Pavel Bém: Povím vám skutečnou pravdu o Opencard

27.03.2013 19:43

Deset pražských radních bylo obviněno kvůli předražené Opencard. Překvapivě to ale jsou radní současní, kteří u zrodu projektu nestáli. K celé kauze se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil bývalý pražský primátor Pavel Bém.

Pavel Bém: Povím vám skutečnou pravdu o Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Prahy Pavel Bém

Původním účelem projektu bylo podle Béma ulehčil lidem život. Spojoval MHD, parkování, vstup do knihovny nebo mělo být možné pomocí karty na některých místech platit. "Těžko lze takovému záměru něco vyčíst. Představuje zjednodušení a zkrácení interakcí, které probíhají mezi občanem a veřejnou správou a které, přiznejme si, nejsou v dnešní praxi vždy ideální. Projekt byl schválen v roce 2005, a to koalicí ODS a ČSSD," objasňuje pro ParlamentníListy.cz Bém.

Nevýhodné smlouvy uzavřelo současné vedení města

Exprimátor také říká, že společnost Haguess byla vybrána v otevřeném výběrovém řízení, které po podepsání smluv v roce 2006 schválil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. "V roce 2008 získala Rada hlavního města Prahy poznatky o tom, že některé ze smluv nemusí být pro město výhodné tak, jak by si přálo, a i s ohledem na rostoucí náklady projektu postupně Rada hlavního města Prahy zadala zpracování tří na sobě nezávislých auditů. Jejich závěry se od sebe věcně i právně poměrně významně lišily, přesto z nich vzešla desítka doporučení, která byla následně realizována," uvedl Bém.

Došlo prý tak ke zlevnění projektu, změnily se licenční podmínky a byli zveřejněni akcionáři firmy Haguess. "Pokud se dnes paní radní Vorlíčková či kdokoliv jiný vymlouvá na omezující licenční podmínky z roku 2006, které neumožňují vypsat otevřené a veřejné výběrové řízení, pak lže. Firma Haguess dnes NENÍ jedinou firmou, která může na základě tzv. "velmi výhodných smluv" pouze sama spravovat a udržovat systém kartových center," tvrdí exprimátor.

Smlouva, kterou se zabývá policie, je podle Béma z pera současné rady. "Paní radní si stěžuje, že nezná vlastnickou strukturu firmy, která zajišťuje podporu kartového centra. Nezbývá mi než připomenout, že za mého působení Rada vlastnickou strukturu znala," doplnil Bém.

Nás by odvedli v náramcích

Bém nechápe, proč po čtyřech letech Praha nevyhlásila otevřené výběrové řízení. "Praha zaplatila 22 milionů korun (včetně DPH) na podporu kartového centra Opencard, t.j. 5,5 mil. Kč ročně. Nové servisní smlouvy z roku 2012 se zavazují k proplacení ceny 88 miliónu za pouhé 2 roky, t.j. 44 mil. ročně. Snad každý žák na prvním stupni základní školy si dokáže spočítat, jak strašně moc je současný smluvní vztah pro Pražany nevýhodný," vypočítává poslanec ODS.

Exprimátor se také opřel do faktu, že současné vedení Prahy se zaštiťuje bojem proti korupci a samo výběrové řízení na tak velkou zakázku nevypsalo. "Vorlíčková se opírá o „právní posudek“ advokátní kanceláře Abott Legal. Tento materiál neznám, nicméně prý podle něj bylo možné zadat předraženou zakázku bez výběrového řízení jedné firmě. Nemohu soudit právní legitimitu takového kroku, naprosto přesně ale vím, že kdybych něco takového před čtyřmi lety udělal já, druhý den by nás neobviňovala Policie ČR na jednání Rady, ale nejspíš by si pro nás rovnou přišli a odvedli nás „v náramcích“," myslí si Bém.

Bém svoji odpovědnost za Opencard rozhodně odmítl. "Navzdory snaze zpochybnit výsledky práce obou Rad hlavního města Prahy, které jsem v minulosti řídil, trvám na tom, že jsme udělali obrovský kus dobré práce. Zahájili jsme projekty náročné, nákladné a možná někdy i kontroverzní, v každém případě ale pro Prahu prospěšné. Nezadlužovali jsme město. Naopak se nám podařilo splatit historické dluhy," zmínil.

Veškerá obvinění Bém odmítá a rozhodně prý nebude mlčet, jak mu doporučil současný primátor Bohuslav Svoboda. "Hloupá aféra mi před rokem zničila politický život a nesmírně poškodila mně i mým blízkým život osobní. Bůh ví, jak získané a Bůh ví, proč zveřejněné údajné odposlechy ze mě udělaly blbce, ale s tím bych se jěště dokázal srovnat. Nesrovnám se ale s tím, abych byl označen jako příčina všeho zla," dodal ParlamentnímListům.cz exprimátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…