Pátrání po dluhu Středočeského kraje skončilo u devíti miliard

28.06.2012 21:43

Dluh Středočeského kraje se pohybuje v miliardách korun, výklady o jeho výši se však liší. Mluví se o nutnosti úvěru i kritické situaci, která se vymyká z rukou. ParlamentníListy.cz se pokusily zjistit, kolik a za co vlastně kraj dluží a jaké řešení si představují zdejší politici.

Pátrání po dluhu Středočeského kraje skončilo u devíti miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova krajského úřadu Středočeského kraje

Úvěry, půjčky, směnky a další dlouhodobé závazky kraje činily ke konci minulého roku 3,7 miliardy korun. Redakci to potvrdilo ministerstvo financí. Podle tiskového mluvčího Jakuba Haase je skutečný dluh větší, protože v této částce nejsou započítány veškeré závazky kraje: „Ze závazků zde nejsou obsaženy například neuhrazené faktury, nevyplacené mzdy, přijaté zálohy a podobně,“ uvedl.

Letošní rozpočet kraje už počítá s deficitem 1,45 miliard korun

Posledními akutálními čísly, která jsou ministerstvu k dispozici, je upravený rozpočet Středočeského kraje ke konci dubna letošního roku, který počítá s deficitem 1,45 miliardy korun.

Někteří mluví o krizové situaci a nutnosti úvěru, současná hejtmanka kraje Zuzana Moravčíková (ČSSD) však v rozhovorou tvrdí, že kraj zadlužení zvládne: „Kdyby přišla nějaká krize a neměli bychom příjmy, tak pořád máme osm set milionů ve fondech, které rozdělujeme. Jednou z možností by například bylo přehodnocení účelu těchto financí. Máme nabídky, banky by nám půjčily, ale rozhodně to nepotřebujeme,“ řekla.

S tím souhlasí i sociální demokrat Karel Machovec, místopředseda krajského finančního výboru. „Pokud budou pozastaveny investiční a rozvojové fondy kraje, pak je to financovatelné bez úvěru, ale pouze za předpokladu, že nedojde k žádným ekonomickým turbulencím na úrovni HDP, státního rozpočtu a výběru daní. Osobně se domnívám, že realistické je krytí financování z části z úvěru a z části sníženého investičního financování,“ vysvětlil Machovec.

General oblastních nemocnic přišel až na 3,5 miliard

Podle něj se dlužná částka Středočeského kraje pohybuje kolem devíti miliard korun. Polovinu z této částky tvoří peníze za opravy silnic (úvěr 4 miliardy přijali zastupitelé na konci roku 2008), miliardu činí dodavatelský úvěr z toku 2011.

Další dluh 1,8 až 3,5 miliardy vznikl na základě projektu takzvaných generelů oblastních nemocnic. Karel Machovec tvrdí, že z oficiálních údajů za rok 2010 vyplývá objem cizích zdrojů v hospodaření oblastních nemocnic ve výši tři a půl miliardy korun.

„Částka může být již dnes vyšší, ale zatím nejsou k dispozici čísla za minulý rok,“ dodal Machovec. Kromě toho připočítává k dluhům týkajících se nemocnic také dodavatelský úvěr 400 milionů korun pro Oblastní nemocnici v Mladé Boleslavi a navíc ještě další miliardu - ztráty nemocnic odhadované na 0,9 miliardy korun.

Středočeský kraj dluží ve fakturách 300 milionů korun

„Problémem se může také ukázat potřeba doplnění provozních dotací oblastních nemocnic, se kterými kraj počítá pouze v omezené výši a která se ukazuje již v této chvíli podhodnocená, podle výhledu hospodaření se rýsuje záporné saldo běžného účtu u tří nemocnic zhruba sto dvacet milionů korun,“ uvedl krajský místopředseda finančního výboru. Nezaplacené faktury kraje prý činí zhruba 300 milionů korun (z toho 200 milionů činí faktury s odloženou splatností).

Když všechna čísla sečteme (v případě oblastních nemocnic vybíráme střední variantu 2,6 miliardy), činí dluh 9,3 miliardy. Tuto částku podle Machovce potvrdil ještě ve funkci bývalý hejtman David Rath.

Dluh vzrostl čtyřikrát za poslední tři roky

A jak se na zadlužení a jeho řešení dívají politici ve Středočeském kraji? Primátor Mladé Boleslavi a občanský demokrat Raduan Nwelati vidí šanci v úsporách: „Dalo by se počítat se snížením provozních výdajů, aby se dluh dal splácet a zbylo i na nějaké investice,“ řekl před časem pro ParlamentniListy.cz.

Poslankyně Helena Langšádlová (TOP09) má podobný názor: „Začít šetřit a dělat jen to, co má kraj dělat. Určitě není cestou proplácení jízdného, proplácení poplatků a není ani správnou cestou dělat populistické a megalomanské akce, které jsme viděli na všech plakátech ve středních Čechách. To se musí zastavit,“ uvedla.

Dluh Středočeského kraje vzrostl podle údajů ministerstva financí za poslední tři roky čtyřnásobně. Ke konci roku 2008 dlužil 0,9 miliardy. Na konci roku 2011 už to bylo 3,7 miliard za úvěry, půjčky, směnky a další dlouhodobé závazky. Vývoj dluhů jedntolivých krajů v České republice od roku 2002 do roku 2011 naleznete v tabulce u článku. Ministerstvo financí do této částky nezapočítává faktury, nevyplacené mzdy, přijaté zálohy, akciové nemocnice a další.

Graf zadluženosti krajů ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …