uvedl, že mu vadí zejména programové rozpory se současnou sociální demokracií.

SLEDUJEME téma: Paroubkova nová strana 

Expředseda ČSSD svůj odchod z partaje nepřímo naznačil už na křtu své knihy Plnou parou v politice.

Už zde poděkoval bývalým spolupracovníkům s tím, že se možná jednou zase setkají. I když vše bylo vysloveno v souvislosti s prací na právě vydané knize a dalo se tedy zároveň vysvětlit blížícím se rozchodem s nakladateli a dalšími tvůrci, nikdo z přítomných nezapochyboval, že nejde o pouhou uměleckou metaforu.

O letech strávených ve vysoké politice zkraje října, kdy knihu křtil,  mluvil jako o procházce nočním Bronxem.

Psali jsme:
Paroubek plánuje. Uspět ve volbách a získat post hejtmana

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová, Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …