Paroubek učiní pro uchopení moci vše, varuje Nečas

29.05.2010 14:00

Lídr ODS Petr Nečas ještě před volbami odpověděl na otázky ParlamentnichListu.cz. Stejné otázky dostal i předseda ČSSD Jiří Paroubek. Otázky v požadovaném termínu nezodpověděl.

Paroubek učiní pro uchopení moci vše, varuje Nečas

Volební lídr ODS Petr Nečas si postěžoval na vedení kampaně ČSSD. Podle něj Jiří Paroubek používá lživé argumenty a vše se snaží podřídit tomu, aby sestavil vládu a stal se premiérem.
"Navíc je politikem, který není schopen dodržet žádnou dohodu a mění názory ze dne na den," hodnotí svého největšího soupeře Nečas v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz.

Co oceňujete na svém soupeři Jiřím Paroubkovi?

Jiří Paroubek dokázal sociální demokracii vytáhnout nahoru z období neúspěšného předsednictví Stanislava Grosse. To byl svého času nepochybně politický úspěch.

Co Vám na něm naopak nejvíce vadí?

Jiří Paroubek vnesl do české politiky nebývale agresivní politický styl, založený na lživých útocích a osobní konfrontaci. Pro uchopení osobní moci učiní vše. Neváhá veřejně lhát, že ODS chystá zpoplatnění léčby nemocí, výpověď bez udání důvodu, privatizaci zdravotních pojišťoven a důchodů nebo školné za 30 000 korun.

Podobnou lživou propagandu použila ČSSD poprvé před čtyřmi lety v kampani ODS minus. Navíc je politikem, který není schopen dodržet žádnou dohodu a mění názory ze dne na den. Shodil vládu uprostřed českého prostřednictví, což na rozdíl od od evropských zemí ocenila pouze Moskva. Zrušil předčasné volby. Podpořil protideficitní Janotův balíček, aby ho vzápětí rozcupoval. Podpořil změkčený státní rozpočet, aby ho vzápětí vzápětí ničil předvolebními úplatky. Zkrátka je nevypočitatelný partner pro jakákoli jednání.

Jaký je podle vás největší problém současné ODS?

ODS v současné době musí získat větší důvěryhodnost. Některé kroky z průběhu posledního roku nebyly přijímány veřejností pozitivně, což se odrazilo postupným poklesem přízně voličů. Stali jsme se pro řadu lidí nečitelní, zklamali jsme je.

Není možné, aby chod strany ovlivňovali lidé, nemající žádný politický mandát, a hájili tím v první řadě svoje osobní zájmy. S tímto problémem se potýká většina starých, nových i staronových stran, které se nyní pokrytecky tváří, že tyto problémy má pouze ODS.

Na rozdíl od nich však máme vůli naše vnitřní problémy řešit a přesvědčit veřejnost, že to myslíme vážně, když hovoříme o novém startu a změně zaběhnutých kolejí uvnitř ODS. Fakt, že část voličů odešla k menším politickým stranám, však na druhé straně může znamenat vládu Jiřího Paroubka. Proto žádám tyto voliče znovu o důvěru, protože cena za „vytrestání" ODS v těchto volbách může být až příliš vysoká.

Kdo by byl vhodný příští prezident ČR?

Na půdě ODS jsme zatím oficiálně o kandidátovi na post prezidenta nehovořili. Proto mohu v současné době sdělit jen svůj osobní názor, že vhodnou osobou je nepochybně současný předseda Senátu Přemysl Sobotka. Jsem přesvědčený, že by veřejnost ocenila jeho civilní, klidné a seriózní chování v tomto úřadu. Rozhodně veřejnost nepolarizuje a nerozděluje takovým způsobem, jako jiný kandidát, o kterém se dnes hovoří, Jiří Paroubek.

Podporujete přijetí eura, i když je v současnosti většina občanů ČR proti?

Stále platí to, co říkáme dlouhodobě. Přijetí eura budeme prosazovat tehdy, kdy to bude pro naše občany výhodné. Přínosy k eurozóně musí převýšit jeho nevýhody. V současné době se situace dramaticky změnila. Eurozóna je v největší krizi od jejího vzniku. Nejcitelnější ránu jí zasadily vážné ekonomické problémy Řecka a je vidět doslova přímém přenosu, jak vypadají důsledky rozhazovačné politiky socialistických a populistických vlád.

Řecko nebylo první zemí na pokraji státního bankrotu a vážné problémy mají i další státy. Záchranné operace v řádech biliónů korun jsou vyvolány snahou zachránit euro, ovšem nikdo dnes přesně neví, jak tato situace dopadne.

My dnes musíme zvládnout naše veřejné rozpočty, ale ne primárně kvůli splnění podmínek pro přijetí eura, ale kvůli nám samým. V Evropě může po současných zkušenostech ochladnout zájem přijímat další země do eurozóny a nelze vyloučit, že problémy eura budou mít dlouhodobý charakter. Proto přijetí eura rozhodně není na pořadu dne.

Co pro vás znamená slovo vlast a vlastenectví?

Velice mě mrzí, že se tyto pojmy z české společnosti pomalu vytrácejí. A připomínají se jen v souvislosti se sportovním kláním, jakkoli je to pochopitelné. Titul mistra světa v hokeji nemůže nikoho nechat chladným. Každý se v takovém případě sám tak trochu cítí vítězem a těší ho úspěch našich barev.

Já měl na mysli něco jiného. Především odkaz našich hrdinů z minulosti, když pokládali životy za naši vlast, rodiny, svoje děti. Dnes si ho připomínáme vyznamenáváním těchto veteránů - hrdinů a připomínáním jejich činů, ale myslím, že jsme jim ještě leccos dlužni. Především mladším generacím musíme pojmy jako je vlast, vlastenectví a hrdinství ve větší míře vysvětlovat a připomínat.

Měl by o českém rozpočtu rozhodovat Brusel, nebo český parlament?

Rozhodně jsem proti tomu, aby Brusel rozhodoval o národních rozpočtech. To už bychom rovnou mohli zrušit parlamentní volby a předat vládu nikým nevoleným bruselským úředníkům. Na druhou stranu souhlasím se zpřísněním rozpočtové politiky v evropských zemích a náš program jde tímto směrem.

Jaké máte politické vzory?

Za vynikající postavu politických dějin považuji Winstona Churchilla. Ve svých počátcích byl neúspěšným politikem. Byl odpovědný za masakr v Gallipoli za první světové války, který skončil tragédií britských a australských jednotek. Ve dvacátých letech byl neúspěšným ministrem financí.

Jeho hvězda začala stoupat za druhé světové války, kdy se projevil jako odvážný a rozhodný státník. Psal fascinující knihy a články. Měl mimořádnou psychickou a fyzickou odolnost.

Další takovou osobností je Benjamin Disraeli. Také se zpočátku nemohl dlouho prosadit, a když se stal ministrem financi, neuspěl s rozpočtem. Přesto se stal symbolem Velké Británie. Je dalším příkladem vytrvalosti, trpělivosti a houževnatosti.

Jaký je váš oblíbený alkohol a kolik sklenek s přáteli vypijete?

Příležitostně vypiji několik skleniček vína.

Související:
Deul Paroubka s Nečasem byl korektní, bez faulů

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…